Održana Prva Tehnička konferencija Astronautika tima

Ponedjeljak, 21. veljače 2011. u 17:59 sati

(Svemirski program i njegove značajke za 2011.)

Tijekom subote i nedjelje 19. i 20. veljače 2011. godine u Kanfanaru, Vidulinima, Žminju i Kašteliru u Istri održana je prva Tehnička konferencija Astronautika tima Astronomske udruge Vidulini. Tridesetak članova i suradnika Astronautika tima učestvovalo je u radu Konferencije. Većina njih bila je fizički prisutna, a neki od članova tima koji nisu bilu u mogućnosti osobno doći sudjelovali su u radu putem osiguranog video linka.

Dva dana praktično neprekinutog rada, tematskih izlaganja putem uvodnih riječi moderatora Ogrena Variole, Uroša Tomljenovića-Mikšaja, Miroslava Ambruša Kiša, Marina Tumpića, Vilka Kleina, Petra Gljušćića, Slavka Stojanova, Željka Mogoroša i drugih, odrađene su na principu otvorene rasprave okruglog stola. Definirani su pravci rada i konkretni tehnički ciljevi, izabrani ljudi odgovorni za njihovo provođenje te vremenik događanja.


Fotografija dijela učesnika Tehničke Konferencije AUV u Kanfanaru

Astronautika svemirski program, do svibnja će dobiti novi web portal te znatno agilnije krenuti u popularizaciju i edukaciju na području svemirskih znanosti i tehnologija. Tijekom svibnja biti će lansirana prva (H-4) od najmanje tri stratosferske sonde čiji su tehnički ciljevi jasno određeni. Tijekom kolovoza u visine će otići H-5 a tijekom rujna i H-6BIO.

Pokazan je izrađen operativni model pikosatelita. Rad na prvom hrvatskom satelitu nastaviti će se i nadalje. Prvi termin za njegovo lansiranje u svemir je krajem ove godine. Još tijekom veljače kreće se u izradu landera i rovera koji će poslužiti za cjelokupna testiranja mjesečeva rovera kojeg će Astronautika tim izraditi za Međunarodno natjecanje Google Lunar X Prize. Astronomska udruga Vidulini sudjeluje u ovom novom dobu osvajanja svemira kao članica međunarodnog tima SYNERGY MOON.

Dosad izrađeni modeli pikosatelita te spomenuti lander i rover, zajedno s H-4 i H-5 stratosferskim sondama će, nakon završetka njihove eksploatacije koncem ljeta ili početkom jeseni biti prebačeni u postav tkz. opitno-pokazne izložbe namijenjene edukaciji i popularizaciji astronautike.

Zahvaljujući suradnji Astrovizije i AUV sada možete pogledati i prvi u seriji priloga o atmosferi na samoj Konferenciji. Video prilog kojeg je snimio i režirao Darije Herceg iz Rijeke nalazi se na Astroviziji i besplatno je dostupan za gledanje na računalu uz brzu vezu na internet. U narednim danima objaviti ćemo nove priloge s ove Konferencije; rezultati rada, pokazani uređaji te planovi za realizaciju tijekom ove godine i dalje.