Teleskop: Celestron C-11 na montaži Losmandy G-11

Subota, 14. ožujka 2009. u 17:35 sati

Nekoć jako dobro znani "deal" između Celestrona i Losmandy-a... CG-11. Eto, nakon dugo godina, konačno se i meni ostvarila želja... :)


Ljepotan

Teleskop...

Celestron C-11... 15 godina kao demonstrator na Zvjezdarnici Zagreb sam uživao u C-8 i ostalim optičkim napravama. I uvijek sam želio imati nešto takvoga. Gledao sam kroz razne teleskopčiće, pa čak i kroz 30 cm reflektore... Dvoglede, kojekakvih promjera, od onih skroz malih pa sve do onih astronomskih... Svaka optika ima svoj plus i minus... Na čovjeku je "samo" da se odluči što želi, a koje kompromise je spreman prihvatiti... I tako je odluka pala na C-11.


Optička cijev...


...pozamašne optičke moći

Cijev, pozamašna tuba. :) Elegantno finiširana, ispod koje dominira široka narančasta šina za CGE i Losmandy montaže. Sviđa mi se što na kraju cijevi postoji ručica s kojom se može lakše prihvatiti cijev pa i s time lakše ju podignuti, okrenuti ili štogod kod namještanja i slično.

Još jedna stvar koja mi se sviđa je poklopac koji se ne stavlja samo na početak cijevi, na korekcijsku leću, nego se stavi i onda zakrene. Tako da se sprečava padanje dotičnog poklopca (moram priznati da to samo nasjedanje, da nema zakreta, djeluje nekako "slabo").


Pogled u "grotlo"


Fokuser i sustav izoštravanja

Standard s optikom dolazi i tražioc, 9x50 i držač za njega, ali oni spavaju u kutiji, te visual back za 1.25" okulare. Iako je primarni otvor od 3.25", na kojem je adapter, pa na njega onda manji adapter za prihvat tih 1.25". Veći promjer služi za razne 3" fokusere i slično za fotografiranje u srednjem formatu i veće.

     

 Crna elegancija...

 

...na moćnoj montaži 

Sve u svemu, izgleda solidno i ja sam zadovoljan. Nije parabolično zrcalo, ima sekundarno koje narušava malo kvalitetu... Ali, to su sve kompromisi koje čovjek treba prihvatiti...

Montaža...

Losmandy mi se odmalena usjekao u glavu i taj famozni CG-11 model koji je izgledao jako, jako ozbiljno za moje pojmove, onda je bilo nešto o čemu sam sanjao da ću jednoga dana i imati. :)


U ovoj kutiji leži prava snaga montaže, povezivost s računalima.


Tko ga ne bi poželio

Montaža je jednostavna, masivna. Noge, koje se mogu izvući, djeluju dosta stabilno. Noge se stavljaju u središnji dio, vertikalna cijev s tri stršeće rupe (ne znam kako bih to drugačije opisao) i na sve to ide glava. Glava i uteg su dvije najteže stvari. :) Uteg je 21 funtu težak. Znači oko 10,5 kg. Šipka na kojoj je uteg je također koju kilu. :)

Iako je sve to u mnogo kutija složeno, isprva sam mislio da će za jednog čovjeka biti malo veći problem za složiti. Ugodno sam se iznenadio da to ipak nije tako. Samo treba desetak minuta dok se to sve povadi i prišarafi. I onda teleskop gore. Za 15-20 minuta može sve iz kutije biti "na nogama", balansirano i spremno za trku.


Kontroler


Vrlo precizna skala

Losmandy G-11 sam naručio s Gemini go-to opcijom. Na žalost, ovo je prvo tj. drugo slaganje. Prvo je bilo kod Damira u dvorištu (misleći da će mi trebati mala pomoć oko tog slaganja, veličine, ali ipak nije). Struju još nisam isprobao, ali budem čim ulovim prvu vedru večer i otpeljam se nekamo s autom. Dobije se i produžni za auto upaljač. Tako da se može pored auta to sve upogoniti.

Naravno, ameri imaju svoj ne-metrički  sustav, pa su mi s montažom poslali i set imbusa s njihovim mjerama. Bože koje brojke... :) Naručio sam i tri vijka s kojima se šarafi glava za tripod. Inače se dobiju vijci s imbus navojem. Ovi veliki srebrni vijci su u biti puuuuunoooooo praktičniji za ušarafiti glavu i učvrstiti je nego se petljati s imbusima. :)


Svi detalji su izvedeni do savršenstva


Ovo nije običan teleskop!

Ukratko, sve sam složio doma i zaista izgleda impresivno. Nije onaj tipični-teleskop-look kako si ljudi zamišljaju teleskop, neki stativ i dugačka uska cijev, nešto tipa f/15. :) Ovo zaista izgleda kao da ću bombardirati susjedni grad ili državu. :) Još čekam JMI fokuser tako da na to nakalemim 2" star diagonal i dva kupljena okulara. Nagler 31 mm i Ethos 17 mm. Ručne bombe kraj ovih izgledaju kao prava kinder jaja... :)

Eto, još ta struja i nadam se da ću i ja polako sve vise izbivati noćima iz kuće... :)