Tajni ruski svemirski brodovi - nova nada!

Petak, 21. kolovoza 2009. u 08:26 sati

Svemirski brodovi s ljudskom posadom sve donedavno bili su isključiva privilegija Rusije i SAD. Vremenom su svemirske tehnologije postale dostupnije i drugim zemljama (Kina), a posljednjih smo godina svjedoci privatnih svemirskih inicijativa, s ozbiljnim, izglednim, programima. Jedan od njih - Excalibur Almaz temelji se na tajnim Ruskim svemirskim brodovima iz 70-tih godina prošlog stoljeća! Svemirski brod "kapitalističkog" naziva Reusable Return Vehicles trebao je prometovati između zagonetnih Ruskih svemirskih postaja i Zemlje. Slijedom tadašnjih okolnosti RRV nikada nije u svemir ni iz svemira dopremio ljudsku posadu, no testni letovi su završili, a cijeli projekt i izrađene letjelice deponirane su u dobro čuvana skladišta Mashinostroyenia u Rusiji. Sada se cijela ta izrađena i ispitana mašinerija, u interakciji s privatnim kapitalom, nanovo budi iz desetljetnog sna i postaje izgledna varijanta za svemirski turizam.


Četiri desetljeća u dobro čuvanom skladištu, kapsula za astronaute
iz tajnog projekta Almaz napokon će ponijeti ljude u svemir

Bude li sve proteklo po planu, 2014.-2015. godine četiri desetljeća stara tehnologija mogla bi doživjeti svoju reinkarnaciju. Prvi astronauti-turisti mogli bi tada krenuti na suborbitalne letove iskušanim vojnim letjelicama! Privatna kompanija Excalibur Almaz ima svoje urede u Houstonu i Moskvi. Uz dovoljno novaca tijekom narednih par godina "zaboravljena" ruska vojna tehnologija trebala bi postati operativna. Prema riječima voditelja te kompanije, prvi letovi Almaz svemirskih brodova uslijediti će nakon 2013. godine. No stvar ne bi završila samo na lansiranju rakete s kapsulom i ljudskom posadom u njoj.

Projekt vojne svemirske postaje Almaz iskušan je u svemiru. Tek je nedavno postalo jasno kako se Ruski program svemirskih postaja Saljut (preteča MIR-a i današnjeg ISS-a) suštinski razlikovao po samoj filozofiji uporabe ali i letjelica! Nekoliko svemirskih postaja Saljut zapravo su bile vojne svemirske postaje klase Almaz! Najmanje je jedna od njih bila naoružana čak i topovima za obranu od američkih projektila! Ratovi zvijezda bili su iznad naših glava još za vrijeme dok su režiseri i scenaristi muku mučili kako da na filmovima dočaraju sukobe svemirskih imperijalista!


Računalni model svemirskog broda i svemirske postaje kompanije EA

Bilo kako bilo u ovom trenutku radi se na tehnološkoj dogradnji postojeće opreme. Uspije li Excalibur Almaz (EA) u svom naumu, neće se ograničavati samo na turističke letove. Biti će tu mjesta i za astronaute i programe drugih zemalja, edukacijske pothvate, znanstveno-istraživačke projekte privatnih i državnih kooperacija. Ondašnji testovi ove opreme odrađeni su uspješno. Nekoliko RRV letjelica imalo je čak i višestruke letove, što u prijevodu znači da bi se jedan svemirski brod mogao koristiti u nekoliko navrata i time smanjiti troškove lansiranja! Kozmonaut Vladimir Titov, predstavnik EA konzorcija u Rusiji izjavio je kako će ovaj projekt i pokrenuti novu eru u privatnim svemirskih pothvatima, u vrlo skoro vrijeme.

LeRoy Chiao, bivši NASA-in astronaut potpredsjednik je EA i slaže se sa svojim kolegom Titovim. Sjedište samog konzorcija je na Isle of Man, a važna predstavništva nalaze se još i u Tokyu i Los Angelesu te u Engleskoj, na svim lokacijama koja su od značaja za svemirske tehnologije. Cijeli sustav biti će prilagođen mogućnosti lansiranja  s većeg broja aktualnih raketodroma diljem svijeta. Sve zajedno, jasno pokazuje kako je svemir sve više dostupan i pojedincima koji imaju dovoljno novaca. Hrvatska na žalost nema volje ni snage pronaći nekoliko desetaka tisuća eura za Prvi hrvatski svemirski program, koji bi u narednim godinama iznjedrio malu letjelicu bez posade u Zemljinoj orbiti?!