Hrvatska meteorska mreža - status 29.06.2009.

Utorak, 30. lipnja 2009. u 00:30 sati

Dragi moji HMM-ovci (i ostali), bliži se vrijeme godišnjih odmora i prije tog - barem za mene - značajnog događaja želim sve informirati o trenutnom stanju u HMM (da mogu na miru lovit ribu). Kako sam sličan uradak napravio nakon prošlogodišnjih ferija, ovaj sažetak rada HMM u proteklih desetak mjeseci može poslužiti kao njegov nastavak i procjena uspješnosti mreže. Budući je učešće pojedinih članova u radu HMM različito, a volio bih da svi budu upoznati sa kompletnim radom, podijelit ću sažetak na nekoliko stavki, redom: status čvorova, razvoj softvera, rezultati, što se trenutno radi i financije.

Status čvorova (stanica)

U ovom trenutku postoji 21 kamera, od kojih su u funkciji HMM 16. 15 kamera je operativno u HR, a jedna pridružena radi sa teritorija Srbije. Preostalih 5 kamera nisu u funkciji, ali se očekuje da ce tri profunkcionirati vrlo skoro.

Lista stanica, ime operatera i pripadni status bez nekog reda, otprilike od sjevera nizbrdo:

Varaždin: Alen Pevec - kod VAB (prije VAA - Željko Andreić) - operativna, u pogonu
Merenje: Željko Andreić - MEA - operativna, u pogonu
Zagreb - RGN: Željko Andreić - ZGR - operativna, u remontu
Petrovsko: Krunoslav Vardijan - PET - operativna, u pogonu
Velika Pisanica: Luka Oskoruš - VPI (prije BJA - Denis Štogl) - operativna, u pogonu
Osijek: Dario Klarić - OSA - operativna, u pogonu
Valpovo: Filip Novoselnik - VLA - operativna, u pogonu
Bačka Palanka: Janko Mravik (pridružena stanica iz Srbije) - BPA - operativna, u pogonu
Rijeka_A: Ivica Čiković - RIA - operativna, u pogonu
Rijeka_B: Ivica Čiković - RIB - operativna, u pogonu
Pula_A: Damir Šegon - PUA - operativna, u pogonu
Pula_B: Damir Šegon - PUB - operativna, u pogonu
Višnjan: Maja Crnić - VID (pri VSA2007 TIA - Denis Štogl) - operativna, u pogonu
Šibenik: Berislav Bračun - SIB - operativna, u pogonu
Žrnovnica: Filip Lolić - ZRA - operativna, u pogonu
Mali Lošinj: Dorian Božičević - MLA - operativna, u remontu

Ovih 16 stanica do sada je uz manje hardverske probleme konstantno snimalo i doprinosilo radu HMM.

Slijedeće kamere još nisu u pogonu, iz raznoraznih razloga:

Zagreb - GTB: Sonja Janeković - ZGB - nije operativna, problem upogonjavanja PC/kamera
Sisak: Zvonko Prihoda - SSA - nije operativna, problem fokusiranja kamere
Daruvar: Petar Rohlik - DAA - nije operativna, problem upogonjavanja PC/kamera
Makarska: Robert Zovko - MAA - nije operativna, problem nemogućnosti pristupa kameri
Šibenik: Izidor Pelajić - SIA - nije operativna, problem nemogućnosti pristupa kameri

Za očekivati je da će se problemi na čvorovima ZGB, SSA, DAA kao i remont ZGR i MLA riješiti u skoroj budućnosti (u svakom slučaju prije maksimuma Perzeida), te će se broj operativnih kamera popeti na 19. Kamere MAA i SIA ovisiti će o rješavanju operativnih problema koje nije moguće riješiti od strane HMM.

Razvoj softvera i popratne dokumentacije

HMM softver se stalno razvija i dograđuje u skladu s mogućnostima, tako da u ovom trenutku imamo riješeno većinu stavki. Preostali posao odnosi se prvenstveno na razvoj vlastitog softvera za izračun putanje meteoroida kroz atmosferu i njihovih orbita. Za sada imamo riješeno, redom po stavkama u procesu:

Snimanje i detekcija
Softver za snimanje/detekciju - SkyPatrol, izvorna verzija, autor Mark Vorhusen
Softver za detekciju - MTP_Detector, Peter S. Gural i Damir Šegon (WGN 37-2, 2009)
Softver za elementarno (automatsko) filtriranje detekcija - MTP_Filter, Damir Šegon
Softver za vizualno filtriranje detekcija - SkyPatrol-MTP_Filter, Igor Terlević
Softver za finalno filtriranje (prema potrebi) - SkyPatrol_Analyzer, Igor Terlević

