Zapečaćena Schiaparellijeva sudbina

Svaka nada da je europsko-ruski lander Schiaparelli ipak preživio slijetanje na Mars nestala je rano jutros. Američki marsov orbiter MRO snimio je mjesto gdje se srušio Schiaparelli.

Ilustracija Schiaparellija na Marsovoj površini. © Ljubaznošću: ESA
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1670

Na snimkama planiranog mjesta slijetanja landera koje je napravio američki orbiter MRO jasno se vidi odbačeni padobran i gornja oplata landera, a nešto podalje i veliki krater (15 x 40 m) nastao udarom i eksplozijom landera Schiaparelli o Marsovo tlo. U narednim danima kamera američki MRO napraviti će snimke i kamerom visoke rezolucije, tada ćemo pobliže vidjeti prizor koji još uvijek predstavlja "noćnu moru" za projektante u smislu "što je pošlo po zlu tijekom zadnje minute slijetanja".


Mjesto pada Schiaparellija. © Ljubaznošću: NASA / ESA
Inženjerima će biti potrebno još nekoliko dana obrade telemetrijskih podataka koje je Schiaparelli slao sve do udara u tlo kako bi zaključili što se zapravo dogodilo, odnosno gdje je nastao uzrok problema. To su vrlo važne informacije obzirom se dio primijenjenih tehnologija planira iskoristiti i 2020. kada na Mars slijeće veliki europsko-ruski lander i rover. Glavni dio misije ExoMars 2016, velika letjelica koja će godinama istraživati Mars iz orbite (TGO), nalazi se u odličnom stanju i na planiranim parametrima putanje. Realno gledano, ovu europsko-rusku misiju možemo smatrati preko 90% uspješnom, usprkos neuspjehu mekog amarsiranja Schiaparellija.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!