Započela gradnja E-ELT

Riječ je o pravom gorostasu među teleskopima, najvećem teleskopu koji je čovječanstvo ikada izgradilo. Njegova izgradnja započela je golemom eksplozijom na vrhu Cerro Armazones u Čileu.

Budući izgled teleskopa E-ELT. © Ljubaznošću: ESO
Članak
0Komentari
Broj otvaranja2016

Grmljavinom do zvijezda na 3060 metara iznad razine mora. Možda bi to zapravo bio najbolji naslov događanja od 19. lipnja 2014. godine na vrhu Cerro Armazones u Čileu. Detonacijom poprilične količine eksploziva oslobođeno je prvih 5000 prostornih metara materijala za plato na kojemu će se smjestiti najveći svjetski teleskop E-ELT (European Extremely Large Telescope).


Golema eksplozija označila je početak radova

Ovaj gigantski stroj pripadnik je nove generacije iznimno velikih teleskopa. S promjerom višesegmentnog zrcala od 39.3 metara nadmašiti će svoje takmace; Giant Magellan Telescope (GMT) te Thirty Meter Telescope (TMT). Svi će oni svjetlo zvijezda ugledati sredinom sljedećeg desetljeća.

Usporedba E-ELT teleskopa s egipatskim piramidama. © Ljubaznošću: ESO
E-ELT gradi European Southern Observatory (ESO) u pustinji Atacama na sjeveru Čilea. Tijekom proteklih godina dizajn E-ELT doživio je mnogobrojne promjene, uključujući i smanjivanje promjera zrcala sa 42 m na 39.3 m, iz ekonomskih razloga. ESO je 2010. odabrala Cerro Armazones za lokaciju E-ELT zbog astronomskih i logističkih razloga. Pozicija E-ELT samo je dvadesetak kilometara udaljena od Paranal Observatory na kojemu su smješteni čuveni "Divovi s Paranala" (VLT), a i samo upravljanje E-ELT biti će vršeno s Paranala.


Prikaz udaljenosti E-ELT od Paranal Observatory


Karakteristike E-ELT teleskopa

Cerro Armazones sada postaje veliko gradilište, sam vrh mora se "odrezati" dvadesetak metara kako bi se napravio ravan plato za smještaj stometarske kupole. Planirano je da se taj posao napravi za godinu i pol pri čemu će se iskopati 220.000 prostornih metara materijala. Sam teleskop započeti će s eksperimentalnim radom 2024. godine, a cijeli projekt cijeni se na milijardu i pol USD s realnim povećanjem troškovnika za dvjestotinjak milijuna USD.


Mogućnosti koje E-ELT otvara u optičkoj astronomiji

Novi gigant omogućiti će šesnaest puta oštrije slike nego one koje može danas napraviti HST te sakupiti trinaest puta više svjetlosti nego najveći teleskopi današnjice. Dodamo li tome adaptivnu optiku i sva druga optoelektronička "čudesa" jasno je kako će E-ELT označiti početak nove teleskopske revolucije.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!