Neka bude svjetlo - svemirska kupola je otvorena

Petak, 19. veljače 2010. u 08:23 sati

Astronauti raketoplana Endeavour uspješno su na ISS instalirali novi veliki modul Tranquility, a na njemu i specijalnu kupolu sa sedam prozora koja daje dosad neviđene mogućnosti opažanja astronauta s ISS-a. Dvadeset sedam milijuna USD vrijednost je poslova koje je odradila Talijanska svemirska agencija. Astronautima su bile potrebne tri zahtjevne svemirske šetnje te provjera hermetičnosti prije nego je japanski astronaut Soichi Noguchi kao prvi čovjek u svemiru provirio kroz prozore kupole.


Pogled na Saharu kroz prozore Kupole na ISS-u

U tom trenutku ISS se nalazio iznad Sahare, a Noguchi je simbolično izjavio: "Neka bude svjetlo!" Sam modul Tranquiliti dimenzija je 7 x 4.5 m i masa 18 tona. Kupola pak mjeri 1.5 x 2.9 m, a njena je masa nepune dvije tone. Posljednju svemirsku šetnju prije otvaranja kupole obavili su astronauti Nick Patrick i Bob Behnken. Oni su tada maknuli i zaštitne pokrove kojima je bila prekrivena prilikom lansiranja u teretnom prostoru raketoplana. Nakon toga specijalni štitnici kojima su opremljeni prozori kupole otvarani su jedan po jedan da se provjeri njihova funkcionalnost. To je učinjeno za vrijeme boravka dvoje astronauta izvan ISS-a kako bi u slučaju potrebe oni ručno zatvorili štitnike. No sve je proteklo prema planu i nije bilo potrebe za intervencijom astronauta.


Otvaranje štitnika prozora Kupole

Naime, stakleni prozori mogu se u slučaju potrebe ili oštećenja od strane mikrometeoroida njima zatvoriti kako bi se osigurala hermetičnost prostora. Kupola omogućava pogled od 360 stupnjeva te predstavlja inovaciju u svemiru. Pored opažanja ona će služiti i kao prostor za nadziranje rada s robotičkom rukom na ISS-u (CanadArm2). Sama Kupola okrenuta je prema Zemlji.


NASA-in astronaut Nicholas Patrick znatiželjno promatra kroz prozor kupole modula Tranquility

Većinu vremena kada se kupola ne bude koristila stakleni prozori biti će pokriveni. Centralni kružni prozor najčešće će se koristiti i biti najviše izložen svemirskim utjecajima. U slučaju da se dogodi udar stranog tijela te dođe do naprslina prozora i (potencijalnog) gubitka hermetičnosti prozori će se moći zamijeniti u orbiti.


ISS sada i s kupolom u svemiru

Astronauti bi u tom slučaju morali odraditi zahtjevnu svemirsku šetnju. A kao privremeno rješenje specijalni štitnik oštećenog prozora bio bi blokiran sve do popravka istog. Dođe li do velikog oštećenja, što je veoma malo vjerojatno, cijela Kupola se može zatvoriti i staviti izvan operativne upotrebe. U tom slučaju sa Zemlje bi se dopremili potrebni zamijenski dijelovi i izvršili složeni popravci u orbiti, no to je veoma malo vjerojatan scenarij. Sve o ovoj vrlo zanimljivoj misiji možete pratiti na AstroForumu, ne propustite se informirati!