Mike Vucelić postao savjetnik u svemirskom programu

Utorak, 15. ožujka 2011. u 22:03 sati

Mike Vucelić, slavni hrvatski inženjer koji je radio u njemačkom Fordu, te tvrtkama North American i Rockwell Industries, a najpoznatiji je po važnoj ulozi u misijama Gemini i Apollo američke svemirske agencije NASA, postao je savjetnik tima Synergy Moon koji se natječe za Google Lunar X Prize. Mike Vucelić je sa svojim prijateljem još iz ere Rockwella, ranije ovoga mjeseca posjetio hangare tvrtke Interorbital Systems, inkubatoru nove svemirske industrije, te testna postrojenja u pustinji Mojave. Pokazao je živo zanimanje za razvoj prototipa rakete CPM-TV sposobne da dosegne nisku Zemljinu orbitu i temelj je koncepata raketa Neptune 30 i Neptune 1000.


Mike Vucelić Foto: CSA

Pogonjen ovom potonjom, potraj 2011. godine Interobital Systems želi biti prva privatna tvrtka koja šalje pilote u kapsuli u 12-satni orbitalni let, a sljedeće godine namjera je da se tom raketom pošalju robotska vozila na Mjesec u sklopu natjecanja timova za Gogle Lunar X Prize. Međunarodni tim Synergy Moon, kojeg vodi Miroslav Ambruš-Kiš, sastoji se od mreže od preko 150 stručnjaka, svemirskih entuzijasta i umjetnika iz 18 zemalja svijeta. Natječe se s ukupno 29 timova za najatraktivniju tehnološku nagradu XXI. stoljeća, Google Lunar X Prize.


Ronda Milliron i Mike Vucelić u Interorbital systemsu. ©Foto: Miroslav Ambruš-Kiš

Raspisano za nagradni fond od 30 milijuna dolara 2007. godine, to natjecanje pred privatne timove koje ne financiraju države, stavilo je zadatak da do kraja 2014. godine na Mjesec spuste robotsku letjelicu, te da vozilo iz nje po Mjesečevoj površini prevali najmanje 500 metara i o tome na Zemlju pošalje znanstvene podatke i gotovo živu HD TV sliku.


Mike Vucelić, Ronda Milliron i Rod Milliron. ©Foto: Miroslav Ambruš-Kiš

U Synergy Moon, osim vođe Miroslava Ambruša-Kiša, iz Hrvatske kolektivno sudjeluje Astronautika tim Astronomske udruge Vidulini koja gradi Mjesečevo robotsko vozilo. Astronautika tim Astronomske udruge Vidulini vodi Marino Tumpić. Bežične digitalne mreže između Mjesečevog vozila i letjelice koja ga spušta na Mjesec (landera) projektira zagrebački informatičar, pilot i inženjer prometnih znanosti Vilko Klein. Računalne modele, informatičke komponente, mehaničke dijelove projektiraju, izrađuju i testiraju Gabrijel Erman dipl.ing.el., Petar Gljušćić ing., Željko Mogoroš ing. i drugi.


Mike Vucelić u Zagrebu u Tehničkom muzeju. S lijeva: Marko Šimac, Ivan Romštajn, Ogren Variola,
Ante Radonić, Miroslav Ambruš Kiš, Mike Vucelić, Zoran Ereš i Ivan Bušić.

Još je u jesen 2009. godine Interorbital Systems, dio tima Synergy Moon koji daje pogon, objavio da će u sklopu testiranja rakete Neptune 1000, u prvi posve privatni orbitalni let u trajanju od 12 sati poletjeti Miroslav Ambruš-Kiš i Nebojša Stanojević.

Miroslav Ambruš-Kiš / Astronomska udruga Vidulini