GLXP mjesta slijetanja privatnih letjelica na Mjesec

Google Lunar X Prize (GLXP) međunarodno je natjecanje privatnih timova iz cijelog svijeta koji imaju za cilj projektirati mjesečeve landere i rovere, dopremiti ih sa Zemlje na Mjesec i tamo odraditi robotičku misiju uz određeni financijski i tehnološki benifit.

Google Lunar X Prize
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1499

Iako je prvobitnim planom iz 2007. godine bilo predviđeno da se privatni timovi svojim tehničkim tvorevinama spuste na Mjesec do kraja 2012. jasno je kako je taj zalogaj bio, prvenstveno s financijske (ali i tehničke) strane prevelik te je došlo do pomicanja krajnjeg roka odnosno vremena trajanja GLXP-a.


Mjesta na Mjesecu predviđena za spuštanje letjelica GLXP.
Izvjesno je kako samo nekoliko timova ima mogućnost i otvorene karte po svim stavkama Mjesečeve misije.No teško da će itko biti u cijelosti spreman odraditi misiju do kraja 2014. godine. Tijekom proteklog vremena nekoliko se timova profiliralo u situaciju koju je uz vodstvo GLXP-a i NASA titulirala kao izglednu. Jedan od takvih timova je i SYNERGY MOON u kojem svojim pokretnim robotom-roverom sudjeluje i Astronomska udruga Vidulini.


Intervju s predstavnicima tima Synergy Moon

Pogledajte koji su to timovi i gdje planiraju sletjeti na Mjesec. Nakon uspješnog testiranja raketnih motora (CPM moduli) koje je krajem listopada odradila američka tvrtka InterOrbital Systems korak smo bliži tom cilju. Gledano iz realne perspektive nije ni toliko presudno hoće li se takvo što dogoditi za dvije ili tri godine, važno je samo da se to dogodi.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!