InSight na Mars u ožujku 2016. godine

NASA-ina niskobudžetna misija InSight namijenjena istraživanju Marsa, tijekom ožujka 2016. godine kreće na svoju dvogodišnju radnu Odiseju.

InSight će biti jeftina misija na Mars, a u njoj će učestvovati više zemalja. © Ljubaznošću: NASA
Članak
0Komentari
Broj otvaranja2255

InSight će obilato koristiti tehnološke elemente i dizajn uspješne misije Mars Phoenix Lander čija je svojevrsna reinkarnacija uz implementaciju novih i sofisticiranijih instrumenata. Samo lansiranje obavit će raketa Atlas 5 iz vojne raketne baze Vandenberg u Kaliforniji. Cijena misije uz korištenje elemenata MPL iznosi relativno skromnih 425 milijuna USD čemu valja pridodati 160 milijuna USD za trošak rakete nosača. Zanimljivo je spomenut kako su sve dosadašnje NASA-ine međuplanetarne misije lansirane s istočne obale (Florida), a ovo će biti prvo međuplanetarno lansiranje iz Vandenberga. InSight lander mase 360 kg gradi iskusna tvrtka Lockheed Martin Corp.


Cijeli je koncept InSight zasnovan na uspješnoj misiji Mars Phoenix Lander. © Ljubaznošću: NASA/JPL
Njegovo spuštanje na Mars biti će obavljeno nakon samo šest mjeseci leta, u rujnu iste godine. Između ostalih instrumenata na InSightu će se nalaziti precizni seizmometar te specijalni senzori temperature koji će se pozicionirati ispod površine crvenog planeta. Posebnom tehnikom detekcije rasprostiranja radio signala između landera i Zemlje, znanstvenici će modelirati položaj i dimenzije same jezgre Marsa.

Područje Elysium Planitia na Marsu. © Ljubaznošću: NASA
Cilj cijele misije je obaviti istraživanja i dati odgovore na ono što se nalazi u unutrašnjosti Marsa te pridonijeti boljem razumijevanju nastanka stjenovitih planeta Sunčeva sustava. InSight je izvedenica od riječi; "Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport", te ponajbolje govori o samom scenariju misije.


Kratki prikaz misije InSight i ciljeva njezinih istraživanja

Ulazak u Marsovu atmosferu omogućiti će kapsula s toplinskim štitom koji će se odbaciti u nižim dijelovima atmosfere kada se aktiviraju padobrani. Meko slijetanje na površinu osigurati će raketni motori. U instrumentalni set uključena je meteorološka postaja te panoramska kamera visoke rezolucije. Napajanje električnom energijom osiguravati će solarni fotonaponski paneli u kombinaciji s akumulatorskom jedinicom. Točno mjesto slijetanja još nije definirano no zna se kako će izbor biti jedan od dvadesetak potencijalnih lokaliteta na ekvatorskom području Elysium Planitia.

Tematski povezani članci
InSight novo ime za otkrića na Marsu
Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!