Problemi s toaletom u Međunarodnoj svemirskoj postaji

Ni na zemlji ni u svemiru nije lako bez toaleta. Astronauti u ISS-u već danima imaju ozbiljnih problema s toaletom.

ISS - Međunarodna svemirska postaja. © Ljubaznošću: NASA
Članak
0Komentari
Broj otvaranja569

Tko u životu neposredno ili posredno nije iskusio manje ili veće probleme s toaletom? Ni tu na zemlji ni tamo u svemiru stvar nije nimalo jednostavna. Doduše, dogodi li se tako nešto u vašoj kući ili stanu problem uvijek možete pregrmiti, snaći se nekako do dolaska majstora ili skrušeno susjedima odnijeti kolače pa "usput" skoknuti do njihova toaleta. Astronauti u ISS-u već danima imaju ozbiljnih problema s toaletom. Na američkom segmentu ISS-a senzorika je u "crvenom" i upozorava stanare da isti nije u funkciji.


Astronauti redovito moraju održavati svemirski toalet ispravnim i čistim. © Ljubaznošću: Popular science
Toalet u ruskom segmentu ispunjen je do maksimuma te također nije operativan. Kontrola misije sugerirala je astronautima da koriste "pelene". Postoje i toaleti u Soyuzima, no njihovo korištenje dok su brodovi spojeni na ISS nije baš uobičajeno niti poželjno iz tehničkih razloga, a i njihov kapacitet predviđen je za jako kratko vremensko razdoblje. Toaleti u ISS-u su ruske proizvodnje i ne baš tako rijetko signaliziraju neispravnosti.

Svemirski toalet. © Ljubaznošću: Engadget
Pričati o tehnološkim cjelinama kamo i pape i patrijarsi i obični ljudi idu osobno i pješke, nije baš neka tematika za članak no upravo nam i ona ukazuje koliko je složeno putovanje po svemiru. Zamislite putnike ka Marsu koji nisu u mogućnosti "izaći na terasu pa kud puklo da puklo"... S obzirom da je NASA u četvrtak 28.11.2019. godine javila aktualnom zapovjedniku ISS-a (Luca Parmitano) kako je nakon provjere utvrđeno da toalet na američkom segmentu ipak radi kako treba, bez obzira na senzoriku koja javlja greške, astronauti  su odahnuli od olakšanja.

Toalet na ISS-u je visoko sofisticirani kompleksni uređaj. © Ljubaznošću: Popular science
Sve ovo iziskuje nemale logističko-organizacijske perturbacije jer je sada prioritet u narednim teretnim misijama ka jedinoj stalno nastanjenoj ljudskoj nastambi u svemiru poslati zamjenske dijelove toaleta. Nas samo zanima tko će izvući kraću šibicu i postati majstor za toaletne poslove u svemiru. Mali je problem to što u slučaju pojave neugodnih mirisa ili otpadnih tvari ni pod koju cijenu ne smijete otvoriti prozore.

Značajan dio urina se nakon obrade ponovo koristi kao voda za piće no problem sa čvrstim tvarima nije lak zadatak. Stoga, slijedeći puta kada vam se dogodi ma kakav problem u toaletu sjetite se da može biti i gore, ako ste gore u svemiru. ISS narednih večeri prelijeće iznad naših krajeva, ugledate li sjajnu sporo putujuću zvjezdicu s astronautima sjetite se da se gore možda odvija prava drama - u toaletu :-)

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!