Pohod na Mars

Četiri mušketira ove godine kreću na Mars, šalju ih Kina, Ujedinjeni arapski emirati, SAD i zajednički Rusija i Europa.

Ispitivanje raznih robotskih vozila za potrebe istraživanja Marsa. © Ljubaznošću: Lefteris Pitarakis / AP
Članak
0Komentari
Broj otvaranja606

Mars... nama je to svijet najsličniji Zemlji. Fotografije krajolika ne razlikuju se odveć od fotografija kakve možemo napraviti na Zemlji, OSIM u jednom sitnom detalju; tamo (zasad) nema tragova života. Ka Marsu u ovoj bi godini trebale poletjeti četiri rakete. Četiri misije s orbiterima (dva), landerima (jedan), roverima (tri), helikopterima (jedan), porijeklom su iz Kine (HX-1), Ujedinjenih arapskih emirata (HMM), SAD (Mars 2020) te Rusije i Europe (ExoMars 2020).


Europa i Rusija zajednički šalju svoju misiju na Mars.

Kineski rover za Mars.
Lansirni prozor otvoren je tijekom ljetnih mjeseci. Tri su igrača u ovom trenutku sigurna u utrci, rusko-europski još uvijek nije posložio sve karte za sigurno usporavanje padobranima u atmosferi dalekog svijeta. Na našem smo portalu već pisali o ovim misijama, a novi, tekstom i ilustracijama bogati, članci svakako će još više upotpuniti informacije o robotima koji će zauvijek ostati daleko od svojih humanoidnih tvoraca.

Amerika se već udomaćila na Marsu sa svojim roverima.

Ujedinjeni arapski emirati šalju svoj orbiter prema Marsu.
Čovjek u 2020. godini po prvi puta šalje na Mars robote koji su usko specijalizirani za traženje života u ma kakvim oblicima bilo u prošlosti ili sadašnjosti (ili budućnosti). Kad roboti pronađu život van Zemlje (Mars, Mjesec..) mi više (crno na bijelo) nećemo biti sami u svemiru.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!