Završio je 13. Messierov maraton Višnjan-Rušnjak 2007.

Ponedjeljak, 16. travnja 2007. u 17:25 sati

Jučer je završio ovogodišnji Messierov maraton, a da je bilo zanimljivo, bilo je. Vrijeme je bilo više nego povoljno. Nije bilo hladno kao proteklih godina, tako da su se natjecatelji i svi učesnici osjećali vrlo ugodno. Ukupno je bilo šesnaest natjecatelja koje je pokrivalo troje sudaca, a njima nije bilo nimalo lako. Ekipa koja se natjecala bila je više nego kvalitetna tako da su suci imali pune ruke posla.

Glavni sudac bio je prošlogodišnji pobjednik maratona, Andreja Benčić iz Astronomske udruge Vidulini, a odgovornu ulogu sudaca imali su i Luka Blažeković i Boris Štromar iz Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba. Iz izvješća koje je Andreja dao, maratonsko natjecanje započelo je 14. travnja 2007. godine u 20:41 sati. Tijekom maratona napravljena je jedna pauza od 00:10 do 01:12 sati.

Prvi pronađeni objekt bio je M45 - Plejade, a zadnji verificirani objekt bio je M15, kuglasti zvjezdani skup u zviježđu Pegaz. Natjecatelji nisu uspjeli pronaći devet Messierovih objekata i to: M30 - kuglasti zvjezdani skup u zviježđu Jarac,  M33 - maglica, galaktika u zviježđu Trokut, M55 - kuglasti zvjezdani skup u zviježđu Strijelac, M72 - kuglasti zvjezdani skup u zviježđu Vodenjak, M73 - otvoreni zvjezdani skup u zviježđu Vodenjak, M74 - spiralna galaktika u zviježđu Ribe, M75 - kuglasti zvjezdani skup u zviježđu Strijelac, M77 - spiralna galaktika u zviježđu Ribe, član objekata u Markarianovom lancu i M79 - kuglasti zvjezdani skup u zviježđu Lepus, također član Markarianova lanca.


Janko Mravik - pobjednik!

Kada se sve zbroji, natjecatelji su pronašli ukupno 1105 Messierovih objekata. Pobjednik ovogodišnjeg maratona na Rušnjaku je Janko Mravik, iz Astronomskog društva Univerzum iz Bačke Palanke koji je ujedno i pobjednik Messierovog maratona na Letenki, prije nešto manje od mjesec dana, tako da je on u stvari dvostruki pobjednik ovogodišnjih Messierovih maratona. To je naslov vrijedan poštovanja! Janko je pronašao ukupno 99 M objekata. Drugo mjesto je osvojio Ivan Bušić s 98 emova, dakle samo jedan manje, a trećeplasirana je Ana Bacelj s 97 pronađenih objekata. Poredak u natjecanju je slijedeći:

1. Janko Mravik - 99 MO
2. Ivan Bušić - 98 MO
3. Ana Bacelj - 97 MO
4. Andrea Jukić - 95 MO
5. Igor Bonefačić - 94 MO
6. Ivan Bago - 90 MO
7. Marin Miočić - 83 MO
8. Dinko Brautović - 82 MO
9. Ðuro Mandinić - 81 MO
10. Lovro Pavletić - 74 MO
11. Dalibor Gašić - 63 MO
12. Tea Gasparini - 53 MO
13. Adrijan Ritterman - 37 MO
14. Berislav Bračun - 30 MO
15. Mladen Sablić - 14 MO
16. Marino Tumpić - 10 MO

Najbrojniji su bili riječani, zatim splićani i potom ostali pojedinci. Splitska ekipa ove je godine na natjecanje dovela mlade snage i nisu pogriješili. Kako kaže Berislav Bračun, troje njihovih natjecatelja, Ana Bacelj, Andrea Jukić i Ivan Bago, svi petnaestogodišnjaci, premašili su i najveća očekivanja. Posebno se istaknuo Ivan Bago koji je potpuno sam i bez pomoćnika koji se razbolio pa nije mogao doći, s 170 milimetarskim Dobsonom i knjigom "Astronomija, vodič po noćnom nebu", koja mu je služila umjesto karata, sam pronašao 90 emova. Ana Jukić je tek večer prije u rukama imala dvogled 25x100 i na malom treningu ispred dormitorija u Višnjanu našla dvadesetak emova. Većinu objekata na maratonu su vidjeli prvi puta.

Završetak natjecanja bio je u jutarnjim satima, u 05:16 sati. Evo što kaže Janko Mravik, pobjednik ovogodišnjeg Messierovog maratona Višnjan-Rušnjak 2007. i glavni sudac na slijedećem Messierovom maratonu koji će biti iduće godine.

"Mi smo došli sa namerom da osvojimo jedno od prva tri mesta, a eto desilo se nešto još bolje. Mislim da je sve bila sreća i da su svi takmičari bili odlični. Da nije drveće smetalo bilo bi još dosta više objekata jer sam slobodno mogao da pravim pauze pogotovo u drugom poluvremenu. Do pauze sam pronašao sve što se moglo videti, barem sa onog dela boćališta. M79 mi je zadavao muke i verovatno bi ga našao ali sam bio malo nestrpljiv i plašio se da će mi ostali takmičari odmaći, a nebo je još bilo jako svetlo, tako da sam ga skoro namerno ostavio. M2 mi je promakao slučajno, M33 sam kasno počeo da tražim, a ostali se nisu videli od drveća.

Nebo je bilo fantastično (skoro kao na Letenci), bez značajnog svetlosnog zagađenja. Dvogled mi je super funkcionisao (nije se maglio kao što zna), pomoćnik mi je bio od neprocenjive vrednosti iako je nov u ovome, ali je dovoljno bilo da u pauzama dok ne tražim objekte špijunira konkurenciju.

Organizacija je bila odlična, pasulj (grah) još bolji, palačinke nisam dočekao, a o svečanom ručku da i ne govorim. Upoznao sam nove ljude, oduševio se opservatorijom na Tićanu, njihovom stonehenge-u, tamnom nebu, moru, dobrom autoputu, ponajviše sunčanom satu i krevetu posle takmičenja.

Sledeće godine me očekuje dužnost glavnog sudije ali šta češ, pravila su takva. Vidimo se i iduće godine ali nadam se i ove na Letenci."

Eto, atmosferu koja je vladala na ovom Messierovom maratonu možete vidjeti na fotografijama koje se nalaze uz tekst. Fotografije su nam ustupili Filip Lolić, Andreja Benčić i Janko Mravik. I naravno, vidimo se iduće godine na novom maratonu. Do tada, marljivo se pripremajte u traženju Messierovih objekata.

Želite li o tome raspravljati ili pobjedniku čestitati i postaviti koje pitanje, dođite na AstroForum, forum za astronome, to je pravo mjesto za vas!