Snimili smo nebeski spektakl!

Srijeda, 03. prosinca 2008. u 08:09 sati

S obzirom da je puno članova našeg AstroForuma 01. prosinca 2008. godine promatralo i snimalo ovaj rijedak događaj, koji smo ranije najavili, okultaciju između Mjeseca i Venere u društvu Jupitera, odlučili smo zajednički napisati ovaj članak kako bismo vam omogućili da na jednom mjestu pronađete naše utiske i vidite fotografije koje smo snimili. Stoga ovaj članak potpisuje Zvjezdarnica, a svaka pojedinačna priča potpisana je imenom njezina autora.


Vedran Vrhovac a.k.a. Acheron

Na putu prema kući, oko 15:35 uspio sam vidjeti Mjesec i Veneru kraj njega. Nažalost, nedaleko od njih, u smjeru zapada, se nalazila majka svih oblaka. Ogroman oblak koji je podsjećao na ljetne oluje se brzo približavao i oko 16:15 je počelo olujno nevrijeme. Tad sam već bio otpisao okultaciju te sam se uvaljao u kauč i gledao Zvjezdane staze. Uživao sam do kraja u Zvjezdanim stazama kada me oko 17 sati nazvao prijatelj i rekao da vidi Mjesec i neku zvijezdu kraj njega, te cijeli prizor opisao kao "turska zastava". Odmah sam pojurio van i ugledao taj fantastičan prizor koji šalje trnce kroz kičmu. U roku 5 minuta imao sam spreman fotić i 25x100 dvogled te sam se bacio u promatranje. Okinuo sam par fotki i pritom se kvalitetno razbjesnio kada sam vidio da je autofokus na fotiću nemoćan u ovakvim situacijama.

U jednom trenutku nazvao me Ljubomir iz Srbije te pitao kako napreduje promatranje. U kratkom razgovoru razmijenili smo dojmove i nastavili s promatranjem. Nakon serije fotki bacio sam pogled kroz dvogled i uživao u Mjesecu prošaranom kraterima i pepeljastom svjetlošću. Kraj njega je stajala žuta točka nevjerojatno sjajna, kao svjetla udaljenog zrakoplova. Sa svakom minutom točka je bila sve bliže i bliže, a ja sam cijelo vrijeme izmjenjivao na tronošcu fotić i dvogled. Oko 30 sekundi prije okultacije montirao sam dvogled kada je zazvonio mobitel. Javio sam se na njega i tokom razgovora primijetio da Venera nestaje. Što reći, nego da sam zbog nesmotrenosti propustio događaj okultacije. Sljedećih 40 minuta sam proveo za kompjuterom šaljući fotke na forum i gledanje drugih uradaka.

Negdje oko 18:10 došli su Todor, Davor i Marko. Odmah smo se preselili na terasu gdje smo iščekivali pojavljivanje Venere koje je bilo predviđeno oko 18:25. Na trenutke se Mjesec pojavljivao u rupama između oblaka i bio je sve niže na nebu. Pomislili smo da zbog oblaka nećemo vidjeti izranjanje Venere, ali 10 sekundi prije tog događaja Mjesec je uletio u novu rupu među oblacima. Promatrali smo kroz dvogled, brzo se izmjenjujući, kako mali ali sjajni disk izranja iza Mjeseca. Kada je Venera cijela izronila, nebeski duo je počeo zalaziti za zvonik i uskoro su nestali. Uspješno promatranje odlučili smo proslaviti u lokalnoj pizzeriji gdje smo ostali i proveli 2.5 sata u ugodnom druženju. Još jedno okupljanje forumaša uspješno je izvedeno.


Dolazi oluja. © Foto: Vedran Vrhovac


Prva fotka. © Foto: Vedran Vrhovac


Pogled kroz dalekozor. © Foto: Vedran Vrhovac


Jedanest minuta prije okultacije. © Foto: Vedran Vrhovac


Dvije minute prije okultacije. © Foto: Vedran Vrhovac


Davor Lacković a.k.a. Davor

Nebo je bilo obeshrabrujuće tužno. Cijeli dan su se izmjenjivali tmasti oblaci i teške kiše, tek tu i tamo ukazao se tračak sunca. Željno očekivani događaj okultacije Mjeseca i Venere visio je u zraku. Gledam zdvojno kroz prozor i mislim što dalje. Kao po pehu, prošlo je četiri, a još uvijek sam vezan na poslu. Zvoni telefon,  javlja se Todor, kaže bojim se ništa od svega. Predlažem da se nađemo, bar da se družimo u nekoj birtiji, da ubijemo tugu. Todor se odmah pokazao kao čovjek od akcije. Kroz kišu i gusti gradski promet probija se do mene, prelazimo u njegov auto i krećemo put Novog Čiča. I gle, sreća prati hrabre. Razvedrilo se,  na plavetnom južnom nebu zasjala su tri velikana večerašnje predstave. 