Astrometrija
Softver za inicijalnu kalibraciju - PIXY2, Seiichi Yoshida
Softver za preciznu kalibraciju - Astrometry_CMN, Damir Šegon (WGN 37-3, 2009)
Softver za provjeru kalibracije i rekalibraciju - Astrometry_CheckFit_CMN, Damir Šegon
Softver za određivanje sfernih koordinata meteora - MetMath_CMN, Damir Šegon

Obrada promatranja
Softver za približnu triangulaciju meteora - Triang - Željko Andreić
Softver za "dešifriranje" IMO video baze - IMOCMNConverter - Ivica Skokić
Softver za prilagodbu IMO/HMM/UFOOrbit_csv formata - IMO2HMM - Damir Šegon
Softver za crtanje putanja meteora u stereografskoj projekciji - MetPlot - Damir Šegon
Softver za crtanje sjecišta putanja meteora u stereografskoj projekciji - RadPlot - Damir Šegon
Softver za izračun i vizualizaciju radijanta - ProbSum - Damir Šegon i Željko Andreić (WGN 36-3, 2008)
Softver za izračun i vizualizaciju orbita - UFOOrbit - SonotaCo

Popratna dokumentacija za upotrebu ovih alata pored izvornih uputa sažeta je zahvaljujući trudu Filipa Novoselnika (BRAVO!) u priručnik koji se može skinuti sa: http://hmm.homeip.net/home/hmm/papers/prirucnik_obrada_hmm.pdf
Priručnik se obnavlja kako se pojedini alati implementiraju u standardni postupak obrade podataka. Pored toga, postoji i niz pomoćnih alata koje ovdje neću navoditi jer su zaista specifične namjene.

To do
Razviti vlastiti softver za izračun putanje meteoroida kroz atmosferu i njihovih orbita, očekujem da će se tog posla prihvatiti Željko Andreić i Ivica Skokić negdje na jesen ove godine. Problematika je više nego interesantna, pogotovo u svjetlu najnovijih spoznaja o gibanju meteoroida kroz atmosferu. Razmotriti potrebu formiranja baze podataka o obrađenim meteorima. Na IMC2008 je prezentiran status VMO (Virtual Meteor Observatory) projekta ESA, i ideja je bila priključiti se tom projektu te svoju bazu formirati pri tom projektu. Koliko vidim, taj projekt neće tako brzo u praksu (čuči na mjestu već dvije godine), tako da ako netko ima ideju kako bi mi razvili vlastitu bazu, samo naprijed. Do daljnjeg ćemo analize provoditi kao i do sada - specifično kako kome bude trebalo. Definitivno se moramo pozabaviti kompletnom statistikom promatranja, kako bi široj javnosti jasnije predočili koliko je posla odrađeno.

Aktivnosti i rezultati (nekako kronološki, manje-više)

U rujnu prošle godine na IMC2008 u Šahtickoj HMM su prezentirali dr. Željko Andreić i Damir Šegon, gdje su prikazali rad u prvoj godini postojanja HMM.
Zahvaljujući izlaznom *.csv formatu zapisa obrade promatranja HMM, možemo provoditi izračune orbita putem UFOOrbit softvera. Na taj je način obrađen velik broj promatranja, uz posebno isticanje nekih od značajnijih meteora. HMM je prva meteorska mreža u svijetu koja koristi UFOOrbit softver na osnovi vlastitih rezultata obrade (bez upotrebe UFOCapture i UFOAnalyzer softvera).
Peter S. Gural, autor MeteorScan softvera korištenog u NASA misijama snimanja meteora iz aviona napisao je u suradnji s nama poseban softver za analizu promatranja provedenih SkyPatrol softverom, čime se drastično poboljšala kvaliteta rezultata HMM. HMM je do sada objavljeno 3 članka u WGN, stručnom časopisu IMO (International Meteor Organization) te uvršteno u SAO/NASA ADS bazu.

Andreić, Željko; Šegon, Damir:( WGN36-3, NASA-ADS bibcode: 2008JIMO...36...99A)
2006-2007 Geminids from Croatian Meteor Network video data
Gural, Peter; Šegon, Damir: (WGN37-2, NASA-ADS bibcode: 2009JIMO...37...28G)
A new meteor detection processing approach for observations collected by the Croatian Meteor Network (CMN)
Šegon, Damir: (WGN37-3, upravo izlazi iz tiska)
How many stars are needed for good camera calibration?

