Kineska svemirska postaja pada na Zemlju

Nakon što joj je misija u ožujku 2016. godine produžena do daljnjeg, s njom je krajem te godine izgubljen kontakt. Na sreću dijelovi postaje ne mogu pasti na naše područje.

Lansiranjem rakete Dugi marš II-F, Kina je lansirala svemirski modul Tiangong-1. © Ljubaznošću: Petar Kujundžić / Reuters
Članak
0Komentari
Broj otvaranja2178

Kineska svemirska postaja Tiangong 1 (Nebeska palača) već godinu dana se nalazi u nekontroliranom režimu leta u Zemljinoj orbiti. Posljednjih mjeseci rapidno gubi na visini te se ulazak u gušće slojeve atmosfere i dezintegracija osam i pol tona masivne letjelice očekuje iza Nove godine. Tiangong 1 pripada prvoj generaciji kineskih svemirskih postaja. U svemiru se nalazi od 29. rujna 2011. godine. Ubrzo po lansiranju, tijekom studenog iste godine obavljeno je uspješno testiranje spajanja, razdvajanja i zajedničkog leta postaje i bespilotnog, teretnog svemirskog broda. Kasnije, u 2012. i 2013. godini obavljene su misije pilotiranih svemirskih brodova (Shenzhou 9, odnosno Shenzhou 10) te su tom prilikom kineski astronauti boravili kraće vrijeme u svemirskoj postaji.


Svemirska postaja Tiangong-1. © Ljubaznošću: China Manned Space Engineering
Iako je već tada postaja u cijelosti uspješno obavila svoju zadaću, kineski su stručnjaci odlučili iskoristiti letjelicu i preko maksimuma. Nakon što joj je misija u ožujku 2016. godine produžena do daljnjeg, s njom je krajem te godine izgubljen kontakt. Kina je u međuvremenu lansirala nasljednika, Tiangong 2 koja je u operativnoj uporabi iako Kinezi nemaju permanentno prisustvo astronauta u postaji kao što je to slučaj kod ISS-a. U svibnju 2017. godine Kina je obavijestila UN-ov ured za svemirske poslove kako se Tiangong 1 nalazi u potpuno nekontroliranom režimu leta, da je veza s postajom izgubljena te kako postaja svaki dan gubi skoro 200 metara na visini. Sada se nalazi na visini nešto ispod 300 km i ubrzano svakog dana sve više gubi na visini. Obzirom na njezinu masu i konstrukciju izvjesno je kako će neki dijelovi postaje preživjeti "paklenu dezintegraciju" u atmosferi i pasti na zemlju, odnosno u more. Gdje će se to dogoditi znati će se koji dan ili tek koji sat prije. Obzirom na elemente putanje to se može dogoditi na bilo kojem lokalitetu između 43° sjeverne i 43° južne zemljopisne širine.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!