IMC2009 - Međunarodna meteorska konferencija

Srijeda, 30. rujna 2009. u 17:18 sati

(neslužbena verzija, sa subjektivne tipkovnice)

Prvo (možda malo dosadni) uvod, ali neke stvari ipak treba objasniti...

Ovogodišnja, 22. Međunarodna meteorska konferencija (International Meteor Conference - IMC2009) održana je u Poreču, u organizaciji Astronomskog društva Višnjan, Znanstveno edukacijskog centra Višnjan i Hrvatske meteorske mreže (HMM) a uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, te Županije istarske i Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta sveučilišta u Zagrebu. Na konferenciji je učestvovalo preko 90 meteoraša iz 19 zemalja cijelog svijeta, a hrvatska je ekipa zahvaljujući mladim HMM-ovcima bila najbrojnija (15).


Sudionici konferencije

Krovni organizator konferencije je IMO - International Meteor Organization, u čijem su osnivanju učestvovali i neki od članova HMM. SOC (Scientific Organization Comity) su sačinjavali Željko Andreić, Korado Korlević, Javor Kac, Reiner Arlt, Marc Gyssens i Nikola Biliškov, dok su brigu o "hardverskoj" organizaciji oliti LOC (Local Organization Comity) vodili Korado Korlević i svi HMM učesnici (moja malenkost je dala skroman doprinos i SOC i LOC).

Za one koji nisu detaljnije upoznati, IMO je međunarodna organizacija koja okuplja astronome amatere cijelog svijeta kako bi pružila edukaciju i omogućila brže kolanje informacija vezanih za meteorsku astronomiju. Iako je u početku zamišljeno da okuplja astronome amatere, velik broj članova IMO su profesionalni astronomi, zaposleni pri nekoj od svjetski poznatih institucija (ESA, NASA, Max Planck Institut, Ondrejov Observatory...), tako da su radovi prezentirani na IMC (u najvećoj mjeri) na vrlo visokom nivou.

Ovaj "amaterski" pristup daje konferenciji jednu posebnu draž, jer se kroz druženje profesionalaca i amatera razmjenjuje mnogo informacija - na obostranu korist. Stoga je HMM iskoristila domaćinstvo i za desetak mladih članova omogućila učešće na konferenciji, čime su oni stekli prva međunarodna iskustva na ovakvim manifestacijama (da ne spominjem koliko su toga novoga naučili o meteorskoj astronomiji).

Konferencija, neformalno (malo manje dosadno, nadam se)

Sama konferencija odvijala se manje-više prema planu. Kako bi se dobilo što više vremena za neformalno druženje te svim prezentacijama osigurala ravnopravnost, sva su predavanja održana tijekom petka i subote, a preostalo vrijeme u nedjelju ujutro je ostavljeno za završne dogovore i oproštaj sa sudionicima do slijedeće godine. Slijedeći domaćin IMC2010 biti će Armagh Observatory u Sjevernoj Irskoj (dobili smo naputke da počnemo s vježbama brojanja ovaca, kojih u Irskoj ima isto koliko i stanovnika).

Prvi sudionici su u Poreč stigli čak i prije Žaca i mene (ponedjeljak predvečer) - već u nedjelju, iako smo prve dolaske sudionika imali najavljene tek za srijedu. Ovdje otvaramo rubriku "žešći humor" (nadalje ŽH), jer su naša lica morala biti jako smiješna kada smo ugledali Paula Roggermansa onako iznebuha. Paul (inače radi pri Centralnoj europskoj banci) nam je lani na IMC u Šahtičkoj prognozirao crnu 2009. godinu, i sve su se njegove prognoze nažalost obistinile. Nadam se da je ovaj put pogriješio u prognozi, jer kaže da ćemo se iz go..., ovaj, recesije izvući tek tamo negdje oko 2015. Opet ponavljam, nadajmo se da je fulao prognozu. Paul je započeo i dvije interesantne priče, jednu o Koradu u mladim danima i njegovom "Winetou" izgledu te drugu o Axelu Haasu, čovjeku koji je svaki put kada je dolazio na IMC imao grdnih problema sa automobilom.