Kako se bližilo vrijeme okultacije zaustavili smo se na savskom nasipu. Oko nas zaustavljaju se i druga vozila, izlaze ljudi vade fotiće. Uzbuđenje je raslo. Todor je ponio dvogled i foto stalak, a ja se dosjetih da imam fotić. Trebalo je brzo improvizirati. Sramota bi bila s rukama u džepu propustiti ovu ljepotu. Sve smo na brzinu složili, poigrali se sa setiranjem  i cap, krenulo je. Združenim snagama načinili smo par snimaka do samog trenutka zalaska Venere za Mjesec kada je koprena naoblake ponovo zakrila nebesku pozornicu. Zadovoljni i sretni. Nastavljamo put. Usput smo pokupili Marka. Vedran nas je dočekao na kućnom pragu u punoj ratnoj spremi sa isukanim 100mm TS-ovim dvogledom montiranim na fotostalku i fotićem. Malo rezigniran, kaže, omelo ga na samom činu zalaska.

Oblaci su i dalje zaklanjali pogled. Vrijeme na Vedranovoj terasi brzo je prolazilo uz pošalice i zajedničko fotografiranje. Došao je i trenutak izlaska Venere iza mjesečevog diska. Nismo gajili previše nade, ali čuda se  dešavaju. Uz sam horizont između crkvenog tornja i krošnje drveta pojavio se je rascjep u gustoj nakupini oblaka, a u rascjepu mjesečev srp i rađanje Venere. Zadivljujući prizor. Više nego zadovoljni, sretan ishod operacije proslavili smo u vrlo lijepoj, novo-otvorenoj pizzeriji u Novom Čiču. I kako to obično biva, u vedrom raspoloženju, uz jelo i piće dugo se raspredalo o svemu i svačemu. Za kraj smo posjetili izložbu privatne Markove kolekcije minerala i fosila, ali to je događaj takve težine  da zaslužuje jedan posebno lijep izvještaj.

Epilog.
Astronomija je brzi sport. Zahtjeva brze odluke i brze poteze. Zavisni smo o vremenu i nebo je milostivo samo prema onima koji brzo djeluju. Pripremati se treba planski i detaljno, ali kada dođe vrijeme  promatranja treba reagirati brzo. Inače propuštate priliku. I nikada ne treba kloniti duhom. Sve šanse treba koristiti. Nagrada obavezno slijedi što se i večeras pokazalo.


Venera, Mjesec i Jupiter. © Foto: Davor Lacković


Malo oblaka... © Foto: Davor Lacković


I po koji avion u prolazu. © Foto: Davor Lacković


Oblaka je bilo na pretek... © Foto: Davor Lacković


Početak Okultacije. © Foto: Davor Lacković


Vedran Vrhovac, Marko Šimac, Todor Ivošević i Davor Lacković.


Marko Šimac a.k.a. Frank

Nebeski ples Venere i Mjeseca, pod budnim okom Jupitera koji se našao u blizini, očekivali smo s nestrpljenjem. Danima prije 01. prosinca dogovarali smo se gdje i kako ćemo promatrati. No unatoč svom planiranju, priroda je imala vlastiti plan. Početni dogovor je bio naći se kod Vedrana (Acheron) i otići na nasip kanala Sava-Odra, odakle se moglo dobro promatrati, ne samo okultacija, nego i noćno nebo. Prilika za mali star party. A na njemu smo trebali sudjelovati Acheron, Davor, Todor i ja (Frank). Prvi sam otpao ja zbog obaveza na fakultetu. Međutim završio sam s vježbama ranije pa se pojavila šansa da se stignem pridružiti dečkima, no priroda je imala svoj neki plan, neki čudan smisao za humor. Naime cijeli dan se izmjenjivalo oblačno vrijeme sa sunčanim periodima i do zadnjeg trena nije se znalo kakvo će vrijeme biti. Zbog toga je propao cijeli plan odlaska na kanal Sava-Odra, a u pitanje došlo i samo okupljanje. Još oko četiri popodne padala je jaka kiša i puhao vjetar pa sam pomislio ništa od okultacije.

