Sve virovitičke sunčane ure

Petak, 21. prosinca 2007. u 02:12 sati

Uspoređujući vrijeme sunčane ure i ručnog sata mnogi su zbunjeni jer ne znaju da sunčane ure pokazuju pravo Sunčevo vrijeme, a ne srednjoeuropsko vrijeme. U odnosu na meridijan 15° E, koji je referentan za zonu srednjoeuropskog vremena, Virovitica se nalazi istočnije 2° 23", što je u vremenu -9 minuta i 32 sekundi. Na to vrijeme dodaje se promjenjiva veličina tzv. jednadžba vremena za pojedini dan u godini pa je u Virovitici najveća razlika pravog Sunčevog i srednjoeuropskog vremena u listopadu i studenome do 26 minuta, a tijekom srpnja zanemarivih 3 do 5 minuta. Pomoću tablice na kraju ovog članka  može se za Viroviticu iz pravog Sunčevog vremena, očitanog na sunčanoj uri, lako izračunati srednjoeuropsko vrijeme kojim se služimo u svakodnevnom životu.


© Nacrtao: Roko Idžojtić,
Zamisao: Zlatko F. Kovačević

Pripadnici ranih kultura, čije materijalne tragove nalazimo i u našem kraju, vjerojatno su za vedra vremena dijelove dana određivali pomoću štapa zabodenog u zemlju. U Panonskoj nizini pronađene su kamene sunčane ure iz rimskog vremena pa možemo pretpostavljati da su već tada korištene i u naseljima virovitičkog kraja. Nedavno je promoviran virovitički brand "1234", osmišljen na temelju godine 1234. koje je herceg Koloman Virovitici dao povlastice slobodnoga kraljevskoga grada. Vjerojatno su se i tada, prije osam stoljeća, Virovitičani za određivanje doba dana služili i sunčanim urama.

Sat sunčanih uspomena u TVIN-u

Sunčana ura na južnom zidu Salona namještaja u tvorničkom krugu drvne industrije TVIN u Virovitici svečano je otkrivena na Dan državnosti 30. svibnja 1993. Ovaj "Sat sunčanih uspomena" na ploči od svijetlosivog mramora postavljen je iznad  spomen-ploče od crvenog mramora s imenima sedmorice TVIN-ovih radnika poginulih u Domovinskom ratu.


© Foto: Mirko Poljanac, 22.09.2007.

Ovu sunčanu uru dizajnirao je TVIN-ov dizajner ing. arhitekture Krunoslav Kovač. Izrada mramorne ploče, mjedenih brojki, simbola, satnih oznaka i štapa sjenopokazivača povjerena je tvrtki Klesarstvo Lucić iz Samobora. Mjerenje azimuta zida i proračun elemenata sunčane ure obavili su učenici, članovi Astronomsko-astronautičkog kluba OŠ Vladimira Nazora iz Virovitice pod vodstvom mentora Zlatka F. Kovačevića. Mjerenjem je utvrđeno da zid leži u ravnini prvog vertikala, tj. u pravcu istok-zapad. Tijekom jeseni i zime štap baca sjenu samo na unutarnju satnu skalu koja pokazuje pravo Sunčevo vrijeme. Sjena štapa je u proljeće i ljeto duža pa na vanjskoj skali pokazuje i "ljetno vrijeme" s prihvatljivom greškom od nekoliko minuta.


© Foto: Danijel Reponj, 22.09.2007.

Danas je zid oko ove sunčane ure obrastao parthenocisusom, listopadnom penjačicom koja se sitnim korjenčićima sama prihvaća za podlogu. U jesen joj se listovi prekrasno oboje u svim tonovima žute, crvene i narančaste boje. Ovu ukrasnu biljku isporučila je tvrtka Zrinjevac iz Zagreba.

Sunčana ura u klaustru Franjevačkog samostana

Na zidu iznad vrata klaustra Franjevačkog samostana u Virovitici 25. srpnja 2002. godine dovršena je okomita sunčana ura. Blagoslovljena je i svečano predstavljena 11. kolovoza 2002. godine  na početku tjedna u kojem je proslavljen Dan grada - blagdan Svetoga Roka. Mjerenje azimuta zida pokazalo je da on leži u ravnini prvog vertikala. Okružena visokim zidovima i krovovima samostana te visokim krovom crkve Svetoga Roka s južne strane, ova sunčana ura pravo Sunčevo vrijeme pokazuje tijekom podnevnih sati od kraja veljače do sredine listopada. Ovu je sunčanu uru likovno osmislio i naslikao likovni pedagog Vilim Šolc, a mjerenja, proračun i ugradnju metalnih dijelova ure obavio je Zlatko F. Kovačević. Moto sunčane ure "KRIST JUČER DANAS UVIJEK" odabrali su braća franjevci fra Benko Horvat i gvardijan fra Robert Perišić.


