Geminidi, najblještavija meteorska skupina

Spori i sjajni meteori na našem nebu. Geminidi, meteorska skupina aktivna od 09. do 16. prosinca u javnosti je malo poznata.

Sjajni meteor izgleda vrlo impresivno. © Ljubaznošću: Adrian West
Članak
0Komentari
Broj otvaranja13384

Radi se o skupini malih tijela u međuplanetarnom prostoru čija se putanja u narečeno vrijeme preklapa sa Zemljinom. Kao rezultat na noćnom nebu možemo vidjeti povećan broj sjajnih i sporih meteora. Obzirom da je njihova aktivnost u zimskom razdoblju, kada se malo tko u noćnim satima nalazi na otvorenom i gleda u nebo, najzanimljivija nebeska predstava meteora, potpuno neopravdano, prolazi prilično nezapaženo.


Meteori Geminidi. © Ljubaznošću: Kenneth Brandon
Hoćete li vi propustiti ovogodišnje Geminide ili ne ovisi o vama. Mi vas na gledanje ne možemo natjerati no možemo vam reći kako je nekoliko desetaka koloritnih, sjajnih meteora (za vrijeme maksimuma aktivnosti i preko sto meteora na sat!) koji polako prelijeću nebom u sat vremena za noći maksimuma nešto čemu ni razvikani Perzeidi ("Suze Sv. Lovre") nisu dorasli. Ovogodišnji maksimum aktivnosti projiciran je za 13:00 h u srijedu 14. prosinca. Najbolje noći za opažanje Geminida biti će tako biti sa utorka na srijedu te srijede na četvrtak, ponajviše u jutarnjim satima. No svih ovih noći od 09. do 16. prosinca očekujemo povećanu aktivnost meteora na našem nebu. Stoga, ugledate li sporu i sjajnu "zvijezdu padalicu" znajte da ste (najvjerojatnije) ugledali raspad dijelića materije koja potječe sa asteroida 3200 Phaethon, u Zemljinoj atmosferi.

Radijant Geminida. © Ljubaznošću: Sky and Telescope
Geminidi su, uz Kvadrantide, jedina meteorska skupina čije porijeklo nije od kometa već od asteroida! Svjetleći trag meteora vidimo prilikom njegove ionizacije na visinama od stotinjak kilometara. Brzina Geminida dvostruko je manja od većine ostalih meteorskih skupina  i iznosi svega oko 35 km/s. Ove godine će mjesečina ometati vidljivost manje sjajnih meteora. Za promatranje meteora nisu nam potrebna tehnička pomagala. Meteori se promatraju golim okom, a moguća je njihova pojava bilo gdje na nebu. Njihovo izvorište (radijant) se nalazi u zviježđu Blizanaca (Gemini), otud im i njihov naziv. Radi se o novijoj meteorskoj skupini, prvi su puta zabilježeni 1862. godine.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!