Kino sa zvijezdama

Ponedjeljak, 25. srpnja 2011. u 08:06 sati

Iako je kino pod zvijezdama upravo završilo unutar zidova Pulske arene u Istri, ono pravo, zvjezdano kino, uvijek je noću iznad naših glava. Neumorna nebeska mehanika svakog nam dana i noći nudi nova događanja. Ovog tjedna nekoliko sjajnih planeta i zvijezda te Mjesec spremili su nam ranojutarnji igrokaz u kojem je naš prirodni satelit glavni glumac. Zvjezdano kino je potpuno besplatno, sve što treba učiniti je biti budan sat vremena prije izlaska Sunca i pogledati prema istoku.

Već jučer ujutro Mjesec se nalazio blizu sjajnog Jupitera. Danas i sutra ujutro on pomalo odlazi od Jupitera i spušta se niže prema horizontu gdje ga očekuje zviježđe Bik i relativno bliski susret sa zvjezdanim skupom Plejade.
U srijedu 27. srpnja 2011. godine ujutro Mjesec i Mars naći će se prividno veoma blizu jedan drugome na nebu. Mjesec će se nalaziti nešto poviše Marsa.
Slična situacija, ali s Mjesecom "ispod" Marsa biti će u četvrtak 28. srpnja 2011. godine rano ujutro.


Izgled zvjezdanog neba i događanja nebeske mehanike krajem srpnja 2011.

Za opažanje ovih događanja nisu nam potrebna nikakva tehnička pomagala, dovoljno je samo golim okom pogledati k istoku. Kako se svi ovi objekti nalaze nisko iznad horizonta to će zvijezde biti pomalo treperave zbog loma zraka svjetla u atmosferi. Crvenkasta zvijezda Aldebaran u Biku i crvenkasti Mars jasno će se razlikovati od ostalih, "bijelih" zvjezdica uokolo.
Mjesec će pak tijekom srijede i četvrtka 27. i 28. srpnja 2011. godine biti pomalo žućkaste boje. U nadopunu ovih događanja uključio se i čovjek svojom svemirskom tehnologijom.
Tako će u srijedu 27. srpnja 2011. godine ujutro, između 04:45 i 04:50 sati, od jugozapada prema sjeveroistoku preletjeti Međunarodna svemirska postaja. Na svom će putu prividno proći veoma blizu Jupitera, Mjeseca i Marsa.
Sličnu će putanju imati i u petak 29. srpnja 2011. godine ujutro između 04:26 i 04:32 sati s time da će pri zalasku za istočni horizont prividno prijeći preko Mjesečeva diska ili vrlo blizu njega, ovisno otkuda promatrate! U večernjim satima očekuje nas jedva zamjetni Merkur i sjajni Saturn nad zapadnim horizontom.