Prema planu, u srijedu su stigli Geert Barentsen, David Asher (Irska) i Nagatoshi Nogami (Japan). Naravno, uspio sam pobrkati Irca i Japanca (kada budete vidjeli slike biti će vam jasno i zašto), ali mi to David valjda nije uzeo za zlo (opet rubrika ŽH). Paul se vratio sa kupanja, crven kao etiketa Coca-Cole i ispalio da se toliko osunčao kako bi mogao proći kao Apachi indijanac i infiltrirati se u Koradovo pleme... ni sam nije mogao vjerovati da Sunce u rujnu može tako jako ložiti (well, možda u Belgiji i ne može, tamo se Sunce ionako rijetko kada vidi).


Adriana Nicolae, Paul Roggermans i Korado Korlević


Nagatoshi Nogami, David Asher i Axel Haas

Geert je, neinformiran, pitao da li bazen radi - kada sam mu objasnio da ima more temperature 24° na 100 m udaljenosti mislio je da mi nisu sve ovce na broju (jer u Irskoj valjda nema koza). Ali je nakon tog kupanjca preuzeo moju ulogu promotora Jadranskog mora, pa s tim više nisam imao problema.

Četvrtak, dan kada je krenula najezda... da ne nabrajam sve, zadržat ću se na prije spomentuom Axelu. Stiže čovjek, sav zapuhan, mokar, "Hi, boys, do you have any water?" - za 30 sekundi stiže pola litre hladne vode, a Axel (u muci): "No, not for me, for my car...". Naravno, kletva IMC-a ni ove godine nije zakazala (a nije djelovala u prethodne tri kada nije sudjelovao na IMC). Negdje na autoputu u Sloveniji pri 130 km/h pukla mu je guma, a par km pred Porečom auto zakuhao... no moćne snage LOC-a (Korlević brothers) riješile su Axelov problem za manje od 24 sata!


Rješavanje problema na Axelovom automobilu

Petak, konferencija u jeku, sve se dimi iz ušiju (do tamo negdje subote iza ručka - o tome u slijedećem poglavlju), ujutro oko 11 stiže i Darius Astrovizija. Pored prezentacije druge godine HMM, koju je održao Željko Andreić (Žac), Darije je snimio i nekoliko kratkih izjava sudionika IMC - ali o tome ćete detalje doznati na Astroviziji.


Turneja po okolici

Subota poslije ručka, kreće se u obilazak Poreča, Tičana i Motovuna. Po meni je događaj bez premca na IMC (van stručnog dijela) najezda IMO-ovaca na mali zapušteni vinograd podno zvjezdarnice na Tičanu - to je trebalo vidjeti, ovih nekoliko slika to ne može vjerno dočarati. Zabilježeno je i da je francuz "špijunirao" elektrometar na Tičanu, dok za uspon u Motovun nije ostalo vremena već samo za panoramsku snimku sa odmorišta. Po povratku, slike koje će svi pamtiti: kupanje pod mjesečinom za IMC-a, dosad nezabilježeno...


Za kraj valja dodati kako smo u nedjelju djelovali poprilično zgužvano...

Konferencija, službeni dio (neka preskoče oni koje to ne interesira)

Na IMC2009 je prezentirano ukupno 22 rada. Složeni su kronološkim redom kako su izlagani, uz kratki sažetak i moje subjektivno mišljenje.

 

 


Dejan Vinković: The dawn of interplanetary dust - the terrestrial region of protoplanetary disks
Unatoč Dejanovim škarama, rad objavljenu u Nature magazinu pred nekoliko mjeseci se nije dao toliko srezati da bi stao u vremenske okvire - dovoljno je reći da je izazvao veliku pažnju profesionalaca, a zahvaljujući pristupačnoj prezentaciji predodžbu o modelu mogli su steći i oni sa manjim teorijskim znanjem.

 


David Asher: Recent shower calculations
David Asher doktorirao je na meteorskom roju Taurida, a na IMC je prezentirao svoje rezultate predviđanja aktivnosti ostalih meteorskih struja. Uz zaključak kako su njegovi rezultati konzistentni sa rezultatima ostalih prognostičara te se poklapaju sa opažanim aktivnostima, u svoju je prezentaciju unio jednu novinu koja jako dobro služi za vraćanje (eventualno izgubljene) pažnje slušatelja.

