Pomrčina (super) Mjeseca

Ne propustite noćas, tijekom nedjelje na ponedjeljak, promatrati potpunu pomrčinu Mjeseca. Naravno, ako vam to dopuste vremenski uvjeti.

Potpuna pomrčina Mjeseca
Članak
0Komentari
Broj otvaranja4080

Tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak predstoji nam potpuna pomrčina Mjeseca. Pomrčina započinje u 02:11 sati ulaskom Mjeseca u Zemljinu polusjenu i taj je dio pomrčine pomalo teško zapaziti golim okom. Sat vremena kasnije, u 03:07 Mjesec ulazi u Zemljinu sjenu i započinje pomrčina jasno vidljiva golim okom.


Vidljivost pomrčine
Mjesečev disk u cijelosti ulazi u konus Zemljine sjene u 04:11 sati. Tada nastupa totalitet pomrčine koji traje sve do 05:23 sati. Izlazak iz Zemljine sjene biti će u 06:43 sati, a astronomski dio događanja završava u 07:22 sati kada Mjesec napušta  Zemljinu polusjenu. Taj, završni, astronomski, dio pomrčine nećemo vidjeti obzirom će Mjesec zaći na zapadnom horizontu nešto ranije, u 07:08 sati.

Zemlja i Mjesec viđeni iz svemira.
Pune 72 minute provesti će cijeli Mjesečev disk u Zemljinoj sjeni. Tijekom tog vremena trajanja potpune pomrčine Mjeseca on neće potpuno "iščeznuti" s neba. Zbog difrakcije svjetlosti u Zemljinoj atmosferi do Mjesečeve površine ipak dolazi ponešto svjetla. Ovisno o sastavu i stanju onečišćenosti te procesa u Zemljinoj atmosferi njegov će pomračeni disk obično poprimiti zagasito crvenu boju.

Mjesec. © Ljubaznošću: Marcela Rasonja
Za vrijeme ove pomrčine Mjesec se nalazi u perigeju, najmanjoj udaljenosti od Zemlje (357.000 km), a kako će istovremeno biti i relativno blizu horizonta tako će nam izgledati i ponešto veći te se posljednjih tridesetak godina u svjetskim medijima popularno kaže kako je riječ o "super Mjesecu". Do pomrčine Mjeseca dolazi kada se u istoj ravnini, jedan iza drugoga nađu Sunce, Zemlja i Mjesec. Priuštite li si opažanje ove nebeske pojave u ranim jutarnjim satima, svakako pogledajte i prema istočnom horizontu, tamo vas očekuje blistavi planet Venera.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!