Nove Zemlje još uvijek daleko

Nedjelja, 10. siječnja 2010. u 08:20 sati

Prije dvadesetak godina postojanje svjetova oko drugih zvijezda bilo je čisto teoretiziranje. Danas znamo za četiristotinjak planeta oko drugih zvijezda. Riječ je o velikim, plinovitim divovima poput našeg Jupitera ali i znatno većim. Tek smo u listopadu prošle godine otkrili prvi stjenoviti planet koji pripada vrsti nebeskih tijela poput naše Zemlje. Riječ je o nebeskom tijelu oznake CoRoT-7 b koji se nalazi 500 svjetlosnih godina daleko od nas. Udaljenost od zvijezde iznosi svega 2.6 milijuna km. Otkriven je pomoću istoimene svemirske letjelice CoRoT (Convection, Rotation and Planetary Transits) od strane Francuskog tima istraživača. Znanstvenici raznih profila specijalnosti sada smatraju kako na tome nebeskom tijelu poradi njegovih "generalija" ne postoje uvjeti za život. No, mogućnost postojanja vulkanizma, koja bi riješila problem nepoznatih oscilacija putanje planeta daje nadu kako bi se i pored dnevno-noćnih oscilacija temperature od +2200 oC do -210 oC tamo na određenim mjestima (kolonijama) mogao razviti život.


Izgleda li ovako dan na nekom ekstrasolarnm planetu?

Danas znamo puno više o prostor-vremenu koji nas okružuje. Svjesni smo našeg položaja u svemiru, planetarni sustavi poput našeg nisu česta pojava izjavio je astronom Scott Gaudi s Ohio State University-a. Iako Gaudi kaže kako zasad planetarni sustavi s malim stjenovitim planetima i velikim plinovitim divovima još uvijek nisu pronađeni, oni prema svemu sudeći predstavljaju desetinu od ukupnog broja planetarnih sustava u svemiru.

Odgovor na pitanje zašto još uvijek nismo otkrili veći broj stjenovitih planeta, a posebice ne onih poput Zemlje, a k tome smještenih još i u položaju pogodnom za razvoj života, krije se u nedovoljnom savršenstvu tehnike koju danas koristimo. No i u svemiru i na Zemlji u ovom trenutku postoje sustavi koji mogu detektirati novu Zemlju. Koliko ćemo na nju čekati ostaje da se vidi. Ipak, zbrojimo li milijarde i milijarde zvijezda koje nas okružuju i dodamo li tome statistički broj ekstrasolarnih planeta dolazimo do ogromnog broja od nekoliko desetaka milijuna planeta poput Zemlje samo u našoj galaktici.


Iz ovakvih protoplanetarnih diskova rođeni su
milijuni i milijuni planeta u svemiru

Nakon što otkrijemo takve planete, odredimo njihove karakteristike, istražimo njihovu atmosferu, tlo, vegetaciju (a što će moći teleskopi nove generacije) možda po prvi puta doslovce "ugledamo" vanzemaljce. Jedinstven život na planetima diljem svemira izgleda kao najnormalnija pojava. Znanost se i ovdje pokazuje boljom i od najbujnije mašte. Pitanje je samo koji je od tih života/civilizacija inteligentan... U ovim istraživanjima sudjeluju vrhunski znanstvenici i institucije poput; NASA, Sveučilišta Colorado i Arizona, NASA"s Goddard Space Flight Center i drugi.