Dolazi velika Sunčeva oluja

Podignite štitove, napadnuti smo, rekli bi u Zvjezdanim stazama. Na Suncu je nešto "puknulo" i izbačeni oblak energije juri ravno prema Zemlji.

Sunčevo aktivno područje AR2673. © Ljubaznošću: Zvjezdarnica Apollo / Danijel Reponj
Članak
0Komentari
Broj otvaranja30172

Jučer, 6.9.2017. godine u 14:02 sati po našem vremenu, u Sunčevom aktivnom području AR2673 došlo je do velike eksplozije. Sunčeva baklja klase X9.3 stići će do Zemlje tijekom petka, 08. rujna. Radi se o eksploziji kakva nije zabilježena već više od deset godina na Suncu. Geomagnetska oluja prouzročiti će znatno povećanu razinu X i UV zračenja, a glavni udar osjetiti će se u radiokomunikacijama (posebice na području kratkih radio valova) Europe, Afrike i Atlantskog oceana.


Jučerašnji izgled Sunca. © Ljubaznošću: Zvjezdarnica Apollo / Danijel Reponj

Sunčevo aktivno područje AR2673 odgovorno je za ono što nam slijedi sutra.
© Ljubaznošću: Zvjezdarnica Apollo / Danijel Reponj
Radi se o događanjima na našoj zvijezdi koja su normalna u njenom životu ali i potencijalno opasna za nas na Zemlji. Opasnosti za biljni i životinjski svijet nema, za takvo nešto izbačaj koronarne mase (CME) trebao bi biti znatno jači i usmjeren točno prema nama.

Prema predviđanjima, područja označena crvenom bojom biti će najjače pogođena udarom energije sa Sunca.
Od 1976. godine sustavno se provode mjerenja jakosti izbačaja koronarne mase, a aktualna je četrnaesta po redu jakosti. Njezina je snaga usporediva s eksplozijom koja se dogodila 1990. godine, a nešto je manjeg intenziteta od događaja iz 2003. godine kada smo i iz Istre imali priliku vidjeti markantnu polarnu svjetlost kao rezultantu obrane Zemljina magnetskog polja od "napada iz svemira."

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!