Varljivo Sunce

Velika grupa pjega na Suncu vidljiva čak i golim okom! Sunce, kao da je odlučilo iz minimuma prijeći u maksimum aktivnosti.

Sunčeve pjege na dan 6.9.2017. godine. © Ljubaznošću: Zvjezdarnica Apollo / Danijel Reponj
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1787

Približavamo se početku jeseni što najbolje uočavamo skraćivanjem danjeg razdoblja i varljivim vremenskim (ne)prilikama. Ljeto je još uvijek s nama, no povremeno se događaju i mikro-ekstremi kada se na kraće kronološko razdoblje vremenski uvjeti uvelike razlikuju od očekivanih. Ovih je dana i na našem Suncu slična situacija. Iako se ono kreće prema razdoblju minimalne aktivnosti (što se manifestira gotovo potpunom odsutnošću Sunčevih pjega) na površini Sunca (fotosfera) uočavamo nekoliko velikih pjega.

Crtež Sunčeve fotosfere i izračun aktivnosti Sunca na dan 6.9.2017. godine.
© Ljubaznošću: Zvjezdarnica Apollo / Danijel Reponj
Posebice je upečatljiva grupa pjega AR2674 koja se proteže u dužini od preko 140.000 km. To znači da bi od jednog do drugog kraja ove grupe pjega mogli poslagati dvanaest do trinaest planeta veličine naše Zemlje. Ovako velika grupa pjega vidljiva je čak i golim okom korištenjem zaštitnog filtra! Kako će AR2647 još nekoliko dana biti na nama vidljivoj strani Sunca to je ovu grupu pjega moguće ugledati tik pred zalazak Sunca kao malenu crnu točkicu na njegovom disku.

Snimak Sunca običnim digitalnim fotoaparatom, opremljenim Baaderovim solarnim filtrom. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
U Sunce ne smijemo gledati bez specijalnih astronomskih zaštitnih filtara zbog opasnosti od oštećenja ili gubitka vida!

Ipak, ukoliko u posljednjim sekundama prije zalaska Sunca pogledate prema njemu (što nipošto ne preporučamo niti odobravamo) te ugledate crnu točkicu znajte kako ste ugledali ovu monstruozno veliku grupaciju pjega. Donosimo fotografije Sunca snimljene specijalnom opremom zvjezdarnice Apollo (Danijel Reponj) te "prosumer" digitalnim fotoaparatom uz korištenje Baader filtra (Marino Tumpić).

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!