Geminidi 2017.

Naš planet tijekom prosinca prolazi kroz oblak međuplanetarne materije bogat sitnim česticama plina i prašine. To za posljedicu ima iznimno povećani broj vidljivih meteora tijekom noći.

Radijant Geminida, točka iz koje prividno dolaze meteori.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja6055

Njihova brojnost raste od prvih dana prosinca da bi maksimum brojnosti meteora nastupio u noći sa 13. na 14. prosinca. Tijekom maksimuma aktivnosti, a naročito pred jutro, moguće je vidjeti i preko pedesetak sjajnih i sporih meteora kako blještavo paraju noćno nebo. Meteori, sjajni svjetleći tragovi na našem noćnom nebu predstavljaju malene čestice međuplanetarne materije koje pri koliziji s atmosferom našeg planeta, ulaze u nju, a zbog ionizacije dolazi do pojave svjetlećih tragova - meteora.

Radi se o meteorskom potoku Geminidi koji je aktivan od 04. do 17. prosinca. Meteori iz grupacije Geminida, prividno izviru iz zviježđa Gemini (Blizanci), po kojemu su i dobili ime. Smatra se da je "roditeljsko tijelo" ove meteorske grupacije objekt oznake 3200 Phaethon.


Radijant meteora Geminida.
Meteori se mogu pojaviti bilo gdje na nebu i za vidjeti ih dovoljno je otići izvan dosega javne rasvjete, na čim tamnije prostore, sačekati nekoliko minuta da se oči priviknu na tamu, a nebeska mehanika napraviti će ostalo. Posluži li nas vedro vrijeme ove godine zaista imamo prigodu opažati predstavu zvijezda padalica, posebice imamo li u vidu da nam ni Mjesec neće smetati. Sve se to odvija iznad naših glava na visinama od 80-140 km i pri brzini od 35 km/s. Veće čestice ponekada ne uspiju potpuno izgorjeti u atmosferi pa dijelovi mogu dospjeti i do Zemlje i u tom slučaju kažemo da je na planet pao meteorit.

Za opažanja meteora nije nam potrebna oprema, dovoljno je samo malo dobre volje, toplija odjeća i pogled ka zvijezdama. Imate li priliku, idite noću, a posebice u noći sa srijede na četvrtak (13./14. prosinca)  za vrijeme maksimuma aktivnosti Geminida, izvan gradova i priuštite si istinski zvjezdani igrokaz pod vedrim nebom s desecima zvijezda padalica. Ukoliko ste jako "zimogrozni" ostanite u autu, uključite grijanje, udobno sjednite i umjesto naporne noćne vožnje, uživajte u pogledu na zvjezdani ekran vjetrobranskog stakla.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!