Gdje ćemo sletjeti na Mjesecu

Nedjelja, 09. siječnja 2011. u 08:57 sati

Međunarodni tim SYNERGY MOON u kojem djeluje i Astronomska udruga Vidulini, jedan je od takmaca nove svemirske ere osvajanja Mjeseca pri Google Lunar X PRIZE. Već ranije odabrano je mjesto slijetanja landera SYNERGY MOON ekipe - krater Taurus Littrow, a samim tim i Istarskog rovera kojega će lander spustiti na Mjesečevu površinu. Riječ je o nevelikoj zaravni koja je prije nekoliko desetljeća udomila astronaute u misiji Apollo-17.


Krupni plan Taurus Littrow područja na Mjesecu

Prođe li sve prema planu i očekivanjima, Istarski rover imati će sve šanse da izbliza pogleda ljudske artefakte na Mjesecu. Robotičko vozilo koje će se izraditi u Istri, na Mjesecu će imati zadaću prijeći 500 m, poslati slike i video HD rezolucije, te istraživati svijet oko sebe drugim instrumentima. Posebna zanimljivost koja proizlazi iz mjesta slijetanja je upravo blizina ostataka misije Apollo-17.


Lokacija slijetanja Istarskog rovera na Mjesec

Uspije li se Istarski rover probiti do njih, biti će to osim edukacijskog, znanstveno-tehnološkog, osobnog, i kulturološki uspjeh. Slike ostataka opreme iz misije Apolla-17 načinjene s Istarskog rovera udaljenog tek koji metar valjda bi kao još jedan argument zatvorile nagađanja skeptika jesu li ljudi bili na Mjesecu.


Mjesta predviđenih slijetanja drugih timova GLXP na Mjesec

Na Mjesečevim kartama koje donosimo, vidljivo je područje Taurus Littrow gdje će sletjeti Istarski rover. Na drugoj velikoj karti Mjeseca označena su planirana mjesta slijetanja drugih ekipa iz Google Lunar X PRIZE projekta.