Pomrčina (super) Mjeseca

Pomrčina (super) Mjeseca

Ne propustite noćas, tijekom nedjelje na ponedjeljak, promatrati potpunu pomrčinu Mjeseca. Naravno, ako vam to dopuste vremenski uvjeti.

Potpuna pomrčina Mjeseca
Članak
0Komentari
Broj otvaranja3774

Tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak predstoji nam potpuna pomrčina Mjeseca. Pomrčina započinje u 02:11 sati ulaskom Mjeseca u Zemljinu polusjenu i taj je dio pomrčine pomalo teško zapaziti golim okom. Sat vremena kasnije, u 03:07 Mjesec ulazi u Zemljinu sjenu i započinje pomrčina jasno vidljiva golim okom.


Vidljivost pomrčine
Mjesečev disk u cijelosti ulazi u konus Zemljine sjene u 04:11 sati. Tada nastupa totalitet pomrčine koji traje sve do 05:23 sati. Izlazak iz Zemljine sjene biti će u 06:43 sati, a astronomski dio događanja završava u 07:22 sati kada Mjesec napušta  Zemljinu polusjenu. Taj, završni, astronomski, dio pomrčine nećemo vidjeti obzirom će Mjesec zaći na zapadnom horizontu nešto ranije, u 07:08 sati.

Zemlja i Mjesec viđeni iz svemira.
Pune 72 minute provesti će cijeli Mjesečev disk u Zemljinoj sjeni. Tijekom tog vremena trajanja potpune pomrčine Mjeseca on neće potpuno "iščeznuti" s neba. Zbog difrakcije svjetlosti u Zemljinoj atmosferi do Mjesečeve površine ipak dolazi ponešto svjetla. Ovisno o sastavu i stanju onečišćenosti te procesa u Zemljinoj atmosferi njegov će pomračeni disk obično poprimiti zagasito crvenu boju.

Mjesec. © Ljubaznošću: Marcela Rasonja
Za vrijeme ove pomrčine Mjesec se nalazi u perigeju, najmanjoj udaljenosti od Zemlje (357.000 km), a kako će istovremeno biti i relativno blizu horizonta tako će nam izgledati i ponešto veći te se posljednjih tridesetak godina u svjetskim medijima popularno kaže kako je riječ o "super Mjesecu". Do pomrčine Mjeseca dolazi kada se u istoj ravnini, jedan iza drugoga nađu Sunce, Zemlja i Mjesec. Priuštite li si opažanje ove nebeske pojave u ranim jutarnjim satima, svakako pogledajte i prema istočnom horizontu, tamo vas očekuje blistavi planet Venera.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!