AstroForumaši na Petrovoj Gori, 05.09.2008.

Srijeda, 10. rujna 2008. u 00:10 sati

Tko sinoć, 05.09.2008. godine nije išao na Petrovu Goru nek mu bude žao. Cijelu noć je bilo vedro, samo kaj je puhalo i to na mahove tako jako da mi je zavrtilo dobsona koji put. Inače, društvo je bilo poveće, pola tuceta forumaša i par "vanjskih suradnika".

Gore su bili:
Todor Ivošević a.k.a. Todor (našao je 7 Messierovih objekata sinoć)
Matija Pozojević a.k.a. HrAstro
Igor Bonefačić a.k.a. Igorb + bolja polovica (svaka mu čast, iz Rijeke je čovjek došao)
Ivan a.k.a. MegaBios + prijatelj
Marko Šimac a.k.a. Frank
i ja, Vedran Vrhovac a.k.a. Acheron

Od teleskopa imali smo na raspolaganju 300/1500, 200/1200, 130/1000 i 130/650 teleskope. HrAstrove ne računam jer je on fotkao.
Bilo je i puno dvogleda: 25x100, dva 10x50 i 7x50
Sve u svemu, skoro više opreme nego ljudi.


Matijin astrofotografski setup

Frank i ja smo došli prvi gore (pratio nas je MegaBios) oko 20:30. Bili smo se malo iznenadili kada smo shvatili da nema nikoga. Pomislio sam da nas je Hrast prevario i da neće doći. Kratki poziv mobitelom je sve riješio. Oni su bili samo 5 minuta iza nas. Kada se cijelo društvo okupilo, krenuli smo u promatranje. Prva meta je bio M13, klasičan eye-candy za početnike. Ljudi su se divili, a na trenutak sam čuo kako MegaBios dobiva novu želju za poliranjem svog 300 mm zrcala. Nakon par takvih slatkiša za oči, prepustio sam ih da se sami snalaze u noći, a ja sam se bacio na pravu stvar - traganje za novim objektima.


Todor u lovu na emove...

Prva žrtva večeri je trebao biti G1 Mayall 2, najsjajniji kuglasti skup u M31 i Lokalnoj grupi. Bobo (Boris Štromar) mi je pričao kako ga je upecao s 105 mm Pentaxom, pa rekoh: zašto ne probati. Ipak 300 mm skuplja 8x više svjetla. I tako sam se bacio na traganje za tom mutnom zvjezdicom.
Krenuo sam od M32, preko spiralne M31 do jedne zvijezde cca 8. magnitude. Od nje sam krenuo u potragu za nizom od tri zvijezde magnitude cca 9.5 - 10. Kada sam njih našao, otišao sam na najvišu zvijezdu (u biti najjužniju) i pogledao u okular radi prepoznavanja uzorka na karti. Kada sam se snašao i orijentirao, krenuo sam prema G1. Na 143x skužio sam trokutić zvijezda (a jedna zvijezda u tom trokutiću je bio G1), ali vjetar je puhao i seeing je bio loš. Na trenutke taj se trokutić pretvarao u trokutastu mrlju. Skicirao sam raspored zvijezda i odlučio se prebaciti na 263x (hvala Todoru na posudbi 3x barlowa). Na tom povećanju trokut se vidio kao grupa od tri mrlje. Dvije mrlje su imale sjajna središta i bile su manje - to su bile zvijezde - dok je jedna bila raširenija i nije imala tako sjajno središte - to je bio G1! Ucrtao sam položaj G1 na skicu, malo ga pogledao i nastavio dalje.

Nakon lova na G1, prebacio sam se na M33 radi skiciranja zvijezda oko nje. To je potrajalo sljedećih 20-tak minuta. Kako je galaksija još bila nisko, nju nisam htio skicirati. Poslije skiciranja zvijezda prebacio sam se na neke tamne NGC galaksije u donjem desnom kutu Pegazovog kvadrata. Počeo sam ih tražiti, jednu za drugom i one su se samo pojavljivale u okularu. Imao sam feeling da nema te stvari na karti koju ne bi mogao naći i vidjeti u okularu. To se pokazalo točno kada sam kraj NGC 7550 uočio još jednu mrljicu - koja nije bila na karti. Što je to? Kakva IC galaksija? Naknadna provjera u Cartes du Ciel pokazala je da se radi o NGC 7549 - galaksiji 13. magnitude. Spokoj koji izaziva pronalaženje ovakvih galaksija prekidali su samo Todorovi uzvici "što to šušti tamo?"


Predstavljamo vam - zvijezde na nebu

Nekako u to doba došao je Igor i njegova djevojka. Pozdravili smo se s njima, malo popričali i razgledali opremu. Igor je nahvalio nebo na Petrovoj Gori, kažu da je bolje nego na Grobniku.
Teleskop sam usmjerio prema maglici Veil. U sjećanju mi je ostala od Petrova Gora Star Partya kada ju je OIII filter jednostavno rasturio. Probao sam s UHC-om i rezultati su bili ok, ali ni blizu OIII. Bez filtera se maglica jedva vidjela, s UHC-om je bila jasno uočljiva, a s OIII je parala nebo. Vidjela se i Sjeverna Amerika, i to u 300-tki, a i u Igorovom 130/650. Kod njega se vidjela cijela pa smo se na trenutak čudili kakva je to maglica - naime vidio se i Pelikan malo dalje od "Jukatana".

Nakon tog švrljanja opet sam se vratio na M33. Skicirao sam samu galaksiju, a nakon toga i NGC 7332 i 7339. Poslije tog skiciranja bacio sam se u Todorov astro-stolac i dalekozorom švrljao po regiji između Labuda i Cefeja. Tada sam uočio dvije tamne maglice, veoma izraženog oblika, sjevernije od NGC 7000. Jedna je imala oblik žlice, a druga isprekidane cik cak linije. Odmah sam uperio i 130/650 prema njima i stavio najmanje povećanje koje sam imao - 32 mm SuperPlossl.

Morao sam to napraviti jer sam postao predmet sprdnje (kakve sad tamne maglice! Ne trabunjaj! i slični povici su parali tišinu). Igor ih je vidio bez problema, ali Todor nije ništa primijetio. Todore, Todore. U Cartes du Ciel našao sam tamnu maglicu B361 na toj poziciji.
Negdje oko 1 sat sam se već svega zasitio pa smo krenuli kući. Todor, HrAstro i Igor još su ostali gore i uživali u ljepotama neba.