Zanimljivosti s predavanja Mikea Vucelića u Zagrebu 17.09.2009.

Četvrtak, 01. listopada 2009. u 11:08 sati

S obzirom da mnogi nisu imali priliku doći, a bili su zainteresirani za ovo predavanje, pokušat ću ponoviti najvažnije stavke. Za one koji ne znaju, Mike Vucelić, rođen u Garešnici 1930. godine, bio je tijekom projekta Apollo jedan od vodećih inženjera tima koji je kontrolirao letove u ovom programu. Dakle njegovi komentari su komentari iz "prve ruke" o zbivanjima tijekom letova Apollo brodova. Pogled koji se ponešto razlikuje od pogleda astronauta daje jedan drugačiji uvid u zbivanja. Početak programa Apollo, kako je poznato, obilježen je katastrofom na rampi. Zašto je do nje došlo? Mike je ponudio jednu vrlo zanimljivu priču.

Poznato je iz raznih dokumentaraca i iz filma "Put u svemir" da je Gus Grissom izgubio kapsulu Mercury u svom prvom letu. Nakon spuštanja u ocean naboji na vratima su se aktivirali i vrata su izletjela. Voda je počela ulaziti prije nego je helikopter zakvačio kapsulu. Gus nikad nije priznao da je on aktivirao naboje za koje se nije vjerovalo da se sami mogu aktivirati. Gus je bio jedan od onih koji teško priznaju pogreške. Zbog toga, konstruktori su odlučili preurediti vrata, tako da se ona otvaraju po principu avionskih, dakle kad se izjednače pritisci. U Apollu 1 pritisak je bio oko 1/3 bara i kad je došlo do požara Gus Grissom, White i Chaffe nisu mogli otvoriti blokirana vrata i nastradali su. Eto, to je jedna od zanimljivosti koju ne možete pronaći u literaturi.


Mike Vucelić

Kronološki po događajima, druga zanimljiva anegdota veže se za Apollo 7. Wally Schirra je duhovit čovjek, ali kad treba raditi onda je vrhunski profesionalac. Tijekom leta ljutio se na kontrolu koja se nije posve držala propisa.
- Nedavno, - ispričao je Mike, - sreli smo se i prisjećali događaja i Wally me pitao zašto se nisam bolje pobrinuo da se sve radi po propisima. Ja sam mu ispričao da su me baš u to vrijeme zvali od kuće, jer je naš pas napao punicu. Wally je odmah rekao da je to opravdanje bez greške. Problemi s punicom su uvijek najvažniji! Mike je ispričao tu cijelu anegdotu vrlo duhovito i k tome je još naveo da je bio spojen na razglas u kontroli leta pa su svi čuli njegove kućne probleme.

Ispričao je kako je svojeglav bio i Buzz Aldrin i kako i on ne želi priznati svoje pogreške. Ova priča ipak nije za napismeno, pa ćemo ju preskočiti. Naveo je i kako su svi željeli da Neil ne spusti LM na Mjesec. Neil je prilično zatvoren i malo komunicira. Svi su željeli da prvi bude Pete Conrad u Apollu 12. Pete je bio jako komunikativan, duhovit i inteligentan i svi su ga voljeli. I kolege astronauti i tehničari i konstruktori. No, naveo je Mike, i bolje je da je prvi korak napravio Neil jer da je to bio Pete sigurno bi prve riječi bile u stilu "Gle kak je ovdje prašnjavo!". A podsjetio je i da je prvo, kad je izašao na Mjesec, Pete raspalio golf lopticu. (Charles Duke je prošle godine također rekao da je Pete Conrad bio najzabavniji astronaut – op. a.)


Mike Vucelić

Mike svaki puta, kad održi predavanje o Apollu 13, ispriča anegdotu o Jacku Swigertu koji se u najkritičnijem trenutku, kad je ostalo vrlo malo kisika za disanje, odjednom sjetio da nije predao poreznu prijavu i uhvatila ga je panika. Mike to tako dobro ispriča da se morate smijati koliko god puta to čuli.
A zašto je došlo do nezgode Apolla 13? Nekoliko dana prije lansiranja uvijek se obavi generalna proba do t –10s. Znači do pred paljenje motora. Uređaji u komandnom modulu rade na 24V, a u probi su bili priključeni na napon rampe od 60V (ako je autor ovog članka dobro shvatio). Trebalo je u jednom trenutku uključiti grijač u tanku tekućeg kisika. Sve je obavljeno korektno, no nitko nije znao da je izolacija pod većim naponom pregorila. Sve tijekom leta je bilo u granicama normale, ali je bilo pitanje vremena kad će se žice približiti i kad će skočiti iskra. Mike je upravo u to doba preuzeo dežurstvo i kaže da su i dobrih petnaest minuta nakon eksplozije svi mislili da se radi o manjem kvaru. Ozbiljnost situacije shvatili su tek kad je Jim Lovell uočio kroz prozor da nešto ispuštaju. Dalje se zna što je bilo.

Iduća zanimljivost koju je opisao vezana je uz Apollo 16. Pokvarilo im se automatsko paljenje motora kad su ulazili u Mjesečevu orbitu i imali su opciju ili ručno upaliti ili krenuti prema Zemlji. Young je želio ručno upaliti, ali samo mala pogreška, možda sekunda, mogla ih je sudariti s Mjesecom. Mike je poslao ekipu u simulator na Zemlji da u roku od samo koji sat provjere mogućnost ručnog paljenja motora. Uspjeli su, a danas to zvuči kao da u star treku šalju nekog u holodek da napravi simulaciju. No ovo je bilo pred gotovo 40 godina. Zahvaljujući tomu misija je uspjela.


Nakon predavanja u TM (s lijeva): Marko Šimac, Ivan Romštajn, Ogren Variola, Ante Radonić,
Miroslav Ambruš Kiš, Mike Vucelić, Zoran Ereš i Ivan Bušić

Na žalost nitko nije snimao predavanje, a bilo je još zanimljivosti, anegdota i priča koje bi Mike možda opet jednom mogao ponoviti. Ovo su bili samo najzanimljiviji detalji predavanja po mišljenju autora članka (i po sjećanju) i nadam se da će bar malo utješiti one koji nisu mogli doći.