Pored toga, uskoro se očekuje i objavljivanje rada prezentiranog na IMC2008 (Proceedings of the International Meteor Conference 2008) u Slovačkoj.
Ove su godine po prvi puta na Državnom natjecanju iz astronomije u sklopu AZOO prezentirana i dva rada bazirana na promatranjima HMM. Oba su rada najbolje ocijenjena u svojoj kategoriji, a riječ je o radovima Metea Paulišica i Jasmine Šestan na krivuljama sjaja i visinama Lirida (Mateov rad izdvojen kao najbolji u kategoriji 3. razreda srednjih škola).
Pored nekoliko manjih, održana je i prva "globalna" HMM radionica na kojoj su se članovi HMM, njih gotovo trideset međusobno družili tijekom dva dana te prošli elementarnu obuku obrade podataka. Svojevremeno sam negdje čitao raspravu o tome da li je potrebno organizirati ovakva druženja. Čvrsto stojim iza toga da je to izuzetno važno - neformalno druženje (uz obrok i pogotovo nakon njega) omogućava iznošenje svačijih ideja u opuštenoj atmosferi i svašta novoga ispliva na površinu. A da ne govorim o tome koliko je nakon takvih druženja komunikacija lakša i kvalitetnija...

Potrebno je istaknuti i niz predavanja (Korlević, Andreić, Štogl) i učešća u radio i televizijskim emisijama (Korlević, Andreić, Šegon) kojim je prilikama zainteresiranima prenesen dio rezultata rada projekta HMM. Gruba procjena broja promatranja i detektiranih meteora za ovaj desetomjesečni period: prosječno oko 150 noći, prosječno 8 sati, puta 15 stanica (BPA je tek nedavno započela s radom), dakle oko 18.000 sati. Puta najmanje 2,5 meteora na sat daje 45.000 meteora, što se poklapa sa prvim procjenama od prosječno oko 4.500-5.000 meteora godišnje po stanici, ili ukupno oko 70.000. Precizna statistika biti će prezentirana po naknadnoj obradi podataka novom metodom, koja je upravo u fazi implementacije.

U tijeku...

Stalno snimanje neba kada god je to moguće.
Obrada promatranja, u tijeku je obrada prošlogodišnjih Ursida (planirano objavljivanje članka: kolovoz 2009), zajednička obrada Quadrantida 2009. sa Peterom Guralom (planirano objavljivanje članka: kolovoz/listopad 2009), "boom" analiza Perzeida 2008-2009. (planirano objavljivanje članka: listopad/prosinac 2009), te analiza Lirida 2007-2009. (planirano objavljivanje članka: kolovoz/listopad 2009). Kako bi stekli neophodno iskustvo, u većini će slučajeva pri izradi ovih članaka aktivno učestvovati i mladi HMM-ovci.
Završetak razvoja novog softvera za detekciju očekuje se tijekom ovog ljeta (Peter Gural), uz podizanje rezolucije na 768X576 piksela i mogućnost upotrebe 4 kamere na jednom PC...
I još puno lipih stvari, samo nesmi"n reć" ;o)

Jedan od indirektnih rezultata rada je i ovogodišnja međunarodna konferencija meteoraša IMC2009, koja ce se održati u Poreču, od 24-27. rujna. Zainteresirani se na konferenciju mogu prijaviti preko stranica IMO, http://www.imo.net/imc2009/ a stanoviti broj mjesta rezerviran je za mlade članove HMM (potrebno platiti put i hranu, smještaj je osiguran u dormitoriju ZECV).

Financiranje

HMM u ovom obliku ne bi bilo bez angažmana pojedinaca i udruga, ali prvenstveno ne bez potpore Znanstveno edukacijskog centra Višnjan i Korada Korlevića. Zahvaljujući Koradu i ZECV organizirali smo i prvu HMM radionicu, čiji je značaj puno veći od direktne koristi obuke pojedinih polaznika. Vrlo je bitno naglasiti činjenicu da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOS) prepoznalo rezultate rada i perspektivu projekta HMM, te je kao takvom dodijelilo pokroviteljstvo u financijskom smislu. Ova bi financijska injekcija (čiju realizaciju očekujemo vrlo skoro) trebala olakšati provođenje slijedećeg razvojnog ciklusa.

Skleroza...

... kažu da ne boli, samo se puno hoda. Sigurno sam nešto zaboravio (unaprijed se ispričavam), još sigurnije je da sam ponešto "zaboravio", ali to je uglavnom to. Za one kojima je preopširno, vjerujte da mi je bilo zaista teško sve sažeti na ove tri stranice. E, a sada mogu na ferije...
Uz orbite ovogodišnjih Quadrantida,
lijep pozdrav
Šegi