 

Felix Bettonvil: Sinusoidal velocity measurements
Felix Bettonvil nam je prezentirao novu ideju LCD shutter-a za snimanje meteora DSLR kamerama, uz frekvenciju shuttera do 100Hz. Ostaje za prodiskutirati, valja pričekati prve rezultate i vidjeti hoće li 40% transparencije pri zatvorenom shutteru biti dostatno za kvalitetnu analizu.

 


Galina Ryabova: Numerical model of the Geminid meteoroid stream: preliminary results
Iako su se neki ponadali da više neće, Galina nas je i ove godine počastila modelom Geminida, uz obavezan zaključak: treba nam još promatranja. Bilo je simpatično čuti auditorij kako to u horu izgovara: "We need more observations!", poučeni višegodišnjim završetkom njenih izlaganja.

 

Vilena Velikić: Comparative Analyses of visual and video observation of Perseid Meteor Shower in 2008
Djevojke iz susjedne Srbije napravile su odličan posao, napravile su vrlo bitnu analizu vizualnih i video promatranja meteora. Šteta samo što prezentaciju nisam mogao pratiti...

 


Javor Kac i Mitja Govedić: A July 28, 2009 fireball spectrum
Javor i Mitja su jedni od najvećih pehista, ulovili su spektar drugog reda (!) sjajnog meteora, ali nemaju snimke koje bi pokazale koja je bila njegova magnituda ni eventualna pripadnost radijantu. Ukoliko je netko snimio izuzetno sjajan meteor u noći 26/27.07.2009. godine, neka to obavezno javi!

 

D. Šegon, Ž. Andreić and K. Korlević: Second year of croatian meteor network
Žac je našu prezentaciju odradio još bolje nego lani, ono o čemu je govorio sve znate...

 

P. Zigo: Meteor observations with BLM forward scatter radar
Izuzetno precizno složena prezentacija provela nas je kroz metodu određivanja odzivne funkcije sustava radio opažanja meteora refleksijom radio valova udaljene stanice (forward scattering) putem opažanja meteorskog potoka Geminida. Temeljito i precizno.

 

Jean-L. Rault: Searching for ELF/VLF meteor signature
Francuz nas je bacio u depre-e-esiju: od 500 eventa koje je uhvatio u VLF, 174 je našao i u ELF... i pustio nas da si mislimo koga je to vraga ulovio. Mene je uništio konstantnim gaženjem po kabelima mikrofona i zvučnika...

 


Geert Barentsen: Astrometric precision requirements for orbit determination
Teorijsko razmatranje potrebne astrometrijske preciznosti promatranja meteora za određivanje orbita. Geert je uveo novu riječ, "Fakeor" (od Fake Meteor), dakle izmišljeni meteor kojem je u idealnim uvjetima položaja kamera metodom Monte Carlo dodavao različitu grešku te određivao njen utjecaj na preciznost izračunate orbite. Izostavio je par detalja o samom fakeoru, ali unatoč tome daje sliku o potrebnoj preciznosti.

 Sirko Molau: 10 Years IMO Video Meteor Network: Data Set and Analysis Procedure
Članak koji je izašao u zadnjem broju WGN-a Sirko je prenio u prezentaciju i u pola sata iznio sve ono što je IMO na području video astronomije postigao u zadnjih 10 godina. Zaista impresivan rad koji obuhvaća preko 450.000 single-station meteora, nedavno obrađenih novim metodama koje su se pokazale gotovo 100% uspješne u detektiranju starih/novih radijanata te se poklapaju sa rezultatima multi-station mreža poput japanske SonotaCo mreže.

 


Juergen Rendtel: 10 Years IMO Video Meteor Network: Impact on working lists
Generalni šef IMO je izložio koliki je doprinos IMO kao amaterske organizacije meteorskoj zajednici kroz praćenje meteorske aktivnosti pojedinih meteorskih struja. Također je pokazao da IMO video promatranja jako precizno mogu detektirati položaje pojedinih radijanata, te pojasnio metode obrade podataka prezentiranih u Sirkovom radu.

