Soyuz ponovo otvara vrata svemirskim turistima

Petak, 14. siječnja 2011. u 08:29 sati

Od 2013. nadalje Soyuzi će ponovo udomiti svemirske turiste na desetodnevnim misijama k ISS-u. Space Adventures u suradnji s Ruskom Federal Space Agency (FSA) te Rocket Space Corporation Energia (RSC Energia) dogovorili su tri misije svemirskih turista u Soyuzima počev od 2013. godine. Privremeno stopiranje "turističkog prijevoza" u Soyuzima nije bilo uzrokovano problemima ili neisplativošću, već nemogućnošću da se tijekom četiri leta po godišnjem redu vožnje, iznađe mjesto za nekog van službenog programa. Smjene astronauta na ISS-u takvim intenzitetom slanja Soyuza u svemir bile su na maksimumu mogućnosti. No stvar se promijenila obzirom na povećan broj gradnji i intenziteta godišnjih letova Soyuza s četiri na pet misija.


Priprema astronauta-turista za let Soyuzom

Dennis Tito bio je prvi astronaut-turist u svemiru. Cijena desetodnevnog leta u svemir u međuvremenu je porasla s 20 na 40 milijuna dolara, no zanimanje bogatih za svemirske letove ne jenjava. Prema riječima Erica Andersona iz Space Adventures zanimanje za let u svemir značajno je veće od tehničko-organizacijskih mogućnosti. Stoga ne čude značajna ulaganja u svemirske kapacitete (čitaj: nove visokotehnološke i isplative poslove) nekolicine ozbiljnih privatnih tvrtki diljem svijeta.


Soyuz ponovo udomljuje astronaute-amatere, popularno nazvane svemirskim turistima

Jedna od njih je primjerice i InterOrbital Systems iz SAD čiji se let kapsule s astronautima očekuje u naredne dvije do tri godine. Zanimljivo je kako će u njihovoj kapsuli letjeti Miroslav Ambruš Kiš, sadašnji voditelj međunarodnog tima SYNERGY MOON kojem se odnedavno pridružila i Astronomska udruga Vidulini u projektu Google Lunar Xprize.


Soyuz u svemiru

Ipak, Space Adventures zasada jedini ima kapacitet i iskustvo u poslovima slanja turista u svemir. Tijekom proteklih desetak godina u njihovom je aranžmanu u svemir letjelo sedmero astronauta-amatera koji su "gore" ukupno proveli nešto manje od tri mjeseca te prevalili preko 60 milijuna kilometara, a za doživljaj svemira iz prve ruke Space Adventures podebljao je konto računa za dvjestotinjak milijuna USD.