Prolet asteroida blizu Zemlje

Ponedjeljak, 07. studenog 2011. u 16:19 sati

U srijedu rano ujutro, pola sata iza ponoći, pokraj Zemlje preletjeti će veliki sferni asteroid promjera 400 metara. Riječ je o tamnom nebeskom objektu kojeg astronomi označavaju kao 2005 YU55. Otkrili su ga astronomi sa zvjezdarnice Steward (Arizona, SAD) 28. prosinca 2005. godine. U trenutku kada bude najbliže Zemlji nalaziti će se na udaljenosti od 324.600 km, unutar Mjesečeve orbite. Najbliži je to prelet nekog ovako velikog nebeskog tijela pored Zemlje u proteklih tridesetak godina. Ipak, nikakve opasnosti niti udara u Zemlju neće biti.

Ovaj objekt pripada skupini Apollo i njegova putanja dolazi u blizinu Zemlje te je stoga kategoriziran kao potencijalno opasan asteroid. Nije isključeno da za nekoliko tisuća godina njegova putanja bude promijenjena zakonitostima nebeske mehanike te da zauzme kolizijsku putanju naspram Zemlje. Čovječanstvo će do tada zasigurno imati daleko savršenije tehničke sustave za otkrivanje i rano upozoravanje od moguće prijetnje iz svemira ali i sustav za njezino pouzdano otklanjanje što danas nije slučaj.


Bliski susreti s asteroidima

Svakodnevno se sa Zemljom sudaraju mala nebeska tijela veličine zrnca pšenice, oraha, bundeve... Neke od njih na tamnom noćnom nebu vidimo kao "zvijezde padalice". Oni su premali da bi naškodili Zemlji no dovoljno veliki da izazovu probleme ili čak i potpuni tehnički otkaz letjelica s i bez ljudske posade u Zemljinoj orbiti ukoliko bi došlo do sudara.

Kada bi asteroid promjera nekoliko desetaka metara udario u Zemlju to bi značilo ozbiljnu lokalnu posljedicu uokolo mjesta udara. Udar asteroida veličine 2005 YU55 promijenio bi svijet, njegove bi posljedice bile dovoljno velike i uzrokovale raspad ekonomije, a time i društva, posebice u slučaju udara na "osjetljivo" mjesto, primjerice u srce Europe. Udar asteroida veličine Učke ili veći značio bi globalnu katastrofu i kraj civilizacije kakvu poznajemo. Svemir je veoma dinamično i opasno mjesto. Pitanje izvjesnosti udara velikog asteroida u Zemlju nije oblika "hoće li se to dogoditi" već "kada će se to dogoditi".


Raspad asteroida uslijed sudara s drugim nebeskim tijelom

U slučaju bliskog prolaska asteroida 2005 YU55 možemo mirno spavati. Astronomi pažljivo prate i proučavaju ovaj objekt kako bi sakupili čim više podataka o njegovoj površini, sastavu, masi, obliku, a sve u cilju razumijevanja prostora koji nas okružuje i čiji smo i sami dio. Ovaj prelet neće imati nikakav utjecaj na Zemlju. Ipak za ranojutarnju kavu možete se okladiti s kolegama kako je jučerašnja kiša posljedica upravo prolaska ovog nebeskog tijela pokraj Zemlje, tko zna, možda vam povjeruju... Besplatna kava i ugodno jutarnje čavrljanje znaju uljepšati dan!