Dođite na Deset dana astronomije u Daruvaru!

Već osmu godinu za redom, u Daruvaru se održava manifestacija koja iz cijele Hrvatske, a i šire, okuplja ljubitelje astronomije i znanosti. Pozvani ste i vi.

Deset dana astronomije u Daruvaru - 2017. godina, osma tradicionalna po redu.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja3924

Opet nam se bliži ono doba godine kad su znanost i astronomija u centru pozornosti Daruvara, najljepšeg malog grada. Ovogodišnja, osma po redu, manifestacija 10 Dana astronomije, u organizaciji Astronomskog društva "Kumova Slama" Daruvar,  održava se od 31. ožujka do 9. travnja 2017. godine.


Otvaranje se, kao i proteklih godina, održava u Hrvatskom domu na adresi Matije Gupca 7, Daruvar, s početkom u 18:00 sati. Ove je godine tema posvećena životu u svemiru, koja će biti popraćena i izložbom - i to od samih početaka kada smo u bespuća svemira slali životinje od kojih se, izuzev svima nam znane Lajke, većina sigurno vratila na Zemlju.

Ove godine, uz neka već dobro poznata lica, očekujte i nekoliko novih predavača koje ćete imati priliku slušati po prvi put.

- Nakon samog otvaranja u petak 31.3. prof. dr. sc. Marija Heffer održat će predavanje na temu "Ima li života u Svemiru i kako ćemo ljudsku rasu preseliti na druge planete?".
- Već idući dan nastavlja se s dobro nam poznatim prof. dr. sc. Ivicom Puljkom koji će u subotu 1.4. održati predavanje pod nazivom "Kako je (možda) sve započelo, a kako će sve (vjerojatno) završiti?".

- Ponovno se vraća i Sandrino Požežanac kojega ćete, osim u ulozi Dartha Vadera, slušati i kao predavača u nedjelju 2.4. s temom "Znanost u Hollywoodu".

- U ponedjeljak 3.4. novi tjedan otvara uvijek zanimljivi Ante Radonić i njegovo predavanje pod naslovom "Svemirska era čovječanstva".

- Antu ćete imati priliku ponovno vidjeti i čuti već u utorak 4.4. kad će skupa s Koradom Korlevićem uz Tanju Devčić, gostovati u radio emisiji "Andromeda" koja će se emitirati uživo upravo iz Daruvara! Na taj će se način obilježiti 20 godina postojanja emisije.
- Korado ostaje s vama i u srijedu 5.4. kad ćete imati priliku slušati njegovo predavanje o bazama u svemiru pod nazivom "Humanosfera".

- U četvrtak 6.4. će se predstaviti novi predavač. Dr. sc. Nenad Raos održat će predavanje pod nazivom "Život kao svemirska pojava" koje će obraditi teorije kako je život, na ovaj ili onaj način, na Zemlju došao iz svemira.

- U petak 7.4. imate priliku vidjeti i poslušati dr. sc. Davorku Radovčić s predavanjem "Od kuda čovjek na Zemlji".

- Kao i prošle godine, očekuje vas predavanje Dunje Županić koja će u subotu 8.4. održati veoma zanimljivo predavanje na temu "Zvijezde kao lijek".
Uz navedena predavanja ove će se godine održati i brojne radionice te predavanja koja će se za učenike osnovnih i srednjih škola, osim u Daruvaru, održati i u Pakracu i Zagrebu. Uz predavanja u školama i knjižnicama, učenici daruvarskih i ostalih škola imat će priliku poslušati predavanje prof. Korada Korlevića u kinu "30. svibnja" u Daruvaru.

Kao i prošlih godina, biti će bogatih sadržaja za najmlađe. Uz priliku da se u nedjelju 2.4. na glavnom gradskom trgu druže s Darthom Vaderom - subotama 1.4. i 8.4. će se u Hrvatskom domu za njih ponovno održati popularni Astro vrtić s interaktivnom igraonicom, uz voditeljice Dubravku Prević i Martinu Vacku.

U nedjelju 2.4. dođite na promatranje Sunca s glavnog gradskog trga, nakon kojega svakako ostanite na ispaljivanju modela raketa koje će vam demonstrirati Klub tehničke kulture Garešnica.

U ponedjeljak 3.4. i utorak 4.4. organizirano je promatranje Sunca i za osnovnoškolce, kod OŠ Vladimira Nazora u Frankopanskoj i u Gajevoj ulici.

I za kraj, ne propustite uvijek zabavne Astro partyje koji će se održati u petak 31.3. na Petrovom vrhu uz demonstratore Sašu Nuića i Alana Jadanića, te u subotu 8.4. na Trgu kralja Tomislava.

Detaljni program po danima možete pronaći ovdje, u najavama događaja.

Ovogodišnjih 10 Dana astronomije ne bi se moglo ostvariti bez pomoći suorganizatora - grada Daruvara - kao i glavnog pokrovitelja - Bjelovarsko-bilogorske županije.

Uz njih su pomogli i sljedeći sponzori:

Daruvarske toplice, Ekonomska i turistička škola Daruvar, Franck, Irida, Novoline, Optika Častek, Pivovara Daruvar, Poliklinika Maletić, Poljodar tim, Proton ee-elektronika, Ribnjačarstvo Končanica, SAB, San-Met, Tehnička škola Daruvar, Turistička zajednica BBŽ, Turistička zajednica Daruvar-Papuk, Vet Cosulting, Vina Turić, Vodoprivreda, ZTK BBŽ.

Medijski, cijeli događaj pokrivaju:

CARNet, Hrvatski telekom, Radio Daruvar i astronomski web portal Zvjezdarnica.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!