Odlazi zvijezda Večernica, dolazi zvijezda Danica

Venera, dragulj večernjeg neba u "dramatičnom" odlasku. Kretanje planeta na nebu, u kratkom vremenu donosi nam novi raspored među zvijezdama.

Venera nad zapadnim horizontom, nakon zalaska Sunca. © Ljubaznošću: Stellarium
Članak
0Komentari
Broj otvaranja20580

Sve do pred koji dan, navečer nakon zalaska Sunca, visoko na zapadnom horizontu dočekivala nas je sjajna Venera. U svega nekoliko dana njezin je sjaj pomalo izblijedio te se osjetno spustila prema horizontu. No prave, "dramatične" promjene očekuju nas u narednih desetak dana. Doslovce svake večeri golim okom lako ćemo uočiti kako položaj Venere iznad horizonta ubrzano "opada". Kroz desetak dana toliko će se "približiti" Suncu te ju više nećemo vidjeti. Razlog tome je nebeska mehanika.


Venerine mijene i položaji.
Venera kruži oko Sunca i sada se nalazi na dijelu putanje kada će se naći između Zemlje i Sunca (donja konjunkcija). Kratko vrijeme prije, za vrijeme i poslije konjunkcije koja nastupa 25. ožujka, Veneru nije moguće vidjeti jer se nalazi preblizu i ispred Sunca. Koloritni proljetni sumraci i večeri ostat će tako bez glavne zvijezde na sceni. "Dok jednom ne smrkne drugom ne svane", glasi udomaćena narodna uzrečica. Prevedeno na nebeski jezik, to krajem ožujka i početkom travnja znači da će odlaskom Venere sa večernjeg neba, njezino mjesto (nakratko) zauzeti planet najbliži Suncu - Merkur.

Pogled iz zvjezdarnice Apollo prema zapadnom obzoru, nakon zalaska Sunca, na dan 15. ožujka 2017. godine.
© Ljubaznošću: Stellarium / zvjezdarnica Apollo


Istina on je daleko manji, znatno udaljeniji i osjetno manjeg sjaja no malo ga je ljudi zaista vidjelo. S naših prostora to se događa svega u par navrata po par dana godišnje i ovo je najbolja ovogodišnja prigoda za vidjeti daleki Merkur. Slična situacija dogodila se početkom 2015. godine što smo zabilježili fotoaparatom za vrijeme koloritnog predvečerja iz centralne Istre.

Venara i Merkur. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Ipak, naše nebo neće ostati bez sjajne zvijezde tijekom večeri i noći. Za to će se pobrinuti sjajni Jupiter koji izlazi nad istočnim horizontom nedugo nakon zalaska Sunca. A kakva je daljnja sudbina naše večernje zvijezde, Večernjače, Večernice, kakvi su lokalni naziv za Veneru? Blistava! Već prvih dana travnja uočiti ćemo ju ponovo na nebu, ali ovaj puta nad istočnim horizontom nedugo prije izlaska Sunca. Večernica će se preobraziti u Zornjaču, "zvijezdu Danicu".

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!