Snimljen prelet Međunarodne svemirske postaje preko Sunca

U trenutku snimanja preleta preko Sunca, u otvorenom svemiru boravila su dva ruska kozmonauta koji su obavljali radove na Međunarodnoj svemirskoj postaji izvana.

ISS - Međunarodna svemirska postaja. © Ljubaznošću: NASA
Članak
0Komentari
Broj otvaranja3086

Bilo je to jučer, 19. lipnja 2014. godine. Ruski kozmonauti Alexander Skvortsov i Oleg Artemyev koji se nalaze na Međunarodnoj svemirskoj postaji, imali su zadatak izaći u otvoreni svemir, u takozvanu svemirsku šetnju i na ruskom dijelu Postaje izvršiti niz radova koji su bili predviđeni ranije. Sve je teklo po planu i uspješno su obavili sve što su trebali. Boravak u otvorenom svemiru trajao im je ukupno 7 sati i 24 minute. U jednom trenutku, prilikom njihovih radova van Postaje, na svome putu oko Zemlje, preletjeli su preko Sunčeve ploče. Naravno, samo prividno, gledajući sa Zemlje prema Suncu.


Karta prikazuje predviđenu rutu preleta iznad područja na kojem će se vidjeti tranzit ISS-a preko Sunca.
© Ljubaznošću: CalSky
Takvi su preleti dosta rijetki na istoj lokaciji i astronomi ih ne propuštaju promatrati ili snimati. Zbog malog kuta pod kojim se vidi Sunce sa Zemlje, visine na kojoj se kreće Međunarodna svemirska postaja i brzini od gotovo 28000 kilometara na sat, takvi događaji traju samo djelić vremena. Trenutak. U ovisnosti preko kojeg dijela Sunca će se prelet vidjeti, mogu trajati od djelića sekunde pa do nešto više od jedne sekunde. Ovaj je prelet bio jedan od ovih najdužih, njegov je put vodio gotovo preko sredine Sunčeve ploče i trajao je ravno 1,1 sekundu.

Ovako je izgledao predviđeni prikaz preleta ISS-a preko Sunčeve ploče. © Ljubaznošću: CalSky
U trenutku preleta, čovjek koji promatra kroz teleskop golim okom sami prelet, da trepne u tom trenutku, gotovo uopće ne bi primijetio da je propustio taj događaj. Zato se takvi događaji snimaju kamerama i nakon toga u miru analiziraju, obrađuju i objavljuju. Već sam imao prilike snimati takav tranzit, prije nešto manje od godine dana i znao sam što me očekuje. Oprema je ista, način snimanja isti, sve je bilo spremno na vrijeme.

Sunce snimljeno teleskopom nekoliko minuta prije predviđenog preleta.
Kada sam dobio e-mail poruku od CalSky u kojoj su bili podaci o ovom tranzitu, nisam ni trenutka dvojio, to sam morao snimiti. Pitanje je samo hoće li me vrijeme poslužiti. Bilo je oblaka na nebu, no u trenutku snimanja tranzita, na tom dijelu neba je bilo sasvim vedro i mogao sam samo sa zadovoljstvom čekati da se dogodi taj trenutak. Otprilike minutu prije predviđenog vremena pokrenuo sam snimanje i mogao sam samo čekati.

Mozaik preleta ISS-a preko Sunčeve ploče, sastavljen od pojedinačnih frameova iz video zapisa.


Ovako izgleda završna animacija preleta nakon obrade fotografija.

52 sekunde nakon toga, točno u 14 sati, 43 minute i 59,26 sekundi po Svjetskom vremenu (UT) ili u 16:43:59,26 po našem ljetnom računanju vremena, Postaja je točno prema redu letenja, uredno projurila preko Sunca. Jedva sam ju očima registrirao na zaslonu računala.


Video snimak tranzita ISS-a preko Sunčeve ploče. Prije pregleda povećajte prikaz preko cijelog zaslona,
da ne gledate buhice i naravno, prebacite na HD kvalitetu :-)


Snimak tranzita od prije godinu dana. Usporedite ih međusobno.

I naravno, sada je ostalo pozabaviti se tim video snimkom, izdvojiti dio na kojemu se vidi tranzit, izvući frameove za obradu, to sve skupa obraditi i objaviti ovdje. Kako se to radi i sve oko toga već sam ranije objavio u ranije spomenutom članku pa se neću ponavljati. Vama dajem oba snimka pa ih pogledajte i usporedite, zanimljivi su.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!