Supernova na nebu!?

Ne, planet Venera nalazi se u Plejadama, što se događa jednom u osam godina. Iskoristite priliku i promatrajte tu pojavu.

Planet Venera kako ju je vidjela letjelica Mariner 10. © Ljubaznošću: Calvin J. Hamilton
Članak
0Komentari
Broj otvaranja855

Najsjajnija "zvijezda" na našem nebu ovih zimsko-proljetnih mjeseci svakako je upadljiva Venera. Vidljiva još od sumraka pa do kasno u noć ponaša se baš onako kako su naši preci opisali planete, zvijezde lutalice po nebu. Na tom svom putu ponekada dođu (prividno, ne i u stvarnosti) do drugih planeta, iako ih dijele stotine milijuna ili milijarde kilometara ili pak prođu blizu ponekih zvijezda, iako ih tu dijele milijarde milijarda kilometara.


Kretanje Venere kroz Plejade.
Svakih osam godina Venera prijeđe preko zvjezdanog skupa M45, Plejade ili kako se kod nas nazivaju - Vlašići. Radi se o mladim zvijezdama od kojih sedmero njih možemo vidjeti i golim okom. Upravo večeras, 03. travnja Venera će se za nas nalaziti unutar tog zvjezdanog skupa.

Venera u Plejadama.
Pogledajmo navečer sat vremena i više nakon zalaska Sunca u pravcu najsjajnije "zvijezde" na nebu okružene tek rođenim plavim zvjezdicama. Sljedeća prigoda biti će za osam godina, a tada ćemo se svi skupa samo maglovito sjećati vremena kada nismo smjeli normalno živjeti i raditi. Imate li dalekozor, danas je prava prilika da ga upotrijebimo.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!