Dolaze Perzeidi

Pipremite se za glavnu ljetnu noć zvijezda padalica. Postoje periodi tijekom godine kada je njihova učestalost pojavljivanja znatno veća. Popularni Perzeidi su pred nama.

Radijant meteora perzeida
Članak
0Komentari
Broj otvaranja53659

Godinama smo bili naviknuti da se glavni meteorski događaj tijekom ljeta odvija u noći sa 12. na 13. kolovoza, no čini se kako se ovog ljeta vremenik događanja pomaknuo za jedan dan unatrag te da pravi maksimum aktivnosti meteorske skupine Perzeida nastupa u noći s 11. na 12. kolovoza (noć s četvrtka na petak). Prema riječima Damira Šegona voditelja Hrvatske meteorske mreže s pulske zvjezdarnice, pravi maksimum ovogodišnje aktivnosti Perzeida trebao bi se dogoditi u noći s četvrtka na petak i to od 2 sata ujutro pa do svitanja.

Zemlja se tada susreće s relativno mladim vlaknima meteoroida te će u navedenom vremenskom periodu biti vidljivo dvostruko više meteora nego u noći s petka na subotu kada se događa standardni maksimum aktivnosti. U to će vrijeme Mjesec već zaći za horizont, a radijant (izvorište) meteora biti će visoko na nebu. Posluže li nas vremenske prilike ovo bi zaista trebala biti meteorska noć za pamćenje, izjavio nam je Šegon.


Perzeidi 2015. godine. © Kompozitni snimak načinio je Petr Horalek, Kolonica, Slovačka.
Meteorska skupina Perzeidi svoje je ime dobila prema radijantu (izvorištu) koje se nalazi u zviježđu Perzej. Meteoroidno vlakno potječe od fragmenata nekadašnjeg kometa 109P/Swift-Tuttle. Kada se ono na svojoj stazi oko Sunca susretne s našim planetom dolazi do ulaska malih čestica u atmosferu. Tada dolazi do ionizacije i dezintegracije čestica, što na noćnom zvjezdanom nebu vidimo kao duži ili kraći, više ili manje, sjajni svijetleći trag, odnosno meteor.

Meteore možemo vidjeti golim okom bez tehničkih pomagala. Nije potrebno gledati u neki određeni dio neba. Njih ima posvuda. Najbolje je pronaći lokaciju tamnog neba, ili neba koje je čim manje svjetlosno kontaminirano, zagledati se u određeni dio neba po vlastitom nahođenju, "izdržati" koju minutu dok ne ugledamo prvi meteor, a zatim uz malo strpljenja uživati u pogledu na zvijezde padalice, izjavili su nam sa Vidulini Observatory.

Iako smo i prethodnih godina imali najave o velikom broju Perzeida koji će se vidjeti golim okom, ta nam je nebeska predstava godinama izmicala. Prema svemu sudeći ove godine su sve "zvjezdane džoker karte" tako posložene da bi Perzeidi zaista mogli opravdati svoj kultni status kako kod astronoma tako, posebice, i u javnosti.

Odlučite li se za cjelonoćno opažanje meteora narednih noći, svakako vodite računa da su (noću) temperature niske te da je potrebno imati adekvatnu odjeću i obuću kako bi zadržali komoditet tijela. Nakon gašenja svjetla (automobila, kućne rasvjete...) u okolici opažanja potrebno je desetak minuta privikavanja oka na tamu kako bi vidjeli zvijezde, odnosno meteore vrlo male sjajnosti.

Zapitate li se što je onaj "svijetli difuzni oblak" koji se proteže od horizonta preko zenita pa na drugu stranu opet do horizonta, znajte da ste pravi sretnik. To je svijetli trag našeg zvjezdanog grada (Mliječni put) u kojem se nalaze stotine i stotine milijuna zvijezda. Preko devedeset posto stanovnika Europe iz svojih obitavališta, zbog svjetlosnog zagađenja, više ne vidi Mliječni put.

Izvor (radijant) Perzeida nalazi se na zapadnom rubu zviježđa Perzej.
Ukoliko ste spretniji s fotoaparatom okušajte se u noćnoj, pejzažnoj astrofotografiji. Riječki astronom Ivica Zajač pionirima noćne fotografije preporuča fotoaparat sa manualnim postavkama, objektiv s vidnim poljem klasičnog fotoaparata ili širokokutni objektiv, te obvezan stalak. Igranje s manualnim postavkama aparata započeti s uključivanjem odgode okidanja od 2 sekunde (radi sprečavanja trešnje), namještanjem otvora objektiva na vrijednosti 2.8 ili manje (čim veći otvor objektiva), osjetljivost (ISO) postaviti na vrijednosti 800 ili više, a ekspoziciju (ovisno o objektivu) postaviti na vrijednosti 10 - 15 sekundi (želite li da zvijezde ostanu točkice) odnosno i više no tada će zvijezde zbog prividnog gibanja nebeskog svoda postati "crtice".
 
Gregor Srdoč s Vidulini Observatory iskusnijim fotografima preporuča da se okušaju i u snimanju kontinuiranih snimaka, odnosno videa. Njegov film o raspadu meteora sa svjetlećim tragom koji se "vijorio" visoko u atmosferi svojevremeno je objavljen na britanskoj televiziji BBC.

Meteori se događaju i drugih noći, no upravo smo ovih noći u prigodi za vidjeti pravi krešendo. Ne košta ništa, nije potrebna nikakva oprema (možda samo dobro društvo), a zabava i poneki iznimno sjajni meteor (vatrena kugla) može biti umemorirana u naše sjećanje za cijeli život. Izlazite li van pod zvjezdani svod ovih noći?!

Tematski povezani članci
Kako promatrati - meteore?
Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!