Danas je najmanji puni Mjesec

Plavi, crveni, žuti, kakav god, ali danas je pun Mjesec koji je najudaljeniji od Zemlje u ovoj godini. Ne propustite priliku pogledati ga i učinite da astronomi budu zadovoljni!

Puni Mjesec.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja6855

Danas je dan punog Mjeseca. Preciznije, pun je Mjesec nastupio rano jutros u 07:24 sati no još se sinoć, a poglavito noćas, naš prirodni satelit bude šepurio nebom u punom sjaju. Za ovog punog Mjeseca vjerojatno će u medijima izostati natpisi o velikom, plavom, žutom, crvenom (kakvom god) Mjesecu. Jedan od razloga tomu je i činjenica kako je danas od nas udaljen punih 405.000 km, skoro najviše koliko mu putanja oko Zemlje dozvoljava. Ovisno o onečišćenosti i stanju atmosfere on će na večerašnjem izlasku (u 20:15 sati) nad istočnim horizontom biti veliki i sjajni, boje od bjelkasto-žućkaste do crvenkaste. Moguće kasnije bude okružen i haloom, ledenim sićušnim kristalima visoko u atmosferi koji čine da se svjetlost lomi pod drugim kutom te se onda stvara lako vidljiva aureola oko sjajnih nebeskih objekata.


Usporedba prividne veličine Mjeseca u perigeju i apogeju.
Ukoliko ste sinoć loše ili dobro spavali, ili to tek budete noćas, slobodno okrivite ili zahvalite punom Mjesecu. Neće vam zamjeriti. U svakom slučaju, izađite večeras van i pogledajte kako izgleda Mikro Mjesec, puni Mjesec u trenutku kada je najudaljeniji od Zemlje, za razliku od Super Mjeseca koji je puni Mjesec ali i najbliži Zemlji. Inače, astronomi ne koriste nazive Super Mjesec i Mikro Mjesec već kažu da je Mjesec u perigeju (najbliže Zemlji) ili da je u apogeju (najdalje od Zemlje). Kako god, ako je to potaklo vašu znatiželju i pogledali ste u Mjesec, astronomi će biti zadovoljni. :-)

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!