No potom se naglo razvedrilo i ja sam, u panici (da ne propustim nebeski spektakl), zvao Davora i Todora s nadom da su još u Zagrebu i da će me pokupiti. Venera se već opasno približavala Mjesecu. Kratak poziv smjestio je Davora i Todora u blizinu Savskog mosta, odakle su čekali da Venera zađe za Mjesec pa da krenu put Novog Čiča, kod Acherona. Dogovorili smo se da me pokupe kod Avenue Malla, na stanici za Veliku Goricu. Dok su oni kod Savskog mosta gledali zalazak, Acheron od doma uz Krunino društvo na mobu, ja sam otišao iza Avenue Malla i kroz granje i tanke oblake gledao nestanak Venere za tamnim dijelom mjesečeva diska. Nedugo nakon što je Venera zašla, Todor, Davor i ja bili smo u autu i na putu prema Novom Čiču. Kod Acherona smo došli taman u vrijeme da vidimo izlazak Venere iza mjesečeva diska. No ni to nije prošlo bez prijetnje oblaka, ali na našu sreću pojavio se procjep dovoljno velik i dugotrajan da vidimo izlazak. Sretni zbog uspješnog promatranja okultacije, ovjekovječili smo naš susret i pošli na zasluženu večeru u obližnju pizzeriju te nastavili zabavne diskusije o svemu i svačemu cijelu večer, sve do rastanka.


Marcela Rasonja, Prof.

Marcela je poslala fotografije snimljene s terase zagrebačke Zvjezdarnice.


Venera, Mjesec i Jupiter, Zvjezdarnica Zagreb, 01.12.2008. u 17:17 LT, Canon A530 + tripod Fomei VP 30,
ISO 100, f 2.6, exp 3.2s. © Foto: Marcela Rasonja


Venera, Mjesec i Jupiter, Zvjezdarnica Zagreb, 01.12.2008. u 17:19 LT, Canon A530 + tripod Fomei VP 30,
ISO 100, f 5.5, exp 1.3s. © Foto: Marcela Rasonja


Mjesec i Jupiter za vrijeme okultacije, Zvjezdarnica Zagreb, 01.12.2008. u 18:08 LT,
Canon A530 + tripod Fomei VP 30, ISO 100, f 5.5, exp 2s. © Foto: Marcela Rasonja


Venera, Mjesec i Jupiter, Marina Knežević, Marcela Rasonja, Gustav Kren, Marta Pijelić i Andeja Mustač,
Zvjezdarnica Zagreb, 01.12.2008. u 17:42 LT, Canon A530 + tripod Fomei VP 30, ISO 100,
f 2.6, exp 2s + blic. © Foto: Marcela Rasonja


Danijel Reponj a.k.a. Danijel

Posljednjih dana bili smo svjedoci, i još smo, prave prividne nebeske utrke između planeta Venere i Jupitera. Već samim time mnogim ljudima su zapeli za oko, a čekali smo samo da im se pridruži i Mjesec pa da sve bude još napetije. Za ovaj događaj pripremali smo se nekoliko dana, no, nitko nije znao kakvo će vrijeme biti baš na sam trenutak kada se trebao dogoditi cijeli događaj. Cijeli je dan vrijeme u Virovitici divljalo, nešto neviđeno. Bilo je toplo, puhao je južni vjetar, na mahove je znao tako zapuhati da je fućkalo. Sunčano, kišovito, s dodatkom leda i susnježice, izmjenjivalo se cijeli dan. Pred večer se smirilo, i to neposredno prije početka okultacije. Prije toga me nazvao Marino Tumpić i pitao kakvo je vrijeme i hoćemo li moći promatrati. Nisam mu mogao odgovoriti pozitivno jer je sve ukazivalo da se gusti oblaci neće tako skoro razići. On je bio na putu prema zvjezdarnici Anđelka Glivara u Donjoj Stubici i putem ga je pratila kiša. No, nadali smo se čudu. I dogodilo se.

