Danas prstenasta pomrčina Sunca

Veličanstvenu pojavu mi ćemo moći promatrati samo putem interneta. Vidjet će se s Afričkog i Južnoameričkog kontinenta te s južnog Atlantiku i na većem dijelu Antarktike.

Prstenasta pomrčina Sunca. © Ljubaznošću: Dennis L. Mammana (TWAN)
Članak
0Komentari
Broj otvaranja7752

Danas, 26. veljače 2017. od 14:30 do 17:30 (po našem vremenu) događa se prva ovogodišnja pomrčina Sunca i to ona prstenastog tipa. Kada se Mjesec nađe u ravnini između Zemlje i Sunca dolazi do pomrčine Sunca. Ona može biti djelomična, potpuna ili prstenasta.


Prstenasta pomrčina Sunca. © Ljubaznošću: Colleen Pinski
Prstenasta pomrčina znači da Mjesečev disk za vrijeme maksimuma pomrčine ne uspijeva prekriti cijeli Sunčev disk te se na nebu vidi pomračeno Sunce sa svijetlim prstenom oko tamnog Mjesečeva diska koji pomračuje našu zvijezdu. Do prstenaste pomrčine dolazi kada se Mjesec u vrijeme pomrčine Sunca nalazi skoro na maksimalnoj udaljenosti od Zemlje (min i max udaljenost Mjeseca od Zemlje varira za pedesetak tisuća kilometara!).

Uvjeti za nastanak potpune i prstenaste pomrčine Sunca.
U prstenastoj i djelomičnoj (ovisno o lokaciji) pomrčini Sunca uživati će stanovnici Afričkog i Južnoameričkog kontinenta te svi oni koji se nalaze u južnom Atlantiku i na većem dijelu Anktartike. Ukoliko ipak želite vidjeti ovu rijetku nebesku pojavu prijenos događanja počinje u 13:10 sati na LIVE Stream Annular Solar Eclipse.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!