Kazachok i Rosalind Franklin po planu prema Marsu

Spoj istočne i zapadne tehnologije u sklopu misije EXOMARS 2020 trebao bi poletjeti ka Marsu krajem srpnja odnosno početkom kolovoza 2020. godine.

Ispitivanje raznih robotskih vozila za potrebe istraživanja Marsa. © Ljubaznošću: Lefteris Pitarakis / AP
Članak
0Komentari
Broj otvaranja539

Čini se kako zasad sve ide po planu (zanemarimo li aktualnu odgodu od dvije godine) te se slijetanje ruskog landera i europskog rovera očekuje na datum rođenja moje kćerke Marine, 18. veljače ali 2021. godine. No dobro, igrom slučaja na taj je datum i onaj sretni šegrt Clyde W. Tombaugh svojevremeno otkrio Pluton. U pravoj poplavi odgoda lansiranja svemirskih brodova nove generacije s ljudskom posadom u Zemljinu orbitu (na visine slične udaljenosti od Zagreba do Beograda) ohrabruju insiderske vijesti kojih nema!


Rover ExoMars 2020.
Zasad se ne spominju tehnički problemi i nekompatibilnosti sustava te nam ostaje da se nadamo kako će predstojeći lansirni prozor prema Marsu nalikovati na situaciju od prije tri i pol desetljeća kada je prema Halleyevom kometu pojurila Zemaljska flota od čak šest letjelica. A što se tiče nazivlja počnimo se pripremati na Kazachok i Rosalind Franklin. Za nepune dvije godine, ukoliko sve prođe po planu, i cijela se skalamerija, čije se planiranje kiseli već skoro dvadeset godina, ne slupa u Marsovo kamenje ili pijesak ova će dva imena biti česti gosti na našem portalu.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!