Težak tjedan za robote na Marsu i oko njega

Petak, 04. rujna 2009. u 14:36 sati

Prava šteta da astrolozi ne rade horoskope za robotičke letjelice oko Marsa jer bi većina njih s opisom "nepovoljnog utjecaja crvenog planeta u jedanaestoj kući" redovno bila aktualna... No ostavimo šarlatane, po strani, robotima na Marsu i oko njega ovo definitivno nije bio naklonjen radni tjedan. Američki Mars Reconnaissance Orbiter nenadano je prestao s radom i uključio tkz. sigurnosni mod rada. Zasad se još uvijek ne zna što je uzrok četvrtom po redu ovogodišnjem ispadu sustava. Pretpostavlja se kako je riječ o utjecaju jakog kozmičkog zračenja koji su uzrokovali pogreške pri radu ili pak o samim tehničkim problemima na letjelici. Sve znanstveno-istraživačke funkcije letjelice su prekinute na neodređeno vrijeme. U tkz. "safe mode" letjelica vrši samo nužnu telemetrijsku komunikaciju s Zemljom.


Letjelica MRO u Marsovoj orbiti, sada na inženjerskom liječenju na daljinu

Nakon točnog dijagnosticiranja kvara, inženjeri misije poslati će seriju računalnih instrukcija kako bi se operativni sustav ponovo pokrenuo, a letjelica nastavila s radom. Prema riječima MRO managera Jima Ericksona nema razloga za brigu, letjelica sada prolazi kroz duboku dijagnostiku operatera nakon čega će joj biti zadana terapija, a uvođenje u operativnu upotrebu (protekne li sve prema planu) slijedi krajem ovog tjedna. Ispadi sustava događali su se i drugim letjelicama, no ekipa MRO istraživača i kontrolora misije definitivno mora uvidjeti gdje se i zašto problem točno pojavljuje. Gubitak od 10-tak radnih dana nije problem za višegodišnju misiju, no razmišljanje koje ide korak dalje ukazuje na znatno veće probleme, pa čak i kraj misije u slučaju teških tehničkih problema. Stoga inženjerima predstoji odgovoran zadatak. MRO se nalazi oko Marsa od 2006. godine, osim znanstvenih istraživanja jedna od njegovih uloga je i radio-relejna postaja za druge letjelice oko i na Marsu.


Mars u teleskopu kako ga je snimio Saša Nuić iz Zagreba sredinom kolovoza

Između ostalih dio komunikacije između Mars rovera Spirit  i Opportunity odvija se preko njega. A upravo je već mjesecima na kamenu i pješčanoj dini zaglavljen Spirit u fazi prikupljanja električne energije te spreman za seriju najzahtjevnijih instrukcija ikada odaslanih nekoj robotičkoj letjelici kako bi se izvukla iz problema. Spirit je tijekom vožnje upao u pješčani nanos na Marsu, a pokušavši se izvući iz nje kotači su upali duboko u pijesak te je donji dio rovera sada naslonjen na kamen. Mjesecima se NASA-ini inženjeri na poligonu i s inženjerskom kopijom rovera bore kako ga izvući iz gotovo bezizlazne situacije. Veoma ružno vrijeme koje vlada iznad područja na kojem se nalazi Spirit nimalo ne olakšava situaciju. Planirana operacija spašavanja Spirita pričekati će još koji dan, a u njoj će sudjelovati i MRO (kojeg također treba izvući iz problema).


"Vadite me odavde", računalno dodan natpis na jednu od fotografija kamera
koje prate situaciju oko Spirita

Jedna crno-humorna fotografija sa Spirita uz računalno dodanim natpisom "Vadite me odavde", možda najbolje pokazuje u kakovim se problemima trenutno nalaze Zemaljski roboti na Marsu. I da, Mars nije ove dane bio velik poput Mjeseca na nebu kako su to neki mediji prenosili neistinite informacije, nikada ni neće biti velik kao Mjesec za opažače s Zemlje. Mars je jedna od malih "zvjezdica" vidljivih na noćnom nebu, više od stotinu milijuna km daleko od Zemlje… Svijet koji eonima strpljivo čeka da ga istražimo.