Evo nam zime

Tko bi rekao da sutra u 5:19 sati u jutro počinje zima, koja će trajati do 20. ožujka 2020. godine.

Dolazak zime 22.12.2019. godine.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1012

Čini se da smo pred koji dan najavili početak jeseni kad ono evo i zime. Astronomski, zima počinje noćas, točnije u nedjelju 22.prosinca u 05:19 sati ujutro, po našem vremenu (GMT+1). Punih devedeset dana dijeli nas od proljeća koje će zamijeniti zimu 20. ožujka 2020. godine u 04:49 sati. Prvog dana zime Sunce izlazi u 07:41 sati, a zalazi u 16:45 sati (podaci za Vidulini Observatory).

Unazad zadnjih par dana, Sunce, koje se prividno nalazi u zviježđu Strijelca, već je počelo sve kasnije zalaziti i dan se navečer produžio za pune tri minute naspram najranijeg Sunčevog zalaska ove godine.

Kraj jeseni, sumrak, 21.12.2019. godine. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Pomalo smo se naviknuli na poprilično blage zime u našem podneblju, svejedno nećete pogriješiti odjenete li "jedan broj" topliju odjeću, a i krajnje je vrijeme da provjerite antifriz u automobilu, skuteru, traktoru, a nije naodmet niti zaštititi vanjske vodovodne instalacije i slavine. Prvi dan zime nazivamo još i zimski solsticij, zimska kratkodnevnica, dan je tada najkraći, a noć najduža (mada strogo uzevši baš i nije tako ali nebitno za našu svakodnevnicu).

Stručno, dolazak zime definira se kao trenutak kada centar Sunčeva diska dođe na -23°27' deklinacije, a istovremeno je rektascenzija Sunca 18 sati. Huh, kako bilo da bilo, uživajte u prvoj nedjelji ove zime, valjda će i snježne pahulje uskoro.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!