Industrijsko obrtnička škola Pula i tajne Sunca

Srednjoškolci zavirili pogledom prema Sunčevom disku, upoznali se s teleskopom i saznali puno toga što nisu znali o Suncu.

Učenici pored teleskopa. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1846

Jučer, u jutarnjim satima učenici Industrijsko-obrtničke škole Pula imali su priliku opažati Sunce teleskopom ispred škole. Veliki Newtonov teleskop s filtrima za sigurno opažanje Sunca golim okom, pokazao je tajne Sunčevih crnih pjega mnogobrojnim srednjoškolcima kojima je ovo bio prvi puta da su zavirili pogledom prema Sunčevom disku.


Zaposlenici škole mogli su pogledati Sunce kroz teleskop. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Dragan Basara, nastavnik u IOS Pula i Marino Tumpić iz Astronomske udruge Vidulini pojasnili su djeci i kolegama kakav je to teleskop kroz kojeg gledamo Sunce, kakvim se zasitnima filtrima koristimo te što su to "crne fleke" koje vidimo na Sunčevom disku, što nam one kazuju o Suncu.

Priprema za promatranje Sunca teleskopom. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Prvi pogled kroz teleskop prema Suncu načinio je i ravnatelj škole Petar Gavrić. Nekoliko je učenika izbrojalo vidljive pjege, a zatim su rezultate usporedili sa službenim podacima Ciriškog centra za opažanje Sunca.

Naučili su nešto novo. © Ljubaznošću: Marino Tumpić

Marino objašnjava učenicima što je to što vide kroz teleskop. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Za vrijeme opažanja Sunca Basara i Tumpić odgovarali su na pitanja učenika o Sunčevim tajnama, čemu služe dijelovi teleskopa i montaže, što se sve može vidjeti teleskopom na noćnom nebu, te o sigurnosti gledanja u Sunce po danu (UVIJEK uz uporabu provjerenih astronomskih filtera!).

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!