Dolaze nam posjetitelji iz svemira - Perzeidi 2011

Srijeda, 10. kolovoza 2011. u 16:42 sati

Nakupine međuplanetarne materije nastale i razasute po stazi kometa Swift-Tuttle, već više od dvije tisuće godina tijekom srpnja i kolovoza, dolaze u kolizijsku putanju s našim planetom. Riječ je o komadima veličine zrna kukuruza, teniske loptice, košarkaške lopte ali i većim. Brzinom od preko 70 km/s ulijeću u gornje slojeve atmosfere gdje uslijed ionizacije nastaje sjajan i lako uočljiv kratkotrajni svjetleći trag na noćnom zvjezdanom nebu. Kažemo da se radi o meteorima. Ukoliko su takve pojave iznimno sjajne astronomi ih definiraju kao vatrene kugle.


Ishodište meteora iz skupine Perzeida

Na početku i kraju meteorske aktivnosti Perzeida vidljivo je svega nekoliko meteora svakoga sata, da bi prema maksimumu taj broj rastao, a u noći maksimuma (12/13 kolovoza) nerijetko zna dosegnuti brojku i preko 100 meteora na sat vidljivih golim okom!


Meteorwatch trailer 2011.

Ove će godine sjajni Mjesec smetati za gledanje Perzeida. Zbog poosvijetljenja neba veliki broj manje sjajnih meteora nećemo opaziti, no Perzeidi su "igra na sigurno" za sve one koji odluče probdjeti koji koji sat ili cijelu noć ispod zvjezdanog neba.


Ovako će meteori izgledati

Meteore je moguće vidjeti u bilo kojem dijelu neba, važno je otići na mjesto sa što boljim pogledom prema horizontu i bez direktno vidljive umjetne rasvjete. Ishodište (radijant) Perzeida je u zviježđu Perzej, odakle se raspršuju po cijelom nebu. Narednih nekoliko noći i spori prolazak ISS-a, Međunarodne svemirske postaje, u jutarnjim satima iznad naših krajeva dati će dodatnu draž ovim događanjima, a tu su još i nekoliko drugih meteorskih skupina koje su aktivne istovremeno s Perzeidima. Ne propustite najbolju ljetnu nebesku predstavu. Fotografirate li neke od meteora pošaljite nam Vaše uratke - rado ćemo ih objaviti!