Prijepodne pomrčina Sunca, a navečer došlo proljeće

Jučer su se dogodila dva markantna nebeska događaja. Ujutro se događala pomrčina Sunca, a 15 minuta prije ponoći nam je stiglo proljeće.

Pomrčina Sunca snimljena iz Filipina 21.05.2014. godine. © Ljubaznošću: Ted Aljibe / AFP / Getty Images
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1431

Iako je po astronomskoj klasifikaciji riječ o totalnoj ili potpunoj pomrčini Sunca, iz naših krajeva ona je bila vidljiva kao djelomična s maksimalnim pomračenjem Sunca od 59%. Iako je Sunce rano izašlo među oblacima, vremenske prilike su nam omogućile odličnu vidljivost pomrčine. Fotografija koju donosimo snimljena je jučer ujutro u Vidulinima nedugo nakon izlaska Sunca, prije pomrčine.


Prekrasni izlazak sunca, prije same pomrčine.
Drugi se događaj dogodio kasno navečer, u 23:45 sati prema astronomskim podacima na našoj, sjevernoj zemljinoj polutci, započelo je proljeće. Istovremeno, stanovnici područja južno od ekvatora ušli su u godišnje doba jesen. Proljeće će nam trajati nepuna 93 dana, sve do 21. lipnja u 18:38 sati kada ćemo ući u ljeto. Na priloženoj ilustraciji vidi se raspored dana i noći na planetu u trenutku dolaska proljeća.

Noćni dolazak proljeća.
Pomrčine Sunca poprilično su rijetko vidljive iz naših krajeva, stoga ako niste iskoristili prigodu da pogledate Sunčev srp, zavirite u Astroforum i pogledajte kako su naši astronomi zabilježili jučerašnju pomrčinu Sunca.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!