Maraton i triatlon u svemiru

Privi maraton (2007.) i triatlon (2012.) u svemiru istrčala je Sunita Williams, a Tim Peake drugi je maratonac u svemiru (2016.).

Sunita Williams: prva osoba koja je u svemiru istrčala maraton i triatlon. © Ljubaznošću: NASA
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1055

Zajedno s natjecateljima maratona u Bostonu 16.04.2007. godine trku je započela i američka astronautkinja Sunita Williams. Ona se tada nalazila u Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) gdje je boravila kao članica ekspedicije ISS-14/15. Trčala je na pokretnoj traci za trčanje (treadmill). Bostonski maraton istrčala je u vremenu od 4 sata, 23 minute i 10 sekundi. Ona je prva osoba koja je u svemiru pokušala i uspjela istrčati maratonsku trku. Za vrijeme trčanja bila je pridržavana elastičnim vrpcama za konstrukciju trkače staze. Morala se nekoliko puta presvući, da se otarasi kapljica znoja. Tijekom trke jela je kriške naranče, koje su joj dodavali drugi članovi posade. Nakon povratka na Zemlju, u 2008. godini u Bostonu je ponovno trčala maraton.


Sunita Williams vježba na spravi ARED. © Ljubaznošću: NASA
Tijekom svog drugog boravka u ISS-u u rujnu 2012. godine Sunita Williams ostvarila je novi sportski uspjeh, koji do sada još nitko nije ponovio. Tada je istrčala prvi triatlon u svemiru. Utrku je započela istodobno s ostalim natjecateljima 26-tog triatlona "Nautica Malibu Triathlon". Prvo je posredstvom gimnastičke naprave ARED (Advanced Resistive Exercise Device) "otplivala" stazu od 800 metara, a potom je na biciklu prevalila udaljenost od 29 kilometara i završno istrčala na pokretnoj traci još 6,4 kilometra.

Sunita Williams vozi bicikl. © Ljubaznošću: NASA
Drugi maratonac u svemiru je britanski astronaut Tim Peake. On je 24.04.2016. godine započeo trčanje zajedno s natjecateljima maratona u Londonu. Ovogodišnji londonski maraton na pokretnoj traci u ISS-u istrčao je za 3 sata, 35 minuta i 21. sekundu, što je brže od vremena Sunite Williams.

Tim Peake na pokretnoj traci za trčanje. © Ljubaznošću: ESA/AP


Tijekom utrke za stazu je pridržavan uz pomoć posebne naprtnjače i elastičnim vrpcama.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!