Relativno naglo, oblaci su se razišli i pred očima se prikazao prekrasan prizor. Kako je kiša isprala atmosferu od prašine, zrak je bio čist tako da se na nebu prekrasno vidio tanak Mjesečev srp, pepeljasta svjetlost osvjetljavala je inače nevidljivi dio Mjeseca, a u blizini se šepurila Venera, blistajući jasnim i postojanim sjajem. Malo iznad, Jupiter je sjao nešto slabijim sjajem, no ništa manje veličanstvenim. Prizor za pamćenje. Zatim sam se čuo sa Zlatkom Kovačević i njegovim prezimenjakom Sašom Kovačević pa smo se dogovorili da ćemo promatrati iz Zlatkovog dvorišta. Potrpao sam opremu u auto i odjurio. Kada sam stigao, vidjeli smo da će krov kuće uskoro zasmetati u promatranju pa smo teleskop odlučili prenijeti na ulicu, pedesetak metara dalje. Najbolja lokacija bila je, a gdje drugdje neko ispod rasvjetnog stupa. Kako nismo više imali vremena, morali smo se pomiriti s tom činjenicom.

Planirao sam snimati cijeli događaj kroz svoj dalekozor TS 20x90, ali nije bilo vremena montirati ga na stativ pa još na njega fiksirati fotoaparat. Stoga smo se odlučili na bržu varijantu, snimanja afokalnom metodom kroz okular teleskopa (Teleskop refraktor Konusuper D=120mm, F=1000mm, okular Baader Eudiaskopski f=30mm). Stoga smo klimavi stativ s fotoaparatom složili što smo brže mogli uz okular i čekali da se oblak, koji se stvorio niotkuda, smiluje i ukloni. Nije pokazivao takvu namjeru pa smo bili uvjereni da nećemo uspjeti snimiti početak okultacije. I tada se stvorila minijaturna rupa u oblaku na svega nekoliko sekundi, kroz koju se promolilo lice Mjeseca i Venere koja je bila tik uz njegov rub. Okinuo sam fotografiju i u tom trenutku je Venera nestala. Trenutak nakon što sam je uspio snimiti. I zatim se opet sve zamračilo.

I dok smo čekali da se oblak makne, slučajni smo prolaznicima objašnjavali što se to događa na nebu. Napravio sam nekoliko snimaka nas s Mjesecom u pozadini, za uspomenu. S obzirom da se Mjesec spuštao sve niže prema obzoru, pala je odluka da se odvezemo izvan Virovitice, taman smo imali toliko vremena, na našu staru lokaciju "kod jablana". Tamo smo ponovo postavili cijeli setup i čekali da Venera sramežljivo proviri iza Mjeseca. Ovaj puta su nas oblaci poštedjeli pa smo bez problema uspjeli i to snimiti. Sada je samo preostalo da otpratimo ovu veličanstvenu trojku do zalaska iza obližnjeg gorja Bilogore. Tu sam napravio nekoliko snimaka u trenutku kada Mjesec i Venera tonu u ogoljele krošnje listopadnog drveća na vrhu Bilogore. Nakon toga, krenuli smo kućama, zadovoljni i ispunjeni bogatstvom još jednog zanimljivog astronomskog promatranja.


Trenutak prije nego će Venera zaći iza Mjeseca. Olympus Camedia C-470Zoom, 01.12.2008. u 16:25 UT,
f/3.6, FL 7.3 mm, ISO 250 © Foto: Danijel Reponj


Virovitička ekipa s Mjesecom u pozadini - Saša Kovačević, Zlatko Kovačević i Danijel Reponj


Kraj okultacije, Venera je izašla iza Mjeseca. Olympus Camedia C-470Zoom, 01.12.2008. u 17:30 UT,
f/3.6, FL 8.8 mm, ISO 250. © Foto: Danijel Reponj


Zanimljivi zalazak Venere i Mjeseca u granama drveća na vrhu Bilogore. Olympus Camedia C-470Zoom,
01.12.2008. u 17:41, f/3.6, FL 8.8 mm, ISO 250. © Foto: Danijel Reponj


Saša Vačevski a.k.a. bbox

Saša je poslao tri lijepe fotografije snimljene iz Zagreba i video snimak početka okultacije.


