Buduća kineska svemirska postaja nazvana je TianGong 2

Kineska agencija za svemirske letove s ljudskom posadom (CMSA) ove godine odredila je nazive za buduću kinesku svemirsku postaju, njena tri modula i naziv dostavnog svemirskog broda.

Buduća prava svemirska postaja TianGong-2 iznad Zemlje (ilustracija). © Ljubaznošću: CMS
Članak
0Komentari
Broj otvaranja2376

Buduća kineska svemirska postaja (eng. China Space Station - CSS) nazvana je TianGong-2 (TG-2). Biti će sastavljena od tri modula: središnjeg koji je nazvan TianHe-TH (eng. Core Module), znanstvenog (eksperimentalnog) modula nazvanog WenTian-WT (eng. Lab module I.) i drugog znanstvenog modula nazvanog XunTian-XT (eng. Lab module II.). Teretni (dostavni,opskrbni) brod koji će na postaju dovoziti sav potrebni teret nazvan je TianZhou-TZ (eng. Cargo spaceship).


TianGong-2 nakon dovršene izgradnje (najkasnije 2022. g.). Iz PP-prezentacije na 64. kongresu IAF (Zhou Jianping).
Središnji modul postaje TH biti će lansiran prvi i to u 2016. godini. Modul ima 6 spojnih mjesta, 5 na čeonom dijelu i jedno na kraju modula (njegovoj krmi; -X). Putnički svemirski brodovi Shenzhou (SZ) uvijek će pristajati na spojno mjesto +X, a brod za dostavu tereta na -X. Eksperimentalni moduli kada prvi put dolete pristati će na spojnom mjestu +X, a zatim će robotskom rukom modula TianHe (TH) biti premješteni na bočna spojna mjesta (+Y, -Y). Spojno mjesto nadir predviđeno je za rezervni putnički brod Shenzhou.

TianHe-Središnji modul postaje TianGong-2. Iz PP-prezentacije na 64. kongresu IAF (Zhou Jianping).
Sa središnjim modulom (TH) prvo će se spojiti posada svemirskog broda Shenzhou-11, a potom teretni dostavni brod TianZhou (TZ). Teretni svemirski brod TZ sastoji se iz dva osnovna dijela: servisnog (manji promjer) i teretnog (veći promjer). Osmišljene su tri inačice teretnog prostora modula TZ: posve hermetičan; nehermetičan i kombinacija hermetičan/nehermetičan. To je u stvari prepravljeni svemirski laboratorij (postaja) Tiangong-1. Osim dostave raznih potrepština za stalnu posadu od tri člana (uređaji, potrošni materijal, hrana, voda, zrak, higijenske i medicinske potrepštine...), dopremiti će i raketno gorivo, pa će tako omogućiti 10 godišnje korištenje TG-2.

TianZhou - Teretni svemirski brod za opskrbu postaje TG-2. Iz PP-prezentacije na 64. kongresu IAF (Zhou Jianping).
Od dva znanstvena (eksperimentalna, laboratorijska) modula prvo će biti lansiran onaj nazvan WT (WenTian). Njegova prvenstvena zadaća je motrenje i istraživanje Zemlje. Oprema i uređaji razmješteni su unutar i izvan modula. Iz ovoga modula astronauti će izlaziti iz postaje. Oprema i astronauti premještati će se izvan postaje robotskom rukom modula TZ. Ta ruka je kraća od one na modulu TH. Električnom energijom modul se snabdijeva iz dva sunčeva krila.

WenTian - Znanstveni modul postaje TG-2. Iz PP-prezentacije na 64. kongresu IAF (Zhou Jianping).
Treći modul svemirske postaje TG-2 je znanstveni modul XunTian (XT) . On će biti lansiran zadnji. Potrebna oprema i uređaji razmješteni su unutar i izvan XT modula. Njegova osnovna zadaća su astronomska istraživanja. Električnom energijom modul se snabdijeva iz dva sunčeva krila.

XunTian - Drugi znanstveni modul postaje TG-2. Iz PP-prezentacije na 64. kongresu IAF (Zhou Jianping).

Tornjevi za vertikalnu montažu raketa CZ-5 i CZ-7 (uzletište Wenchang). © Ljubaznošću: CMSE
Za lansiranje teretnog broda i modula postaje TG-2 kinezi će koristiti nove svemirske rakete CZ-5B i CZ-7. Lansirati će se iz četvrtoga kineskoga raketnog uzletišta Wenchang na otoku Hainan (Wenchang Satellite Launch Center - WSLC). Raketa CZ-7 može u LEO putanju uzdići terete mase do 13 tona, a CZ-5B mase do 20 tona.

Tematski povezani članci
Buduća kineska svemirska postaja
Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!