 

Radislaw Poleski: Integration of mean orbits of meteoroid streams
Mladi poljak nam je održao predavanje o numeričkoj integraciji srednjih orbita meteoroida. Volio bih da mogu još nešto dodati, ali moram priznati da nisam shvatio poantu.

 

Przemyslaw Zoladek: The 2009 Persedis photographic results
Prezentacija sama po sebi korektna, opisuje rezultate fotografskih promatranja Perzeida ove godine, uz veliki broj sjajnih meteora. Žao mi je jedino što nam ni razglas nije pomogao da čujemo govornika.

 Mariusz Wisniewski: Koscierzyna fireball
Da su na ovoj prezentaciji bili Zeleni, bilo bi pritvorenih. Riječ je o prezentaciji straaaašnog bolida snimljenog video kamerama poljske meteorske mreže (PFN) sa dvije stanice. Zvuci koji su dopirali iz publike zbog bezrazložnog piljenja jednog stabla (koje je imalo nesreću da je malo zaklonilo sam kraj bolida) nisu ukazivali na dobro. Rezultati triangulacije su pomalo iznenađujući, jer je po njima terminal flare bio na nekih 95 km(!) a sam bolid negdje (barem) -16 mag.

 

Korado Korlević: Tunguska Event
Nama već poznato: mnogi su otvorenih usta pratili prezentaciju.

 

Nikola Biliškov: History of meteor astronomy in Croatia
Prekrasan pregled povijesti meteorske astronomije u Hrvata, od Hraščine do danas. Ujedno je najavio (konačno!) izlazak iz tiska svoje knjige "Meteori - golim okom".

 

Arnold Gutsik: Terrestrial meteorite craters and their projectile types
U-h-h, Arnold nas je detaljno informirao o istraživanjima meteorskih kratera na Zemlji i njihovim utjecajem na razvoj živih bića. Iscrpno, precizno, za čitanje i usvajanje čim bude dostupno.

 

Cis Verbeeck, Meteoroid flux densities from radio observations: the latest developments
Cis je prezentirao različite metode određivanja gustoće meteoroida forward scattering tehnikom, te pojasnio što je još potrebno za zaokruživanje cjeline - procjena minimalne detektabilne mase meteoroida na određenoj visini. Predstoji puno posla za doći do valjanog rezultata.

 

Valentin Grigore: Meteor observations and the light pollution
Predavanje o LP koje je Valentin pod dojmom seminara na Lastovu prenio svima nama. U biti, predavanje koje nije imalo direktne veze sa samim meteorima, ali je istaknuto da je utjecaj LP na promatranja meteora itekako velik.

 

Natalia Barri: Interaction of meteoroid"s fragments in the Earth atmosphere
Interesantno predavanje o tome što se dešava sa dva fragmenta meteoroida u atmosferi pri brzini od Mach 6... nama korisno za buduće slučajeve eventualnih meteorita.

 


Rainer Arlt: Meteor science: where to go?
Kao zaključno predavanje, SOC je izabrao Reinerove sugestije/viziju daljnjeg razvoja amaterske meteorske astronomije. Pored vizualnih promatranja, koje i dalje služe kao jedino meritorno sredstvo za određivanje gustoće i mase meteorskih struja, Reiner je istakao da video promatranja treba podići na nivo određivanja preciznih orbita, kako bi se mogle raditi analize njihove evolucije.

Pored toga, održana je i prezentacija postera te projekcija fascinantnih snimaka Valentina Grigorea, snimljenih sa 2500 m visoke planine u Rumunjskoj. E ne znam kako se planina zove, ali Valentin kaže da se sa vrha vide zvijezde ispod 7 mag (7.4!) - pa sad vjerovali ili ne.

Mladi HMMovci

Zahvaljujući činjenici da je postojala mogućnost smještaja van hotela, a samim tim i smanjivanja troškova prisustvovanja, 10 srednjoškolaca članova HMM imalo je priliku vidjeti kako izgleda jedna takva konferencija. Mogu samo prenijeti njihove dojmove - više nego zadovoljni! Jedino me brine to što već pokazuju zanimanje za slijedeću konferenciju, a za otići do Irske će trebati još nešto osim volje i znanja...


Mlade snage HMM-a

I to je manje-više to... o ostalim stvarima, kada za to dođe vrijeme.