Unatoč rasvjetnim stupovima, nebeski trio dobro se vidio. © Foto: Saša Vačevski


Jasno se vidi i pepeljasta svjetlost na Mjesecu. © Foto: Saša Vačevski


Trenutak prije okultacije. © Foto: Saša Vačevski


Video snimak prikazuje trenutak početka okultacije, kada Mjesec zaklanja
planet Veneru. © Snimio: Saša Vačevski


Marino Tumpić a.k.a. 2001

Jučer ujutro Anđelko Glivar i ja se na brzinu dogovorili da idemo navečer kod njega na zvjezdarnicu opažat okultaciju. Tijekom dana nekoliko se puta nebo i zemlja spajalo uz grmljavinu i kišu da bi par minuta kasnije bilo vedrooo... Tako da sam u 16:20 vozio po pljusku prema Donjoj Stubici. Anđelko u tom trenu šalje poruku "ehh, nis od gledanja ružno vrijeme", no dok sam stigao tamo počelo se nešto vedriti… Odmah smo otišli gore u kupolu vidjeti kakvo je stanje. Oprema i sve je na suhom... Otvaramo kupolu a croastro traži ključ za njeno spuštanje ako nestane kise... Ja stavljam s2is na mali tripod i slikam… Oblačno, nagađamo gdje bi mogli biti večerašnji glumci... Odlučujemo se za slikanje s c9.25+350d  te panoramski sa s2is…

Prizor je bio fantazija, čim se razvedrilo koju minutu kasnije... Anđelko odmah radi par slika pa da imamo ako se i naoblači... Minuti prolaze... Venera ide sve bliže rubu... Mobiteli zovu stalno... Čujemo se s Marcelom i curama iz astronomije ss Oroslavje koje su išle na zagrebačku zvjezdarnicu drugim poslom, al uz Gustava je bilo i tamo nezaboravno vidjet nestajanje Venere... Uhvatili smo trenutak ulaska Venere iza Mjeseca… Dolazi nam i Anđelkov frend Mirko Knežić, bez posla za vrijeme dok je Venera iza Mjeseca silazimo dolje u prelijepu klet (zapravo kuću) i isprobavamo Anđelkovo vino (uhh dobro je!) i Mirkove kolače (uhh i oni su predobri, mene sram koliko sam ih pojeo)…

Vraćamo se gore pod kupolu, ali - večeras je za nas gotovo... Mjesec u granju, Anđelko i Mirko rade par fotki ali ubrzo dolaze i oblaci, nema više... Ali i ovo što smo vidjeli bilo je predivno… Na trenutke nam se činilo kako se Venera toliko posjajila da ima svjetlosne šiljke uokolo sebe, par puta smo pomislili da je to zbog "dodira" s rubom Mjeseca ali ipak to nije još bilo to. Skupili smo opremu, zatvorili i usidrili zvjezdarnicu, popili još po gemišt i zbrisali kući pod oblačnim nebom. Ama vrijedilo je, eto, čisto par redaka kako je to izgledalo, slijede fotke... PS tnx Anđelku na gostoprimstvu!


Venera, Mjesec i Jupiter u sumrak. © Foto: Marino Tumpić


Pred početak okultacije. © Foto: Marino Tumpić


Anđelko Glivar i Mirko Knezić. © Foto: Marino Tumpić


Pogled iza teleskopa. © Foto: Marino Tumpić


Anđelko i Marino. © Foto: Marino Tumpić


Na ovaj događaj osvrnuo se i Ante Radonić, voditelj planetarija u Tehničkom muzeju u Zagrebu, u svojoj legendarnoj radio emisiji Andromeda, a čiji isječak možete poslušati ovdje. Inače, ako ste propustili koju od tih emisija Andromede, možete ih poslušati na stranicama HRT, Radio na zahtjev, odaberite Drugi program i zatim Andromedu. Starije emisije Andromede nalaze se u arhivu pa svakako zavirite i tamo.


I eto, nismo propustili priliku za promatranjem ovakvih rijetko viđenih prizora na nebu. Ako vas zanima više o svemu, zavirite na naš AstroForum gdje možete pročitati još po koju priču i pogledati mnoštvo zanimljivih fotografija. Svidi li vam se i poželite s nama popričati o tome, slobodno nam se pridružite, ovdje ćete uvijek biti dobrodošli!