ISS i shuttle iznad Hrvatske

Utorak, 25. studenog 2008. u 04:46 sati

Kako smo i najavili, u nedjelju 23. studenoga 2008. godine imali smo prilike promatrati prelet ISS - Međunarodne svemirske postaje iznad Hrvatske. Ništa neobično, to se događa svakih nekoliko dana, no nama je to ovoga puta bilo malo drugačije. Naime, na kompleksu ISS nalazi se spojen space shuttle Endeavour i modul Leonardo što je značilo da će se cijeli događaj moći puno bolje vidjeti jer je samim time to značilo da će reflektirane svjetlosti Sunca biti više, a time i dovoljno svjetla da se cijeli događaj lakše može snimiti. Vremenske prilike su nam išle na ruku, nije bilo oblaka i osim što je bilo dosta hladno, ništa drugo nam nije moglo otežavati promatranje. Virovitičani su imali sreću jer se cijeli tranzit odvijao upravo iznad njihovih glava, lokacija "jablan", na visini od oko 350 kilometara.


Eno je...! Raspoloženje je unatoč hladnoći bilo na nivou.
Danijel Reponj, Hrvoje i Ivanka Kavalir, Ivan Dukarić i Ervin Kaizer

Tako su se virovitički astronomi i ljubitelji zvjezdanoga neba odvažili pokušati snimiti ovaj zanimljivi događaj. I uspjeh nije izostao. Točno na vrijeme, svemirski kompleks pojavio se iznad obližnjeg gorja Bilogore i polako se stao uspinjati prema zenitu. Uključili smo fotoaparate i video kamere pa se bacili na snimanje. Ovdje dolje možete vidjeti što smo snimili. U ovom cijelom događaju imali smo još jednu nevjerojatnu sreću kojoj se nismo niti pomišljali nadati. Ravno u zenitu nalazilo se zviježđe Labud i znali smo da će ISS proletjeti kroz njega, no da smo zaigrali loto, dobili bismo pun pogodak, tako to jedino mogu usporediti. ISS kompleks prividno je prešao preko najsjajnije zvijezde u Labudu, točno preko Deneba!!! Ni više ni manje. Tako smo imali prilike svjedočiti okultaciji Deneba i ISS-a u djeliću sekunde. Naprosto smo poskočili kada smo to vidjeli. U toj sreći imali smo još jednu, Ivan Dukarić je to sve lijepo uspio snimiti video kamerom i taj dio možete lijepo vidjeti na video prikazu dolje. U tih nekoliko minuta koliko je cijeli događaj trajao, doživjeli smo užitak kakvom se nismo nadali. Stoga ćemo ga rado podijeliti s vama u obliku fotografija i video zapisa. Snimanju ovog događaja pridružio se i Vedran Vrhovac koji je bio stacioniran u Novom Čiču, a čiju fotografiju također prilažemo.

Inače, ISS se kreće po stazi oko Zemlje brzinom od 28000 kilometara na sat ili 7,7 kilometara u sekundi. Najbliže se približi na 278 kilometara iznad Zemlje (perigej), a najdalje se nađe na visini od 460 kilometara (apogej). Trenutno se gore nalazi deset astronauta, sedam iz space shuttlea Endeavour i tri stalna člana postaje. Pripremaju postaju i tehnički ju opremaju kako bi nakon deset godina koliko već kruži oko našega planeta, na njoj moglo stalno boraviti šest astronauta. Posade se izmjenjuju svakih šest mjeseci. ISS zajedno sa shuttleom sada teži više od 400 tona.


Predviđena ruta preleta iznad Hrvatske, odnosno iznad Virovitice. © Heavens Above


Projekcija putanje ISS u odnosu na zviježđa. © Heavens Above


Pogled na jug - jugozapad pružio je zanimljiv prizor planeta Jupitera, Venere i nadolazeće ISS.
© Foto: Danijel Reponj, Olympus Camedia C-470 Z, f/3.1, ISO 250, FL 5.8 mm, exp. 7 sec.


Ušavši u zviježđe Labud, ISS je pohrlila ravno na zvijezdu Deneb.
© Foto: Danijel Reponj, Olympus Camedia C-470 Z, f/3.1, ISO 250, FL 5.8 mm, exp. 7 sec.


Trenutak prije "sudara" s Denebom - isječak iz video zapisa.


Trenutak nakon okultacije - isječak iz video zapisa.


Izlazak iz Labuda i ulazak u Kasiopeju, primjećuje se postepeno slabljenje sjaja ISS zbog ulaska
u Zemljinu polusjenu. Ulaskom u Kasiopeju, ISS je ušla u Zemljinu sjenu i prestala biti vidljiva.
© Foto: Danijel Reponj, Olympus Camedia C-470 Z, f/3.1, ISO 250, FL 5.8 mm, exp. 7 sec.


Isti događaj snimljen iz Novog Čiča. Canon A560, IS0800, 15sec
© Foto: Vedran Vrhovac


Prelet snimljen iz Virovitice, Preradovićeva ulica. Canon PowerShot A460,
ISO 100, 15 sekundi. © Foto: Zlatko Kovačević


Prelet i okultacija ISS s Denebom, snimljeno iz Virovitice, Preradovićeva ulica.
Canon PowerShot A460, ISO 100, 15 sekundi. © Foto: Zlatko Kovačević


I šećer na kraju. Video prikazuje tranzit i okultaciju.
© Snimio: Ivan Dukarić