Yutu ipak nije mrtav

Suprotno pisanju vodećih stranih i ponekih domaćih portala o tome kako je kineski rover (Yutu) na Mjesecu, nakon dvije i pol godine, prestao da odašilje bilo kakve podatke te da je i službeno proglašen "mrtvim" - čini se da to ipak nije baš tako.

Chang'e-3, prvo kinesko mjesečevo vozilo.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja3834

Andrew Jones, finski novinar koji prati svemirske misije, objavio je odgovor na njegov upit o statusu Yutu-a od strane Science, Technology and Industry for National Defense (SASTIND); Status rovera Yutu je i dalje operativan, rover nije mrtav već u hibernaciji tijekom aktualne lunarne noći. Radio signala nije bilo ni tijekom protekle trideset i dvije lunarne noći. Posljednja zaprimljena radio transmisija bila je 28. srpnja 2016. godine, početkom trideset i treće lunarne noći na Yutu.


Rover Yutu snimljen kamerom landera. © Ljubaznošću: Xinhua
Lunarni dan uskoro dolazi u područje Mora Kiša gdje se rover nalazi. Krajem ovog ili početkom narednog tjedna Yutu će obasjati sunčeva svjetlost te se očekuje njegovo javljanje. Yutu je odavno (2014.) prestao da šalje fotografije i znanstvene informacije, to je opće poznato, no radio signali koje je odašiljao, važna su informacija za znanstvenike i projektante koji predstavljaju iskustvo i parametre u planiranju narednih misija.

Rover Yutu na Mjesecu. © Ljubaznošću: cnr.cn
Kako je došlo do (prijevremenog?!) proglašenja rovera Yutu mrtvom tehničkom tvorevinom u medijima? Čini se kako je svemu krivac internetski alat za prevođenje teksta, te prema njemu i pisanje portala www.spaceflight.now nakon čega je uslijedila kampanja "prepisivanja" informacija. Zadnja provjerena informacija od kineskog SASTINDa glasi; Yutu nije mrtav, nalazi se u hibernaciji baš kao i lander (Chang'e-3) kojime je dopremljen u More Kiša na Mjesecu; "Yutu did not die but is in hibernation. It only stopped detecting work on July 28."

Kineski mjesečev lander Chang'e-3 kako ga je snimio rover Yutu
Zanimljivo za istaknuti kako je ova kineska robotička misija prva te vrste na našem prirodnom satelitu još od ere sovjetskih Lunohoda, početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća! Bilo kako bilo, najkasnije naredni tjedan znati ćemo točno što je istina.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!