Sretan kraj drame u svemiru

14. siječnja 2015. godine, u vrijeme kada su Europljani bili na ručku, na Međunarodnoj svemirskoj postaji oglašena je sigurnosna uzbuna.

Međunarodna svemirska postaja - ISS. © Ljubaznošću: NASA
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1735

Senzori na američkom segmentu ISS-a registrirali su povećanje pritiska s mogućnošću da je došlo do proboja jednog toplinskog sustava (namijenjen za hlađenje i grijanje prostora unutar postaje), a samim time i istjecanja otrovnog amonijaka u habitabilne module. Zatrovana atmosfera jedan je od najgorih scenarija koji se astronautima u svemiru može dogoditi. Odmah po oglašavanju uzbune, američki astronauti (Barry Wilmore i Terry Wirts) te talijanska astronautkinja (Samantha Christoforreti) evakuirani su u ruski segment ISS-a, zatvorivši pri tome dvoja nepropusna vrata kako ne bi došlo do kontaminacije ruskih modula.


Posada Međunarodne svemirske postaje.
Kasnije popodne ruska kontrola leta potvrdila je kako je svih šest članova posade na sigurnom te da je u američkom dijelu najvjerojatnije došlo do izbacivanja opasnih tvari iz toplinskog sustava u unutrašnjost modula. Kasno navečer i tijekom noći američki su astronauti s maskama za disanje ušli u američki segment ISS-a, uzeli uzorke zraka i ispitali ih. Američka kontrola leta odradila je daljinski pregled svih sustava. Negdje oko ponoći zaključeno je kako opasnosti za astronaute nema te se spomenuta trojka vratila u američke module. Uzrok alarma bila je pogreška na toplinskom sustavu i senzorima koju su računala prepoznala kao prijetnju te automatizmom oglasila uzbunu.

Posada Ekspedicije 42 na ISS-u.
Svemir je krajnje negostoljubivo mjesto, a suradnja američkih i ruskih astronauta tamo ne poznaje granice. Kada se astronauti nađu u nevolji ovozemaljske "barijere" u svemiru postaju beznačajne. Oprema na ISS-u svakim je danom sve starija, neki od modula u svemiru se nalaze već petnaestak godina. Tijekom vremena realno je očekivati sve više kvarova. Najgori scenarij bio bi višestruki otkaz vitalnih sustava postaje. U toj situaciji cjelokupna posada ISS-a morala bi ruskim spasilačkim brodovima biti evakuirana i vraćena na Zemlju, a sudbina postaje postala bi krajnje neizvjesna.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!