16. listopada 2002.
Sjenopokazivač po zadnji put u godini pokazuje
podnevno vrijeme na satnoj skali
© Foto: Zlatko F. Kovačević


17. listopada 2002.
Dan kasnije sjenopokazivač više ne baca sjenu na skalu
© Foto: Zlatko F. Kovačević


28. veljače 2003.
Sunčeva svjetlost ponovno na uri
© Foto: Zlatko F. Kovačević


Zima 2002./2003. bez Sunčeve svjetlosti na uri
© Foto: Zlatko F. Kovačević


Motto sunčane ure: KRIST JUČER DANAS UVIJEK
© Foto: Danijel Reponj, 22.09.2007.

Sunčana ura OŠ Vladimira Nazora

Od 3. lipnja 1993. godine na jugozapadnom pročelju OŠ Vladimira Nazora pravo Sunčevo vrijeme pokazuje okomita sunčana ura koja ne leži u ravnini prvog vertikala. Mjerenja i proračun obavili su učenici-astronomi uz pomoć voditelja. Mjerenjima je određen azimut zida od 25° zapadno i proračun je dao očekivano nesimetričan raspored satnih oznaka. Ova sunčana ura ne pokazuje rane prijepodnevne sate. Za točnu ugradnju štapa sjenopokazivača izrađen je poseban bridnjak. Tijekom jeseni i zime sjena štapa pada samo na unutarnju skalu pravog Sunčevog vremena, a tijekom proljeća i ljeta sjena pada i preko satne skale "ljetnog vremena". Ugradnju metalnog štapa i satnih oznaka te brojki od lijevanog metala izvršio je voditelj astronomske sekcije Zlatko F. Kovačević. Dio zida ispod ure oslikan je prema likovnom rješenju učenice Ivane Cenger koje je posebno povjerenstvo, imenovano od ravnatelja Slavka Ðurđevića, izabralo između pedesetak učeničkih likovnih radova. Slika ove sunčane ure bila je zapaženi vizualni detalj na prvim Internetskim Web stranicama OŠ Vladimira Nazora od 2002. godine. Na žalost, nakon dvanaest godina originalnog ukrasa škole, ispod sunčane ure više nema izvorne slike, jer su ličioci pri obnovi fasade zid obojili jednom bojom.


Sunčana ura je ukras pročelja škole
© Foto: Mirko Poljanac, 22.09.2007.


Školska sunčana ura nema školsko zvono
© Foto: Danijel Reponj, 22.09.2007.


Pravo Sunčevo vrijeme može se saznati i zimi
© Foto: Zlatko F. Kovačević


Stup s čak 12 sunčanih ura – rad mladih astronoma
Stefani Kukić i Dinka Milakovića
© Foto: Zlatko F. Kovačević


Dvostrana okomita sunčana ura – rad mladih astronoma
Vedrana Matošine i Zvonimira Šutala
© Foto: Zlatko F. Kovačević

Izračun srednjoeuropskog vremena iz virovitičkog pravog Sunčevog vremena

Podaci u tablici omogućuju izračun srednjoeuropskog vremena, službenog vremena s kojim se svakodnevno služimo, iz virovitičkog pravog Sunčevog vremena koje pokazuju sunčane ure u Virovitici. To znači da za određeni dan u godini vremenu koje očitamo sa skale sunčane ure trebamo oduzeti (ako je -) ili dodati (ako je +) u tablici napisan broj minuta.

U Virovitici se sredinom siječnja i sredinom ožujka pravo Sunčevo vrijeme i srednjoeuropsko vrijeme podudaraju. Međutim, krajem listopada i početkom studenoga treba oduzeti čak 26 minuta. Važno je pripomenuti da se od posljednje nedjelje u ožujku do posljednje nedjelje u listopadu koristi tzv. ukazno ili ljetno računanje vremena s dodatkom jednog sata srednjoeuropskom vremenu.

Još fotografija Sunčanih ura potražite u našoj AstroGaleriji.


Nadopune - 29.07.2010.

23. srpnja 2010. godine, Virovitica je dobila još jedan sunčani sat. Riječ je o analematičkom vodoravnom sunčanom satu. Pogledati ga i pročitati više o njemu možete ovdje.

23. rujna 2010. godine, i virovitičko prigradsko naselje Podgorje, ispred osnovne škole, dobilo je analematički sunčani sat. Više o tome možete pročitati ovdje.

Nadopuna - 19.08.2011.

U kolovozu 2011. godine, Virovitica i prigradsko naselje Sveti Ðurađ dobili su po jedan sunčani sat. Više o tome možete pročitati u članku ovdje.