Izložba astrofotografija virovitičkih autora

Subota, 09. kolovoza 2008. u 21:42 sati

Gradska knjižnica Virovitica, 8.-13. kolovoza 2008.

Dana 08. kolovoza 2008. godine u prostorijama gradske knjižnice u Virovitici otvorena je izložba astrofotografija. Izložbu su postavili članovi Astronomske udruge "Mirko Danijel Bogdanić" te na taj način dali doprinos obilježavanju manifestacije "Rokovo 2008". Autori fotografija ove izložbe koja prikazuje nebeske objekte su Virovitičani Robert Žibreg, Ivan Darko Grlica, Matija Turkalj, Saša Kovačević, Danijel Reponj i Zlatko F. Kovačević. Na izložbi je prikazano oko devedesetak fotografija ovih autora, koje su snimljene u periodu od gotovo 35 godina. Zanimljivo je da su neke fotografije virovitičkih astrofotografa objavljene u domaćim i stranim astronomskim časopisima te u dnevnom tisku.

Autori ovih fotografija sami su odabrali primjerke za ovu izložbu, a većina fotografija ima izrazito naglašen dokumentarni karakter. Izložbu astrofotografija je otvorila predsjednica Gradskog vijeća Grada Virovitice, gospođa Željka Grahovac. Astrofotografije su fotografske snimke (svjetloslike)  nebeskih objekata. Prve su snimke nebeskih objekata načinjene nedugo poslije izuma fotografije u prvoj polovici 19. stoljeća. Astrofotografija je nezamjenjiva u spoznavanju svemira. Omogućila je otkrića nebrojenih nebeskih objekata - planetoida, kometa, satelita planeta, promjenjivih, novih i supernovih zvijezda, jata galaksija… Fotografskom metodom otkriven je i planetoid  589 Croatia  3. ožujka 1906. godine sa zvjezdarnice Königstuhl-Heidelberg. Danas snimke načinjene velikim svemirskim teleskopom Hubble pomiču granice svemira kojeg poznajemo. 

Mnoga ograničenja klasične astrofotografije otklonila je u zadnjih desetak godina primjena digitalnih fotoaparata i kamera sa senzorima sve veće osjetljivosti i razlučivosti. Zato treba s dužnim poštovanjem posebno vrednovati snimke iz ranijeg vremena kad je trebalo poznavati ne samo tehnike snimanje nego i razvijanja filmova (negativa) te izradu fotografija (pozitiva). Danas je za izradu kvalitetne digitalne astrofotografije potrebno i dobro poznavanje računalnih programa za sintezu jedne snimke od najkvalitetnijih sličica iz video zapisa te završnu obradu. Virovitički astronomi u nedostatku zvjezdarnice s rektificiranim teleskopom (satna osovina paralelna sa Zemljinom osi rotacije) načinili su snimke u težim i zahtjevnijim uvjetima. Za mnoge od izloženih snimki trebalo je na terenu što bolje "usjeveriti" ekvatorijalnu montažu teleskopa, a optičke dijelove kolimirati, poput ugađanja glazbenog instrumenta prije sviranja.

Ponekad je snimanje ometao vjetar, a ponekad se toplim zrakom fena "skidala" rosa ili mraz s leće teleskopa. Katkad se snimalo u ledenim zimskim noćima što je iziskivalo tjelesnu i duševnu izdržljivost. Snimalo se i u "gluho doba noći" i u ranim jutarnjim satima kad je atmosfera stabilnija i bolji su izgledi za kvalitetniju snimku. Vedro vrijeme posrećilo je snimanje rijetkih nebeskih fenomena: pomrčina Sunca i Mjeseca, okultacija, tranzita planeta Merkura ili Venere ispred Sunca. Za pripremu i neposredno snimanje pojedinih snimki korišteno je iskustvo stjecano kroz više godina. Izložene snimke načinjene su pomoću teleskopa i fotoaparata različitih tipova i kvaliteta, a iz raspoložive, katkad i skromne opreme, nastojao se izvući maksimum. Neke od snimki načinjene su ručnim pridržavanjem fotoaparata iznad okulara teleskopa, neke pomoću astrografa s vijkom ili običnog fotografskog stalka, a neke je omogućila uporaba ekvatorijalne montaže teleskopa s ručnim ili elektromotornim pogonom satne osovine.

Iza mnogih snimki krije se zanimljiva priča njihovog nastanka, a ima i pravih drama. Istinsku prosudbu o kvaliteti svake pojedine snimke može dati samo vrstan poznavatelj astronomske i fotografske opreme i svih tehnika snimanja pri čemu se ne smije zanemariti astronomska vidljivost i stabilnost atmosfere. Autori izloženih fotografija su isključivo Virovitičani što je bio kriterij ove izložbe. Snimke prstenaste i potpune pomrčine Sunca snimljene su izvan Virovitice na astronomskim ekspedicijama u Turskoj 1976. i  Mađarskoj 1999.  S vrha Kapovac (792 m) na Krndiji sniman je "crveni planet" na virovitičkoj astronomskoj ekspediciji "Mars 2003". Autori ove izložbe koji povremeno snimaju nebeske objekte i pojave su Matija Turkalj, Saša Kovačević i Ivan Darko Grlica. Veći angažman u astrofotografiji pokazali su Robert Žibreg u proteklih 5 godina, Danijel Reponj tijekom 25 godina i Zlatko F. Kovačević kroz 35 godina.

Nebeske svjetloslike virovitičkih astrofotografa objavljene su u domaćim i stranim astronomskim časopisima i dnevnom tisku. Odnedavno su prisutne ne samo na hrvatskim nego i na njemačkim, američkim i japanskim web siteovima. Iz ovakvih virtualnih galerija njihove snimke postale su Internetom dostupne iz svih dijelova svijeta. Autori daju posjetiteljima na uvid manji dio snimljenog materijala po osobnom izboru. Za razliku od izložbi umjetničke fotografije na kojima je najvažniji estetski kriterij, ova izložba pretežito pokazuje fotografije s naglašenom dokumentarnom vrijednošću. Prigoda je da si posjetitelj bolje posvijesti znanstvenu dimenziju događanja u svemirskom zavičaju lišenu ispraznosti horoskopa.

Robert Žibreg (20) predstavlja se  snimkama tranzita Merkura i Venere planeta Marsa, kometa Macholz, Mjeseca, Sunca, "dubokog neba", zviježđem Lire i bljeskom Iridiuma.
Ivan Darko Grlica (46) odabrao je snimke potpune pomrčine Sunca 11.8.1999. snimljene iz Fonyoda u Mađarskoj te snimku Mjeseca. 
Matija Turkalj (25) snimio je 31.5.2003. fascinantan izlazak djelomično pomračenog Sunca. 
Saša Kovačević (34) ovjekovječio  je pomrčine Sunca 1996. i 1999. komet Hale-Bopp, pepeljastu svjetlost Mjeseca, zoru, mjesečinu...
Danijel Reponj (42) izdvojio je snimke zviježđa Orion, pomrčine  Sunca i Mjeseca, kometa Hale-Bopp, okultaciju Venere, izlazak Mjeseca...
Zlatko F. Kovačević (53) snimao je Sunce i Mjesec i njihove pomrčine, komet Hale-Bopp, planete: Mars, Merkur, Veneru, Saturn i Jupiter, Perzeid, zviježđe Labuda, svemirske postaje MIR i ISS, bljesak Iridiuma…

Tekst: Saša Kovačević & Zlatko F. Kovačević
Foto: Danijel Reponj