Strukture oblaka u Venerinoj atmosferi

Fotografija kakvu smo sve donedavno mogli samo sanjati, snimljena je 9. siječnja 2017. godine u 16:40 sati po našem vremenu.

Planet Venera. © Ljubaznošću: Ivica Zajač
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1444

Planet Venera, drugi po redu od Sunca... Tijekom povijesti ljudski je rod Veneru titulirao kao zemljinu blizanku. Sve do prije koje desetljeće, ni najvećim teleskopima na svijetu nije pokazivala ništa više od puke faze osvijetljenosti njezine "površine" sunčevom svjetlošću. Smatrali smo kako je Venera (tek) nešto toplija od Zemlje ali i kako bi bar ponegdje na njoj bio moguć razvoj života kakvog poznajemo na Zemlji.

A onda su prve ruske letjelice proletjele kraj nje, i spustile svoje landere na njezinu površinu. Ti prvi podaci koje smo dobili s lica mjesta bili su pomalo nevjerojatni, skoro pa su zbog toga u znanstvenoj zajednici bili odbačeni. Uslijedila su dodatna istraživanja i prava istina o Veneri je isplivala na površinu. Venera je ne samo krajnje negostoljubiv svijet, na Veneri je doslovce pravi pakao prema kojem se Danteove priče čine kao bezopasne "mica-mace". Gro današnjih saznanja o Veneri temelji se na podacima koje dobivamo s letjelica koje su upućene ka njoj.


Astrofotografija planeta Venere, snimljena 9. siječnja 2017. godine. © Ljubaznošću: Ivica Zajač
Veoma je malo toga što o Veneri znamo zahvaljujući istraživanjima sa Zemlje. I najveći teleskopi svijeta tamo vide - ništa! Zahvaljujući napretku znanosti i tehnike, pomno izabranoj opremi, godinama iskustva, velikom trudu i iznimnoj obradi fotografija, astronom iz Rijeke, Ivica Zajač uspio je na svojim fotografijama Venerine guste atmosfere snimiti oblačne strukture tog negostoljubivog svijeta.

Fotografija koju donosimo snimljena je 9. siječnja 2017. godine u 16:40 sati po našem vremenu (u vrijeme zalaska Sunca!), teleskopom tipa Newton, promjera ogledala od  200 mm uz uporabu Barlow leće 5x. Ivica Zajač pasionirani je astronom iz Rijeke, pravi zaljubljenik u zvijezde već desetljećima. Neki od njegovih radova spadaju u sam vrh mogućnosti amaterske astronomije. Pokrenuo je i vodi nekoliko grupa na društvenim mrežama koje promoviraju astronomiju i radove astronoma amatera iz čitavog svijeta (Amateur Astronomy Project i druge). Prijatelj je i suradnik Astronomske udruge Vidulini od njezina osnutka.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!