Zaključene prijave za utrku na Mjesec

Srijeda, 23. veljače 2011. u 17:22 sati

Krajem proteklog tjedna zaključene su prijave timova za međunarodno natjecanje Google Lunar X Prize. Potvrđen je status ukupno dvadeset i devet timova, a svi oni imaju za cilj meko spustiti na Mjesec samohodno robotičko vozilo. Prvi od njih koji uspiju u tome, a njihov rover prijeđe 500 metara po Mjesečevom tlu te pošalje video zapis visoke rezolucije, dobiti će glavninu od 30 milijuna USD predviđene nagrade.


Plakat

Svi ovi timovi predstavljaju svojevrsne pionire nove generacije istraživanja Mjeseca. Riječ je o privatnim timovima čiji se članovi nerijetko nalaze na raznim kontinentima. Posredno ili neposredno nekoliko je desetaka država uključeno u cijeli projekt. Planetarno natjecanje, najveće u ljudskoj povijesti, započelo je 2007. a kulminacija se očekuje tijekom 2012-2014. slijetanjima na Mjesec. Pobjednik će nesumnjivo uzeti veliki dio kolača, no valja reći kako su u ovakvom omjeru snaga i samoj strukturi natjecanja pobjednici svi koji su se odvažili na veliku avanturu sve donedavno nezamislivog cilja - dosegnuti Mjesec.


Na Tehničkoj konferenciji AUV održanoj ovog vikenda, predstavljen je i tkz "001" model pikosatelita

I dok se u dalekoj Kaliforniji donosio konačni izbor natjecatelja, kod nas je u Istri istovremeno održana Tehnička konferencija Astronautika tima Astronomske udruge Vidulini. Tridesetak članova iz cijele Hrvatske definiralo je pravce i prioritete rada našeg svemirskog programa. Astronomska udruga Vidulini članica je međunarodnog tima SYNERGY MOON uključenog u Google Lunar X Prize. Upravo je ekipa iz Vidulina izabrana za izradu Mjesečeva rovera SYNERGY MOON tima. Iako nas do prvih lansiranja dijele tek dvije godine naša javnost još uvijek nije svjesna kako se pravi svemirski program provodi upravo ovdje i sada.